joi

25 aprilie, 2024

12 august, 2014

UPDATE

13.40 Ucraina nu va lăsa „convoiul umanitar” rus să intre pe teritoriul său, a anunţat marţi adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale din Ucraina, citat de AFP.

„Nu considerăm posibilă deplasarea coloanelor ruse pe teritoriul Ucrainei. Această încărcătură ar putea trece printr-un post de frontieră ucrainean şi reîncărcată în vehicule ale Comistetului internaional al Crucii Roşii. Nu acceptăm ca ajutorul umanitar să fie însoţit de ministrul rus al situaţiilor de urgenţă sau de militari rusi”, a spus Valéri Tchaly.


300 de camioane cu ajutor umanitar au plecat marţi dimineaţa de la Moscova şi se îndreaptă spre estul Ucrainei, anunţă presa rusă citată de BBC.

Încărcătura este formată din sute de tone de cereale, mâncare pentru bebeluşi, generatoare de curent electric şi medicamente şi este destinată civililor care sunt blocaţi în zona de conflict din estul ţării vecine.

Oficialii ruşi au precizat că omologii lor de la Kiev au aprobat această operaţiune. Iar puterile occidentale au avertizat Moscova să nu folosească această acordare de ajutor umanitar ca pe un pretext pentru o invazie în estul Ucrainei.

Preşedintele Vladimir Putin a spus luni că misiunea umanitară a Rusiei este în cooperare cu Crucea Roşie, informaţie confirmată şi de organizaţia internaţională, potrivit BBC.


Pe de altă parte, EUobserve scrie marţi că purtătorul de cuvânt al Crucii Rosii din Ucraina ar fi spus că reprezentanţii ei nu au ajuns la niciun consens cu partea rusă asupra a ceea ce se va întâmpla când ajutorul rus va ajunge la graniţa ucraineană.

“Aşteptăm ca Federaţia Rusă să ne predea o listă precisă, detaliată cu materialele care reprezintă ajutorul umanitar şi încă nu am primit-o”, a afirmat acesta, adăugând că au informaţii despre conţinutul încărcăturii din presa rusă.

Ucrainenii sunt sfătuiţi să părăsească oraşele Doneţk şi Lugansk

Consiliul Ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare (SNBO) le-a recomandat locuitorilor din Doneţk şi Lugansk să părăsească oraşele, prin coridoarele organizate de militarii ucraineni.

Această recomandare este justificată prin intenţia forţelor ucrainene de a “desfăşura o operaţiune antiteroristă”. Oraşul doneţk este înconjurat de trupele guvernamentale. Militarii îi vor ajuta pe localnici să părăsească regiunea, au dat asigurări oficialii de la Kiev.

În replică, şi liderul separatiştilor a anunţat că pregătesc “o ofensivă la scară largă”.

Avertismentele secretarului general al NATO: este o “mare probabilitate” ca Rusia să invadeze Ucraina

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, crede că Rusia ar putea interveni militar în estul Ucrainei, în condiţiile în care NATO nu a etectat niciun semn care să indice o retragere am miilor de militari ruşi de la graniţa comună.

“Vedem că ruşii au acum un discurs şi un pretext pentru o astfel de operaţiune sub deghizarea unei operaţiuni umanitare şi vedem o mobilizare militară care ar putea fi folosită pentru astfel de operaţiuni militare ilegale în Ucraina”, a argumentat şeful NATO.

Săptămâna trecută, Alianţa afirma că Rusia a mobilizat la frontieră 20.000 de soldaţi, trupe pregătite oricând pentru luptă.

“Sunt mii de trupe ruse, bine echipate şi credem că Moscova ţine deschisă şi opţiunea unei intervenţii militare în Ucraina. (…) Orice intervenţie rusă sub deghizarea unei misiuni umanitare ar fi nejustificată şi ilegală”, a mai afirmat secretarul general al NATO, într-un interviu acordat agenţiei Reuters.

Întrebat dacă NATO s-ar putea implica militar în situaţia din Ucraina, dacp forţele ruse ar invada ţara, înaltul oficial al Alianţei Nord-Atlantice a respins ideea unei intervenţii a NATO.

“Nu avem în vedere operaţiuni militare. Dacă ruşii ar interveni şi în continuare în Ucraina, nu am nicio îndoială că întreaga comunitate internaţională va răspunde într-un mod hotărât, mai ales prin sancţiuni mai comprehensive, mai dure, care ar izola şi mai mult Rusia”, a spus acesta.

Anders Fogh Rasmussen acuză Rusia că a creat “o situaţie umanitară dezastruoasă” în estul Ucrainei şi crede că cel mai bun mod de a o rezolva este retragerea trupelor ruse de la graniţă şi încetarea furnizării de arme, bani şi luptători separatiştilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: