fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

La obiect

Ce verifică ANAF la retailerii online, în cadrul campaniei de colectare de venituri care să compenseze stimulentele acordate HoReCa

Direcția de Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF are în derulare mai multe controale în domeniul comerțului electronic. Vizați sunt operatorii care nu sunt înregistrați corespunzător,… Mai mult

20.07.2020

Analiză

Datoria publică, la pragul de 40%. Câteva observații tehnice relevante pentru deciziile de politică economică

Nivelul datoriei publice calculată oficial de Ministerul Finanțelor pentru luna mai 2020 a crescut până la 39,9%, în condițiile în care s-a depășit pragul de… Mai mult

19.07.2020

Chestiunea

Discuția a început: cum folosim cele 33 de miliarde pentru a ne racorda la proiectele UE. ”Economia viitorului post-COVID”

Șansa României de-a folosi ”cu cap” cele 33 de miliarde de auro alocate de la UE pentru relansarea economiei și pentru strategia post-Covid este să… Mai mult

15.07.2020

UPDATE / Coreea de Nord anunță testarea cu succes a unei bombe nucleare cu hidrogen. Comunitatea internațională – îngrijorată

de Mariana Bechir 6.1.2016

test hbomb coreea nord

UPDATE 18.25: Reacția MAE român

‘Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă îngrijorarea cu privire la anunţul Republicii Populare Democrate Coreene de la 6 ianuarie 2015, conform căruia a testat o bombă cu hidrogen. Dacă se confirmă, aşa cum a subliniat şi Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, testul nuclear efectuat de autorităţile nord-coreene încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi reprezintă o provocare la adresa păcii şi securităţii în regiune”

UPDATE 16.00: Melissa Hanham, cercetator principal la Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare de la Institutul pentru Studii Internaționale Middlebury, California: ” Sunt destul de sceptică… Datele seismice indică faptul că ar fi prea mic pentru un test de bombă cu hidrogen. Ar fi remarcabil dacă au realizat așa ceva. Pare prea devreme să fi ajuns la o astfel de realizare tehnică. Dar, Coreea de Nord a depășit întotdeauna așteptările.”

UPDATE 13.50: Cresc îndoielile în ceea ce privește testul efectuat de Coreea de Nord miercuri dimineața, mai mulți experți fiind sceptici că a fost vorba cu adevărat despre o bombă cu hidrogen.

Bruce Bennett, analist la Rand Corporation, se numără printre cei care se îndoiesc de capacitatea Phenianului de a dezvolta o bombă cu hidrogen: “Bangul produs ar fi trebuit să fie de peste 10 ori mai mare”, a explicat Bruce Bennett pentru BBC.

” Deci, fie Kim Jong-un minte, spunând că a fost un test al unei bombe cu hirogen, fie testul nu a funcționat foarte bine”, a adăugat el.

UPDATE 12.40: Reacția liderului diplomației europene, Federica Mogherini:

“Daca se confirmă, această acțiune ar putea reprezenta o încălcare gravă a obligațiilor internaționale ale Republicii Populare Coreea de Nord de a nu produce sau testa arme nucleare, așa cum s-a stabilit prin mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, precum și o amenințare pentru pacea și securitatea înregii regiunii de Nord-Est a Asiei.”

UPDATE 12.00: Testul a avut loc cu o zi înainte de ziua de naștere a președintelui nord-coreean, Kim Jong-un

UPDATE: Philip Hammond, ministrul de externe britanic, a declarat la Beijing, unde se află într-o vizită, că nu există niciun motiv pentru a pune la îndoială anunțul Phenianului potrivit căruia Coreea de Nord a detonat în acesată dimineață o H-bomb.

Reacții

Coreea de Sud

Park Geun-Hye, președinta Coreei de Sud,  a numit testul o “gravă provocare” și a anunțat o ședință de urgență a consiliului național de securitate.

“Testul nu este doar o gravă provocarea la adresa securității țării noastre, ci și o amenințare la adresa viitorului nostru… și o puternică provocare la adresa păcii și stabilității internaționale”.

Japonia

“Testul nuclear efectuat de Coreea de Nord este o amenințare gravă la adresa siguranței națiunii noastre și, în mod absolut, nu vom putea tolera așa ceva” a declarat premierul Shinzo Abe.

“Acest lucru încalcă clar rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și este o provocare gravă împotriva eforturile internaționale pentru neproliferare”, a mai adăugat premierul nipon.

SUA

La Washington, Casa Albă a declarat că nu a putut confirma încă testul, dar a promis să “răspundă adecvat la orice provocare a Coreei de Nord”. SUA “nu va accepta Coreea de Nord ca stat nuclear.”

China

“Testul contravine rezoluțiilor ONU relevante” și “este setat pentru a provoca repercusiuni”.

Australia

Ministrul de Externe Julie Bishop a declarat că țara sa “condamnă în termenii cei mai duri” testul care “confirmă statutul Coreei de Nord de stat dur și amenințare continuă la adresa păcii și securității internaționale”.

Marea Britanie

Ministrul de Externe Philip Hammond a declarat: “Dacă testul din Coreea de Nord se confirmă, aceasta este o încălcare gravă a rezoluțiilor ONU și o provocare pe care o condamnăm fără rezerve.”

test bomba cu hidrogen zona

Televiziunea de stat a Coreei de Nord a anunțat miercuri efectuarea primului test “reușit” de “bombă miniaturizată” cu hidrogen. Experimentul a provocat un seism de magnitudine  5,1 în apropierea perimetrul respectiv. Mai mulți lideri mondiali au reacționat imediat, cerând Phenianului să-și respecte angajamentele privind denuclearizarea și să nu deterioreze situația din peninsulă.

Consiliul de Securitate al ONU a anunțat că se va întruni de urgență, în cursul zilei de miercuri, pentru a discuta această nouă sfidare a Phenianul care a provocat îngrijorare în întreaga lume.

“Primul test de bombă cu hidrogen a fost finalizat cu succes la 10.00 (1.30 GMT) la 6 ianuarie 2016, pe baza determinării strategice a Partidului Muncitoresc”, a anunțat prezentatoarea televiziunii de stat nord-coreene.

Este al patrulea test efectuat de Coreea de Nord în ultimii 10 ani, dar primul al unei bombe cu hidrogen.

SUA şi ONU i-au impus Phenianului sancţiuni din cauza programelor sale de rachete şi nucleare, scrie The Guardian.

Comunicatul Partidului Muncitoresc spune că Phenianul nu va renunța la programul său nuclear cît timp SUA își mențin “poziția sa de agresiune”, dar va acționa ca un stat nuclear responsabil: nu va folosi aceste arme decât dacă îi va fi încălcată suveranitatea.

În presă au apărut a apărut o fotografie a liderului de la Phenian , Kim Jong-un, în momentul semnării autorizației pentru efectuarea testului, și textul prin care ordonă desfășurarea acestuia:

kim jong-un autorizând testul

 

Testul a fost urmat de cutremur cu magnitudine de 5,1 în zona din apropierea locului unde s-a desfășurat experimentul:

seism

John Everard, fost ambasador al Marii Britanii în Coreea de Bord a declarat pentru BBC Radio că testul este profund îngrijorător și a avertizat că Phenianul ar putea lansa un atac nuclear.

“Orice bombă care produce un șoc seismic de 5,1 este periculos … o explozie de această dimensiune este suficientă pentru a șterge un oraș și asta este, desigur, profund îngrijorător”, a spus John Everard.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 6.1.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Președintele Consiliului European, Charles Michel, în vizită la Beirut. 26 de oficiali libanezi reținuți în anchetă

Iulian Soare

Președintele Consiliului European, Charles Michel, se află sâmbătă la Beirut, înaintea organizării unei conferințe a donatorilor care urmărește strângerea de fonduri care să fie folosite… Mai mult

Stiri

România a trimis opt tone de materiale medicale în Liban

Razvan Diaconu

România a trimis sâmbătă aproximativ opt tone de materiale medicale în Liban, cu două aeronave care au pleacat de la Baza 90 Otopeni. Cu această… Mai mult

Stiri

Munca flexibilă, aprobată prin OUG. Detaliile

Razvan Diaconu

Proiectul pentru introducerea muncii flexibile (corespondentul modelului german Kurzarbeit) a fost aprobat în ședința de Guvern de vineri. Angajatorul va putea reduce unilateral timpul de… Mai mult

Europa

Șapte județe din România, incluse de Germania în lista „zonelor de risc” de călătorie

Vladimir Ionescu

Judeţele Argeş, Bihor, Buzău, Neamţ, Ialomiţa, Mehedinţi şi Timiş au fost incluse de autorităţile din Germania pe lista zonelor de risc, iar persoanele care intră… Mai mult

Stiri

Guvernul pregătește a doua rectificare a bugetului 2020

Razvan Diaconu

Guvernul va adopta săptămâna viitoare proiectul de ordonanță privind rectificarea bugetară, a anunțat premierul Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern de vineri. Este a… Mai mult

Europa

Turcia reia operațiunile de prospecțiune în Mediterana de Est

Iulian Soare

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat vineri că țara sa a reluat operațiunile de explorare a gazelor în estul Mediteranei, susținând că Grecia nu… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanțelor lansează o nouă ofertă de titluri de stat pentru populație

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanțelor a anunțat vineri că,  începând de luni, 10 august 2020, se deschide subscripția pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației… Mai mult