vineri

29 martie, 2024

23 martie, 2020

Uniunea Europeană ar putea emite euroobligaţiuni prin Mecanismul de Stabilitate Europeană (ESM), de care ar putea beneficia toate statele membre, inclusiv cele din afara zonei euro, pentru combaterea impactului pandemiei cu coronavirusul Covid-19.

Carlos Costa, membru în Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) s-a alăturat colegilor săi din Spania şi Italia care cer tot mai insistent astfel de împrumuturi prin emisiunea de obligaţiuni în euro deja denumite „coronabonds”.

„O opțiune care merită o analiză suplimentară este posibilitatea ca ESM să emită „coronabonds”, cu proceduri prin care banii să fie direcționați către toate statele membre care au nevoie, a declarat, luni, Carlos Costa, care este şi guvernatorul băncii centrale a Portugaliei, citat de Reuters.


Săptămâna trecută, chiar şi Germania şi Olanda îşi îmblânziseră tonul privind oportunitatea unei asemenea operaţiuni,  deși s-au opus consecvent măsurilor prin care să se plătească datoriile unor ţări din Zona Euro cu banii altora. Miniştrii de Finanţe ai celor două ţări nu s-au mai opus ideii, ci au acceptat să o ia în calcul, dar nu înainte să fie folosite instrumentele clasice ale EMS, potrivit Euractiv.

O emisiune de coronabonds ar consolida încrederea în capacitatea instituţiilor europene de a lupta nu numai împotriva pandemiei, ci şi pentru viitorul Uniunii Europene.

Comisia Europeană (CE) va face totul, „fără „dacă” sau „dar” ca să susţină economia europeană – s-a angajat Ursula von der Leyen, preşedintele CE. Cât priveşte coronabonds, „studiem totul, tot ce poate fi folosit ca să ajute în această criză”, a declarat oficialul european pentru postul de radio german Deutschlandfunk, citat de Reuters.

De la Comisia Europeană sunt așteptate, în această săptămână, detalii despre un nou instrument al ESM de luptă îm,potriva efectelor pandemiei.


Privind coronabonds, Ignazio Visco un alt membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, spusese că este importantă definirea unui instrument care ar permite lansarea fazei de reconstrucţie a economiei.

Banca Centrală Europeană (BCE) și-a extins cu 750 de miliarde de euro, programul de achiziții de euroobligațiuni din 2020, până la un total de 1,1 trilioane de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: