cursdeguvernare

miercuri

2 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

COTAR acuză asiguratorii de creșterea nesimţită şi fără justificare a preţului RCA

22 martie, 2022

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) protestează faţă de creşterea preţului RCA și a notificat ASF, UNSAR și Ambasada Austriei în România, scrie Agerpres.

Scrisorile de protest au mai fost transmise Ambasadei Austriei în România, conducerii Vienna Insurance Group din Austria şi Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, „organizaţie prezidată chiar de reprezentantul Omniasig – Vienna Insurance Group”.

Reprezentanţii COTAR, APTE 2002 şi APULUM susţin că au luat act „cu îngrijorare de derapajele repetate ale conducerii Omniasig – Viena Insurance Group, prin reprezentantul său, Mădalin Roşu, care consideră că cetăţenii români nu ar trebui să protesteze faţă de creşterea preţului RCA, iar eventuale acţiuni de protest ale transportatorilor la adresa creşterii nesimţite şi fără raţiune a preţului RCA din ultimele 6 luni reprezintă ‘acţiuni putiniste'”.

„Conducerea grupului Omniasig – Vienna Insurance Group, reprezentată prin domnul Mădălin Roşu (foto), care ocupă atât funcţia de managing board member – Omniasig VIG, cât şi de preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, a transmis public, pe o reţea de socializare, următoarele: ‘ameninţările unor asociaţii de profil că vor bloca oraşele cu camioanele, dacă nu se plafonează primele RCA, sună a acţiune putinistă, cu pumnul în gură (…)’. Totuşi, exact cei care comentează în acest fel sunt cei care bagă pumnul în gura tuturor celor 8 milioane de români plătitori de poliţe RCA”, se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii COTAR susţin că, în urmă cu cinci ani, „a mai fost înregistrată o majorare speculativă a preţului RCA, în urma căreia transportatorii au protestat la nivel naţional, preţul RCA a fost recalculat şi plafonat pentru 6 luni, iar la presiunea transportatorilor, Consiliul Concurenţei a demarat – cu mare greutate – o anchetă, din care a reieşit că asigurătorii din România ‘nu şi-au mai stabilit în mod independent tarifele, ci au acţionat concertat pe piaţă”.

Conform reprezentanţilor transportatorilor, timp de 4 ani, firmele de asigurări din România au desfăşurat o acţiune ilegală de tip cartel, fiind amendate cu suma de 53 de milioane de euro de către Consiliul Concurenţei.

„În mod evident, una dintre firmele găsite vinovate este chiar Omniasig – Vienna Insurance Group, al cărui reprezentant face zilele astea băşcălie de preţul RCA, comparându-l cu preţul unor covrigi, iar o eventuală acţiune de protest din partea transportatorilor faţă de creşterea nesimţită şi fără justificare a preţului RCA, cu peste 250%, din ultimele luni, reprezintă o ‘acţiune putinistă'”, se mai precizează în comunicat.

Reprezentanţii COTAR afirmă că reprezentantul Omniasig – Vienna Insurance Group a recunoscut în faţa Parlamentului României, în urmă cu câteva săptămâni, faptul că toate cheltuielile cu daunele plătite de asiguratorii din România reprezintă sub 35% din preţul RCA.

„Restul cheltuielilor, de 65%, reprezintă cheltuieli administrative şi profit. Practic, dintr-un tarif mediu de 1050 de lei, cât este media anuală a tarifului RCA pe trimestrul IV al anului 2021, 367,5 lei reprezintă cheltuielile asigurătorilor cu despăgubirile, iar diferenţa de 682,5 lei reprezintă cheltuielile administrative şi profitul firmelor de asigurări”, se mai spune în comunicat.

Astfel, reprezentanţii COTAR afirmă că dintr-un un preţ mediu al RCA de 212 euro, 74 euro reprezintă cheltuieli cu daunele, iar 138 de euro ajung în cu totul alte destinaţii decât plata despăgubirilor.

Potrivit confederaţiei, „acelaşi membru al conducerii Omniasig – Viena Insurance Group consideră că preţul RCA este unul scăzut, fiind echivalentul unor covrigi şi probabil undeva, cumva 1 covrig, 2 covrigi poate că par prea scumpi pentru protecţia vieţii celor dragi din maşină”

„Când obţii venituri cumulate de 10.000 de euro pe lună, din banii celor de care-ţi poţi bate joc, un RCA de 1.050 de lei reprezintă echivalentul a doi covrigi. Cu toate aceste, conducerea Omniasig – Vienna Insurance Group nu ar trebui să uite ca cei 2 covrigi reprezintă pentru mulţi români echivalentul ratei lunare pentru creditul la casă.

Stimaţi asigurători, atunci când 8 milioane de români vă plătesc salariile lunare de zeci de mii de euro ale conducerii firmelor de asigurări din România, nu strică să daţi dovadă de mai mult bun simţ faţă de cei obligaţi să vă cumpere RCA – urile care nu despăgubesc atunci când ai un accident!”, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: