fbpx Modifica setari cookieuri

Just Business

Economia și administrația – problemă comună: lipsa competențelor digitale ale personalului, produsă de lipsa educației continue

Guvernul a decis alocare sumei de 150 de milioane de lei din fondul de urgență pentru achiziționarea de dispozitive electronice conectate la internet, astfel încât… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Fotografia de la întâlnirea Economiei cu Pandemia: Convergența 2019 și convergența 2020

Câteva citate din Programul de convergență 2019 – 2022 ar putea explica mult mai clar anumite prevederi incluse în Programul de convergență 2020 (Programul oficial… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Cea mai grea împărțeală din istoria UE: încep negocierile

Mai sunt două zile până când va fi anunțată noua propunere de Cadru Financiar Multianual Aceasta conține inclusiv mult-așteptatele detalii ale Fondului de Relansare Economică… Mai mult

25.05.2020

Europa

Europa a depășit vârful pandemiei Covid – țările au trecut la faza a doua de gestionare: testarea ratei de imunizare

După relaxarea măsurilor de prevenire a pandemiei, autoritățile naționale au declanșat pe tot globul marea operațiune a testării pe scară largă, pentru depistarea anticorpilor la… Mai mult

25.05.2020

UPDATE / Coreea de Nord anunță testarea cu succes a unei bombe nucleare cu hidrogen. Comunitatea internațională – îngrijorată

de Mariana Bechir 6.1.2016

test hbomb coreea nord

UPDATE 18.25: Reacția MAE român

‘Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă îngrijorarea cu privire la anunţul Republicii Populare Democrate Coreene de la 6 ianuarie 2015, conform căruia a testat o bombă cu hidrogen. Dacă se confirmă, aşa cum a subliniat şi Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, testul nuclear efectuat de autorităţile nord-coreene încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi reprezintă o provocare la adresa păcii şi securităţii în regiune”

UPDATE 16.00: Melissa Hanham, cercetator principal la Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare de la Institutul pentru Studii Internaționale Middlebury, California: ” Sunt destul de sceptică… Datele seismice indică faptul că ar fi prea mic pentru un test de bombă cu hidrogen. Ar fi remarcabil dacă au realizat așa ceva. Pare prea devreme să fi ajuns la o astfel de realizare tehnică. Dar, Coreea de Nord a depășit întotdeauna așteptările.”

UPDATE 13.50: Cresc îndoielile în ceea ce privește testul efectuat de Coreea de Nord miercuri dimineața, mai mulți experți fiind sceptici că a fost vorba cu adevărat despre o bombă cu hidrogen.

Bruce Bennett, analist la Rand Corporation, se numără printre cei care se îndoiesc de capacitatea Phenianului de a dezvolta o bombă cu hidrogen: “Bangul produs ar fi trebuit să fie de peste 10 ori mai mare”, a explicat Bruce Bennett pentru BBC.

” Deci, fie Kim Jong-un minte, spunând că a fost un test al unei bombe cu hirogen, fie testul nu a funcționat foarte bine”, a adăugat el.

UPDATE 12.40: Reacția liderului diplomației europene, Federica Mogherini:

“Daca se confirmă, această acțiune ar putea reprezenta o încălcare gravă a obligațiilor internaționale ale Republicii Populare Coreea de Nord de a nu produce sau testa arme nucleare, așa cum s-a stabilit prin mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, precum și o amenințare pentru pacea și securitatea înregii regiunii de Nord-Est a Asiei.”

UPDATE 12.00: Testul a avut loc cu o zi înainte de ziua de naștere a președintelui nord-coreean, Kim Jong-un

UPDATE: Philip Hammond, ministrul de externe britanic, a declarat la Beijing, unde se află într-o vizită, că nu există niciun motiv pentru a pune la îndoială anunțul Phenianului potrivit căruia Coreea de Nord a detonat în acesată dimineață o H-bomb.

Reacții

Coreea de Sud

Park Geun-Hye, președinta Coreei de Sud,  a numit testul o “gravă provocare” și a anunțat o ședință de urgență a consiliului național de securitate.

“Testul nu este doar o gravă provocarea la adresa securității țării noastre, ci și o amenințare la adresa viitorului nostru… și o puternică provocare la adresa păcii și stabilității internaționale”.

Japonia

“Testul nuclear efectuat de Coreea de Nord este o amenințare gravă la adresa siguranței națiunii noastre și, în mod absolut, nu vom putea tolera așa ceva” a declarat premierul Shinzo Abe.

“Acest lucru încalcă clar rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și este o provocare gravă împotriva eforturile internaționale pentru neproliferare”, a mai adăugat premierul nipon.

SUA

La Washington, Casa Albă a declarat că nu a putut confirma încă testul, dar a promis să “răspundă adecvat la orice provocare a Coreei de Nord”. SUA “nu va accepta Coreea de Nord ca stat nuclear.”

China

“Testul contravine rezoluțiilor ONU relevante” și “este setat pentru a provoca repercusiuni”.

Australia

Ministrul de Externe Julie Bishop a declarat că țara sa “condamnă în termenii cei mai duri” testul care “confirmă statutul Coreei de Nord de stat dur și amenințare continuă la adresa păcii și securității internaționale”.

Marea Britanie

Ministrul de Externe Philip Hammond a declarat: “Dacă testul din Coreea de Nord se confirmă, aceasta este o încălcare gravă a rezoluțiilor ONU și o provocare pe care o condamnăm fără rezerve.”

test bomba cu hidrogen zona

Televiziunea de stat a Coreei de Nord a anunțat miercuri efectuarea primului test “reușit” de “bombă miniaturizată” cu hidrogen. Experimentul a provocat un seism de magnitudine  5,1 în apropierea perimetrul respectiv. Mai mulți lideri mondiali au reacționat imediat, cerând Phenianului să-și respecte angajamentele privind denuclearizarea și să nu deterioreze situația din peninsulă.

Consiliul de Securitate al ONU a anunțat că se va întruni de urgență, în cursul zilei de miercuri, pentru a discuta această nouă sfidare a Phenianul care a provocat îngrijorare în întreaga lume.

“Primul test de bombă cu hidrogen a fost finalizat cu succes la 10.00 (1.30 GMT) la 6 ianuarie 2016, pe baza determinării strategice a Partidului Muncitoresc”, a anunțat prezentatoarea televiziunii de stat nord-coreene.

Este al patrulea test efectuat de Coreea de Nord în ultimii 10 ani, dar primul al unei bombe cu hidrogen.

SUA şi ONU i-au impus Phenianului sancţiuni din cauza programelor sale de rachete şi nucleare, scrie The Guardian.

Comunicatul Partidului Muncitoresc spune că Phenianul nu va renunța la programul său nuclear cît timp SUA își mențin “poziția sa de agresiune”, dar va acționa ca un stat nuclear responsabil: nu va folosi aceste arme decât dacă îi va fi încălcată suveranitatea.

În presă au apărut a apărut o fotografie a liderului de la Phenian , Kim Jong-un, în momentul semnării autorizației pentru efectuarea testului, și textul prin care ordonă desfășurarea acestuia:

kim jong-un autorizând testul

 

Testul a fost urmat de cutremur cu magnitudine de 5,1 în zona din apropierea locului unde s-a desfășurat experimentul:

seism

John Everard, fost ambasador al Marii Britanii în Coreea de Bord a declarat pentru BBC Radio că testul este profund îngrijorător și a avertizat că Phenianul ar putea lansa un atac nuclear.

“Orice bombă care produce un șoc seismic de 5,1 este periculos … o explozie de această dimensiune este suficientă pentru a șterge un oraș și asta este, desigur, profund îngrijorător”, a spus John Everard.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 6.1.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Florin Cîțu: Toată lumea întreabă de alocații și pensii. De ce nu mă întreabă nimeni dacă dublez investițiile?

Vladimir Ionescu

Legea prin care Parlamentul a dublat alocațiile copiilor ar fi neconstituțională pentru că nu precizează sursele de acoperire a cheltuielilor, a declarat Florin Cîțu, ministrul… Mai mult

Stiri

Poliția recomandă vechiul drum spre mare, pentru că se repară autostrada

Vladimir Ionescu

Autostrada A2 s-a  blocat  sâmbătă  pe sensul spre  mare,  pentru că,  odată  cu eliminarea restricțiilor de călătorie,  compania de  infrastructură  rutieră  CNAIR  și-a amplificat lucrările … Mai mult

Europa

Redeschiderea frontierelor: Belgia acuză concurenţa turistică în care s-au angajat țările UE

Adrian N Ionescu

Uniunea Europeană ar fi incapabilă să ia măsuri de coordonare a redeschiderii frontierelor, atâta vreme ţările membre au intrat într-o formă de concurenţă turistică pe… Mai mult

Digital

Tehnologia în administrație: În Estonia se testează pașaportul imunitar digital

Iulian Soare

Estonia a dezvoltat o aplicație digitală care poate fi folosit de utilizatori ca un „pașaport imunitar”, pentru a dovedi că au dezvoltat anticorpi și că… Mai mult

Europa

Medicii italieni: blocarea spitalelor poate duce la mai multe decese decât pandemia

Iulian Soare

Cel  puțin 600.000  de intervenții, vizite și consulații medicale au fost anulate în Italia, ca urmare a   blocării  spitalelor cu bolnavii de coronavirus  și  există… Mai mult

Stiri

S&P menține ratingul României la nivelul recomandat investițiilor: România are acces la finanțare externă / Consolidarea fiscală e inevitabilă după alegeri

Adrian N Ionescu

Agenția de rating  Standard & Poor’s  a   confirmat  clasificarea României ‘BBB-/A-3   și a păstrat perspectiva negativă. Ratingul  păstrează  România în domeniul  recomandat investițiilor  străine, în… Mai mult

Stiri

VIDEO Alina CULCEA, Președinte ARPIM: „România va fi în competiție cu celelalte țări pentru investiții, pe toate domeniile, dar mai ales în sectorul farmaceutic”

Redacţia

„Una dintre lecțiile pe care le-am învățat cu toții a fost lecția solidarității. A fost o mobilizare fără precedent din partea asociației noastre, sperăm că… Mai mult