Filmul „Pe aripile vântului”, caracterizat de unii istorici drept ”revizionist”, a fost retras de pe platforma HBO Max, în plină mişcare de protest contra rasismului şi a violenţelor Poliţiei care vizează persoanele de culoare în Statele Unite.
Potrivit News.ro, și comedia „Little Britain” a fost retrasă de pe BBC iPlayer, Netflix şi BritBox din considerente similare.
Lungmetrajul de patru ore, regizat de Victor Fleming şi lansat în 1939, este considerat de numeroşi profesori universitari drept cel mai ambiţios şi eficient instrument de revizionism sudist.
Filmul ar prezenta o versiune romantică a Sudului şi o viziune foarte edulcorată a sclaviei, cu servitori ca fiind mulţumiţi de statutul lor şi trataţi drept angajaţi obişnuiţi.
„Pe aripile vântului” rămâne în fruntea clasamentului filmelor cu cele mai mari încasări – 3,44 miliarde de dolari.
„Lungmetrajul este produsul epocii sale şi înfăţişează prejudecăţi rasiste care erau comune în societatea americană”, a comentat, marţi, pentru AFP, un purtător de cuvânt al HBO Max pentru a explica retragerea lungmetrajului cu opt premii Oscar.
Pentru HBO Max, a menţine acest film în catalogul său „fără explicaţie şi fără a denunţa această reprezentare ar fi iresponsabil”.
Platforma intenţionează să difuzeze filmul online dar cu o contextualizare care să resitueze opera în epoca sa.
Filmul va fi prezentat integral, căci, dacă ar proceda altfel, ar pretinde că „aceste prejudecăţi nu au existat niciodată”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Lansată la sfârşitul lui mai, platforma grupului WarnerMedia (filială a operatoruluid e cablu AT&T) este principalul concurent al Netflix, cu un catalog foarte bogat în seriale şi filme.
Filmul este accesibil pe alte platforme, în special pe Amazon.
De asemenea, comedia „Mica Britanie/ Little Britain” a fost retrasă de pe BBC iPlayer, Netflix şi BritBox ca urmare a criticilor la adresa unor personaje.
Netflix a retras, vineri, serialul cu Matt Lucas şi David Walliams, împreună cu o altă comedie – „Come Fly With Me”.
BBC şi Britbox au renunţat luni la „Mica Britanie”. Ambele platforme au spus că „timpurile s-au schimbat” de la prima difuzare. Ambele filme includ scene în care actorii înfăţişează personaje din medii etnice diferite.
2 răspunsuri
Hai să nu fim neințelegător. Il vor reposta editat, probabil decolorat și ne vor pune o „contextualizare” – mai tineti minte prefețele alea de pe vremea comunismului: autorul e progresist in punctele a,b,c insă din păcate impărtășește pozitii reactionare in punctele d,e,f. Aveti grijă cum vă uitați la film!! Fiți vigilenți, furioși,indignați, politizați. Ce credeți că aveti dreptul la artă, așa, cum vă vine vouă? Bă voi spercă nu periclitați cuceririle revoluționare că vă blocăm contul de facebook si vă dăm afară de la job! Mare atenție, respectați orânduirea!
Cred că s-a ajuns prea departe cu luarea în considerare a oricăror pretenții și opinii aberante din partea unor minorități etnice și rasiale .Nu se poate anula istoria și răsturna de pe soclul personalități care au contribuit la progresul sociale ,cultural, intelectul, politic, economic al entităților statale și continentale.O astfel de atitudine crează frustare și revoltă și nu duce la echilibare și stabilitate ci răsucește și împlântă mai adând cutițul în răni nevindecate ale istorie.În acest fel se încurajază anarhia, și detabilizarea statală cu ropercursiuni în confruntări etnice și civilizaționale.