Cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, crește în 2016 la 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate miercuri de Guvern.
Procentul va permite menține la aproximativ 35 de lei pe MWh impactul la consumatorii finali, valoare similară anului acesta, când cota a fost de 11,9%.
Cota a fost stabilită ținându-se cont de ponderea globală de energie din surse regenerabile în consumul final brut de energie din anii 2011 și 2012, când s-a depășit mult ponderea orientativă pentru atingerea țintei din 2020 (24%).
În timp ce nivelul orientativ era de 19,04% regenerabile în totalul brut, ponderea atinsă în 2011 a fost de 21,20%, în 2012 – de 22,90% și de 23,9% în 2013.
Estimările pentru 2016:
- ANRE estimează instalarea în 2016 a unor capacități de producere a energiei din surse regenerabile ce totalizează 808 MW, ceea ce înseamnă că întreaga capacitate instalată la finalului lui 2016 va fi de 5.959 MW.
- Cota a fost stabilită pentru a menține impactul de 35 lei/MWh la consumatorii finali
- Dacă se iau în calcul acordurile pentru exceptare emise până acum și cele care vor fi emise până la sfârșitul lui 2015 și 2016 (în baza HG 495/2014), impactul în factura consumatorilor finali de energie electrică va crește la 43 lei/MWh.
- Această cotă de 12,15% va duce la tranzacționarea a circa 60% din totalul certificatelor verzi emise pe piața specifică
Raportul EY – Renewable energy country attractiveness index (RECAI) publicat în octombrie arăta că România ocupă locul 34 în topul atractivității pentru investițiile în sectorul energiilor regenerabile, fiind devanstată de toate statele din regiune, dar şi de ţări precum Kenya.
Între tehnologiile folosite, România înregistrează cele mai înalte calificative pentru energia solară şi pentru biomasă.
„România şi-a păstrat poziția în ierarhia mondială a atractivității pentru investițiile în sectorul energiilor regenerabile, pe fondul absenţei unor decizii majore care să afecteze raportul între interesele investitorilor, consumatorilor de energie (plătitorilor de facturi) şi ale statului”, a explicat Valeriu Binig, partener Asistenţă în Tranzacţii, EY România.
El a adăugat că este posibil să vedem în viitor o coborâre în această ierarhie, “pe măsură ce marii investitori finalizează calculele privind pierderile suferite în România, iar alte ţări vor avansa în lupta contra schimbărilor climatice prin îmbunătăţirea climatului investițional pentru energiile regenerabile”.