sâmbătă

25 mai, 2024

29 decembrie, 2016

facturiExecutivul a decis reducerea de la 12,15% la 8,3% din consumul final brut de energie electrică, a cotei obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, potrivit unei Hotărâri de guvern adoptate joi.

Cota pentru anul viitor a fost stabilită de Executiv pe baza comunicării Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, astfel încât să nu aibă impact negativ în factura consumatorilor finali, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Menţinerea cotei la 12,15% și pentru anul viitor ar fi condus la o creștere a impactului certificatelor verzi în factura consumatorilor finali cu 17 lei/MWh, sau cu aproximativ 5%, conform calculelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).


Producţia din centralele electrice eoliene a fost, în perioada ianuarie – octombrie 2016 , de 5.114 GWh, în scădere cu 797,9 GWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice a totalizat 1.697 GWh, mai puţin cu 119,7 GWh, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului 2015.

În 2015 energia eoliană a contat pentru 11% dintr-un total al mixului de energie electrică de 6.200 GWh), la care se adaugă energia solară cu 3% şi biomasa cu 1%.

Actul normativ a fost supus analizei de Consiliul Concurenţei şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, obţinând punct de vedere favorabil.

Hotărârea de guvern adoptată joi va produce efecte numai până la aprobarea de către noul guvern a proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008, pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, proiect pentru care s-a obţinut Decizia Comisiei Europene de aprobare a modificărilor propuse pentru schema de sprijin a fost transmisă autorităților Române în data de 19.12. a.c.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: