duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 ianuarie, 2016

sonde-petrolCotaţiile internaţionale ale petrolului au continuat să fie volatile în primele zile din 2016. Preţul ţiţeiul Brent a scăzut la mai puţin de 35 de dolari pe baril, pentru prima dată în mai bine de un deceniu, notează Financial Times.

Scăderi semnificative s-au consemnat şi la finele anului trecut pe fondul creşterii producţiei globale. O revenire a preţurilor a avut loc luni. Tensiunile dintre Arabia Saudită şi Iran au dus cotaţiile la 39 de dolari pe baril, însă investitorii au revenit la temerile privind supraaprovizionarea pieţelor, fenomen ce a ras 70% din preţul petrolului de la jumătatea anului 2014.

Conflictul dintre Arabia Saudită şi Iran, unii dintre cei mai importanţi membri ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Ţiţei (OPEC) au spulberat orice speranţă cu privire la o înţelegere menită să ducă la reducerea producţiei în 2016 pentru a permite redresarea preţurilor.

ChartBuilder
Sursă: FT

 

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În ultimul an, Arabia Saudită a pompat în mod consecvent peste 10 milioane de barili pe zi pentru a-şi menţine cota de piaţă şi a pune presiune pe producătorii a căror costuri sunt mai ridicate. Statul nu s-a arătat pregătit să îşi reducă producţia pentru a face loc Iranului, stat ce plănuieşte să îşi majoreze producţia şi exporturile odată cu ridicarea sancţiunilor internaţionale legate de programul său nuclear. Acest lucru ar putea avea loc până la finele primului trimestru din acest an.

Preţul petrolului a coborât miercuri la 34,62 dolari pe baril, minimul ultimilor 11 ani. Petrolul tranzacţionat în SUA a înregistrat o scădere, la 34,63 dolari pe baril.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: