Randamentele obligaţiunilor guvernamentale ale României au închis săptămâna la cel mai ridicat niveluri din ultimii trei ani, după adoptarea OUG de modificarea a Codului Fiscal și ca urmare a accelerării inflației, peste ritmul anticipat de analişti, potrivit Reuters.
Randamentul titlurilor de stat românești cu scadența la 10 ani a urcat cu 5 puncte de bază, până la 4,48%.
Operațiunile cu titluri au afectat și cursul leului, pentru că investitorii străini au decis să acopere pozițiile deschise pe euro.
Randamentul obligațiunilor este raportul dintre dobânda și prețul acestora, iar creșterea randamentului la titlurilor semnalează disponibilitatea investitorilor de a scăpa de titlurile respective, ceea ce se traduce prin scăderea încrederii în siguranța lor.
Totodată, rata anuală a inflaţiei a urcat în luna octombrie la 2,63%, cel mai înalt nivel din august 2013 încoace (atunci 3,67%), potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).
La rândul său, Banca Națională a majorat semnificativ prognoza privind inflația și a decis schimbarea priorităților de politică monetară, în scopul stabilității dobânzii, cu prețul unei „flexibilități” mai mari a cursului leului.
BNR a revizuit a revizuit în creştere prognoza ratei inflaţiei pentru finalul anlui 2017, până la 2,7% de la de 1,9%, mai ales ca urmare a creşterii excedentului de cerere agregată, provocată de o „încredere ridicată a consumatorilor”, dar pe fondul unui „sentiment mixt la nivelul mediului de afaceri”.