22 august, 2014

UPDATE

22.30: Pe măsură ce convoiul înaintează în Ucraina, iar televiziunea rusă l-a arătat în apropiere de Lugansk, apar reacţiile internaţionale.

SUA s-au declarat foarte îngrijorate de încălcarea teritoriului ucrainean de către convoiul rus şi cer Moscovei retragerea imediată a echipamentelor şi personalului, arată Pentagonul, citat de Reuters.


Casa Albă a criticat şi ea intrarea convoiului rus în Ucraina. Ben Rhodes, adjunctul consilierului pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Obama, a spus că mişcarea Rusiei duce la escaladarea situaţiei în Ucraina într-un mod foarte periculos.

Consilierul de la Casa Albă a anunţat intenţia SUA de a discuta situaţia vineri, în Consiliul de Securitate al ONU. Iar dacă Rusia nu retrage convoiul, atunci ruşii vor avea de plătit „costuri suplimentare”, referindu-se la noi sancţiuni economice.

Şi în Europa, cancelarul Angela Merkel, care a avut două convorbiri telefonice, una cu liderul rus, cealaltă cu prşedintele ucrainean, a spus că este preocupată de trecerea convoiului umanitar rus în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului german a spus că Angela Merkel a apreciat reacţia precaută a Ucrainei şi a afirmat că Rusia exacerbează o situaţie si aşa foarte tensionată.


Angela Merkel face sâmbătă o vizită la Kiev, în încercarea de a obţine o sistare a ostilităţilor care să permită discuţiile pentru un plan de pace în Ucraina.

La rândul său, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a condamnat şi el intrarea pe teritoriul ucrainean a convoiului rus, în condiţiile în care Petro poroşenko a afirmat că 100 de camioane au intrat în Ucraina şi doar câteva dintre ele au fost verificate de vameşi.

Oficialul NATO a spus că Alianţa a constatat trasferul unor mari cantităţi de armament, tancuri, blindate şi artilerie separatiştilor. În plus, a spus Anders Fogh Rasmussen, Rusia a dispus alarmant de multe trupe terestre şi aeriene în apropiere de graniţa cu Ucraina.

De cealaltă parte, Moscova susţine că nu încală dreptul internaţional prin trimiterea convoiului în Ucraina. „Nu putem accepta şi nu vom accepta situaţia dezastruoasă în care trăiesc oamenii din sud-estul Ucrainei”, a spus adjunctul ministrului de externe, Serghei Riabkov, citat de Reuters.

14.34: Kievul cataloghează dpret o „invazie directă” trecerea convoiului umanitar rus pe teritoriul Ucrainei, dar a dar asigurări că forţele militare ucrainene nu îl vor ataca şi i-au permis să treacă pentru a nu recurge la „provocări”.

De altfel, Moscova, care are mii de trupe în apropierea graniţei cu Ucraina, a avertizat în legătură cu orice încercări de a „perturba” convoiul, dar nu a precizat ce măsuri ar fi pregîtită să ia dacă s-ar întâmpla acest lucru şi forţele ucrainene ar interveni.

Pe traseul celor între 34 şi 90 de camioane, după estimările autorităţilor ucrainene, oamenii s-au oprit să urmărească autotrenuri, iar unii dintre ei au fluturat steagul Rusiei.

13.22: 90 de camioane ale convoiului umanitar rus au trecut în Ucraina, fără aprobarea sau participarea Crucii Roşii. Se încalcă astfel acordul dintre Rusia şi Ucraina, a spus purtătorul de cuvânt al Armatei ucrainene, Andrei Lysenko, citat de Reuters.

La rândul său, şeful securităţii de stat din Ucraina a catalogat drept „o invazie” a Rusiei în Ucraina intrarea convoiului pe teritoriul ţării. Crucea Roşie a anunţat că, din motive de securitate, reprezentanţii săi nu însoţesc camioanele cu ajutorul umanitar.

Convoiul umanitar rus, care a staţionat o săptămână în apropierea graniţei cu Ucraina, continuă să stârnească şi acum controverse. Joi, corespondentul Reuters anunţa trecerea frontierei ruse de primele camioane cu încărcătura umanitară şi de prezenţa în zona neutră dintre cele două frontiere, cunoscută ca no man’s land.

Ofiţerii vamali ucraineni au început joi să inspecteze convoiul de camioane, mai relata corespondentul Reuters de la faţa locului.

„Pot confirma că la ora 14.15, partea ucraineană a început formalităţile vamale pentru transportul umanitar rus”, a spus purtătorul de cuvânt al pazei de frontieră ucrainene, citat de Reuters. Întrebat pe teritoriul cărui stat se află, acesta a spus că pe cel rus.

Vineri dimineaţa, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a afirmat că preşedintele Putin a fost informat că ajutorul umanitar se îndreaptă spre Lugansk, oraşul ucrainean în care forţele guvernamentale ucrainene duc lupte împotriva separatiştilor prorusi.

Moscova a spus vineri că nu mai este pregătită să accepte întârzieri şi că întreg convoiul se deplasează acum spre Lugansk.

Pe de altă parte, un martor citat de Reuters afirmă că primele camioane ale convoiului au motoarele pornite, dar că nu au părăsit încă zona de frontieră a Ucrainei.

Ştirea se actualizează pe măsură ce apar noi informaţii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: