Cotația petrolului a scăzut la un nou minim record al ultimilor 12 ani. Pe bursa de la Londra, prețul unui baril de țiței a scăzut pentru o scurtă perioadă de timp sub pragul de 28 de dolari, ca urmare a ridicării sancțiunilor internaționale asupra Iranului, notează Bloomberg.
Cotațiile au pierdut luni în jur de 4,4%, atingând cel mai scăzut nivel din noiembrie 2003. Iranul a anunțat deja că își va intensifica eforturile de a crește producția și exporturile de țiței cu 500.000 de barili pe zi, a precizat duminică, Amir Hossein Zamaninia, secretar de stat în cadrul ministerului iranian al comerțului și afacerilor externe.
Ministrul saudit al petrolului, Ali al-Naimi, a respins orice preocupare cu privire la previziunile analiștilor în legătură cu evoluția cotațiilor internaționale pe fondul cotelor ridicate de producție într-o piață supraaprovizionată, anticipând că prețurile își vor reveni. Arabia Saudită este cel mai mare exportator de țiție, având o producție zilnică de 10,2 milioane de barili pe zi.
O creștere a producției nu putea fi anunțată de Iran într-un moment mai puțin favorabil, notează economiștii, în condițiile în care rezervele de petrol de la nivel mondial sunt la cote mari, iar temerile cu privire la încetinirea economică persistă.
Prețul țițeiului a marcat al treilea an consecutiv de scădere, după ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a abandonat cotele maxime de producție. Iran, al doilea cel mai mare producător OPEC în 2012, înainte de instituirea restricțiilor, va încerca să își recâștige cota de piață, însă fără a pune presiune pe preț, potrivit declarațiilor făcute de oficialii iranieni.
Cotația livrărilor pentru martie a scăzut cu 1,27 dolari, la 27,67 dolari pe baril la bursa de la Londra. WTI pentru livrările din februarie a scăzut cu 3,6%, la 28,36 de dolari pe baril, la bursa de la New York. Prețul petrolului a scăzut cu 22% de la începutul acestui an.
Clienții țițeiului iranian sunt acum liberi să importe orice cantitate doresc, după ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică a stabilit că statul și-a redus capacitatea de a dezvolta o armă nucleară. Iranul deține a patra cea mai mare rezervă de petrol din lume și cele mai mari depozite cunoscute de gaze naturale de la nivel mondial. Ca urmare a ridicării sancțiunilor, statul a primit totodată acces la conturi de circa 50 de miliarde de dolari de peste hotare, fonduri pe care guvernul le va investi pentru a reconstrui industrii.
Statul își va putea mări capacitatea de producție cu circa 100.000 de barili pe zi în prima lună și cu alți 400.000 de barili pe zi în următoarele șase luni, potrivit estimărilor analiștilor.