La obiect

România, alături de Germania: în topul UE al orașelor cu cei mai puțini tineri

Potrivit Eurostat, aproape două treimi dintre orașele europene cu cei mai puțini tineri se află în România și Germania. Indicatorul utilizat este rata de dependență… Mai mult

30.10.2019

Chestiunea

Viitorul forței de muncă: Durata de muncă așteptată în România – sub nivelul din anul 2000

Durata de muncă în România s-a redus cu doi ani și jumătate în perioada 2000 – 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat. Mai mult, raportul… Mai mult

30.10.2019

La obiect

Câte ore muncesc profesorii din UE și din România: Noile măsuri din educație și compensațiile pentru profesori

Profesorii cu o vechime de cel puțin 30 de ani ar putea primi la pensionare șase salarii medii brute, adică aproape 30.000 de lei, conform… Mai mult

28.10.2019

La obiect

Industria în PIB – în statele UE. Problemele de la productivitate în România

În 2018, industria și-a menținut, la limită, prima poziție între sectoarele economice ale UE din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Cu 19,1%,… Mai mult

28.10.2019

Cronicile

UPDATE / Coreea de Nord anunță testarea cu succes a unei bombe nucleare cu hidrogen. Comunitatea internațională – îngrijorată

de Mariana Bechir 6.1.2016

test hbomb coreea nord

UPDATE 18.25: Reacția MAE român

‘Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă îngrijorarea cu privire la anunţul Republicii Populare Democrate Coreene de la 6 ianuarie 2015, conform căruia a testat o bombă cu hidrogen. Dacă se confirmă, aşa cum a subliniat şi Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, testul nuclear efectuat de autorităţile nord-coreene încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi reprezintă o provocare la adresa păcii şi securităţii în regiune”

UPDATE 16.00: Melissa Hanham, cercetator principal la Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare de la Institutul pentru Studii Internaționale Middlebury, California: ” Sunt destul de sceptică… Datele seismice indică faptul că ar fi prea mic pentru un test de bombă cu hidrogen. Ar fi remarcabil dacă au realizat așa ceva. Pare prea devreme să fi ajuns la o astfel de realizare tehnică. Dar, Coreea de Nord a depășit întotdeauna așteptările.”

UPDATE 13.50: Cresc îndoielile în ceea ce privește testul efectuat de Coreea de Nord miercuri dimineața, mai mulți experți fiind sceptici că a fost vorba cu adevărat despre o bombă cu hidrogen.

Bruce Bennett, analist la Rand Corporation, se numără printre cei care se îndoiesc de capacitatea Phenianului de a dezvolta o bombă cu hidrogen: “Bangul produs ar fi trebuit să fie de peste 10 ori mai mare”, a explicat Bruce Bennett pentru BBC.

” Deci, fie Kim Jong-un minte, spunând că a fost un test al unei bombe cu hirogen, fie testul nu a funcționat foarte bine”, a adăugat el.

UPDATE 12.40: Reacția liderului diplomației europene, Federica Mogherini:

“Daca se confirmă, această acțiune ar putea reprezenta o încălcare gravă a obligațiilor internaționale ale Republicii Populare Coreea de Nord de a nu produce sau testa arme nucleare, așa cum s-a stabilit prin mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, precum și o amenințare pentru pacea și securitatea înregii regiunii de Nord-Est a Asiei.”

UPDATE 12.00: Testul a avut loc cu o zi înainte de ziua de naștere a președintelui nord-coreean, Kim Jong-un

UPDATE: Philip Hammond, ministrul de externe britanic, a declarat la Beijing, unde se află într-o vizită, că nu există niciun motiv pentru a pune la îndoială anunțul Phenianului potrivit căruia Coreea de Nord a detonat în acesată dimineață o H-bomb.

Reacții

Coreea de Sud

Park Geun-Hye, președinta Coreei de Sud,  a numit testul o “gravă provocare” și a anunțat o ședință de urgență a consiliului național de securitate.

“Testul nu este doar o gravă provocarea la adresa securității țării noastre, ci și o amenințare la adresa viitorului nostru… și o puternică provocare la adresa păcii și stabilității internaționale”.

Japonia

“Testul nuclear efectuat de Coreea de Nord este o amenințare gravă la adresa siguranței națiunii noastre și, în mod absolut, nu vom putea tolera așa ceva” a declarat premierul Shinzo Abe.

“Acest lucru încalcă clar rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și este o provocare gravă împotriva eforturile internaționale pentru neproliferare”, a mai adăugat premierul nipon.

SUA

La Washington, Casa Albă a declarat că nu a putut confirma încă testul, dar a promis să “răspundă adecvat la orice provocare a Coreei de Nord”. SUA “nu va accepta Coreea de Nord ca stat nuclear.”

China

“Testul contravine rezoluțiilor ONU relevante” și “este setat pentru a provoca repercusiuni”.

Australia

Ministrul de Externe Julie Bishop a declarat că țara sa “condamnă în termenii cei mai duri” testul care “confirmă statutul Coreei de Nord de stat dur și amenințare continuă la adresa păcii și securității internaționale”.

Marea Britanie

Ministrul de Externe Philip Hammond a declarat: “Dacă testul din Coreea de Nord se confirmă, aceasta este o încălcare gravă a rezoluțiilor ONU și o provocare pe care o condamnăm fără rezerve.”

test bomba cu hidrogen zona

Televiziunea de stat a Coreei de Nord a anunțat miercuri efectuarea primului test “reușit” de “bombă miniaturizată” cu hidrogen. Experimentul a provocat un seism de magnitudine  5,1 în apropierea perimetrul respectiv. Mai mulți lideri mondiali au reacționat imediat, cerând Phenianului să-și respecte angajamentele privind denuclearizarea și să nu deterioreze situația din peninsulă.

Consiliul de Securitate al ONU a anunțat că se va întruni de urgență, în cursul zilei de miercuri, pentru a discuta această nouă sfidare a Phenianul care a provocat îngrijorare în întreaga lume.

“Primul test de bombă cu hidrogen a fost finalizat cu succes la 10.00 (1.30 GMT) la 6 ianuarie 2016, pe baza determinării strategice a Partidului Muncitoresc”, a anunțat prezentatoarea televiziunii de stat nord-coreene.

Este al patrulea test efectuat de Coreea de Nord în ultimii 10 ani, dar primul al unei bombe cu hidrogen.

SUA şi ONU i-au impus Phenianului sancţiuni din cauza programelor sale de rachete şi nucleare, scrie The Guardian.

Comunicatul Partidului Muncitoresc spune că Phenianul nu va renunța la programul său nuclear cît timp SUA își mențin “poziția sa de agresiune”, dar va acționa ca un stat nuclear responsabil: nu va folosi aceste arme decât dacă îi va fi încălcată suveranitatea.

În presă au apărut a apărut o fotografie a liderului de la Phenian , Kim Jong-un, în momentul semnării autorizației pentru efectuarea testului, și textul prin care ordonă desfășurarea acestuia:

kim jong-un autorizând testul

 

Testul a fost urmat de cutremur cu magnitudine de 5,1 în zona din apropierea locului unde s-a desfășurat experimentul:

seism

John Everard, fost ambasador al Marii Britanii în Coreea de Bord a declarat pentru BBC Radio că testul este profund îngrijorător și a avertizat că Phenianul ar putea lansa un atac nuclear.

“Orice bombă care produce un șoc seismic de 5,1 este periculos … o explozie de această dimensiune este suficientă pentru a șterge un oraș și asta este, desigur, profund îngrijorător”, a spus John Everard.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 6.1.2016

Lăsați un comentariu


Europa

OUG privind statutul cetățenilor britanici din România în cazul unui Brexit fără acord

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o Ordonanţă de Urgenţă privind regimul cetăţenilor din Marea Britanie în cazul unui Brexit fără un acord, a… Mai mult

Europa

Republica Moldova / Igor Dodon l-a desemnat premier pe un consilier prezidențial

Iulian Soare

La o zi după debarcarea premierului proeuropean Maia Sandu, președintele moldovean Igor Dodon l-a desemnat ca înlocuitor al acesteia pe unul dintre consilierii săi, Ion… Mai mult

Europa

UE – 13 noi proiecte de apărare: România participă la 5, și conduce 2 dintre acestea

Victor Bratu

Statele membre UE au aprobat marți demararea a 13 noi proiecte sub umbrela PESCO, în care Franța va juca un rol predominant care reflectă dorința… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis: Nu am mai avut vacanțe în ultimii 2 ani, am stat să păzesc țara de PSD

Vladimir Ionescu

În conferința de presă organizată miercuri, la sediul PSD, președintele a fost întrebat despre vacanțele sale și despre imaginea unei zile de muncă la Cotroceni.… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis anunță participarea la o dezbatere electorală, dar nu cu Viorica Dăncilă

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri, de la sediul PNL, că săptămâna viitoare va participa la o dezbatere electorală la care interlocutori îi vor fi… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban a demis din guvern consilierii Vioricăi Dăncilă

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că a mai demis încă un rând de reprezentanţi ai PSD. Din deciziile publicate… Mai mult

Stiri

Minuta BNR – Problemele principale: Incertitudinile investițiilor, creșterea defictului de cont curent, creșterea salariilor și pensiilor

Adrian N Ionescu

Dezbaterile de politică a consiliului de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) au relevat, în noi dimensiuni, aceleași probleme cu care se confruntă România… Mai mult