Președintele Iohannis prelungește suspansul în ceea ce privește nominalizarea prim-ministrului, șeful statului anunțând joi, la finalul rundei de consultări politice, că decizia sa va fi anunțată ”după Crăciun”.
Controversa la vedere legată de propunerea avansată de Liviu Dragnea- Sevil Shhaideh – este legată mai puțin de etnia celui desemnat de PSD să formeze guvernul, cât de cetățenia și activitatea politică a soțului, care, potrivit unei investigații Rise Project, ar fi un apropiat și simpatizant al regimului Bassar al Assad, al cărui funcționar guvernamental a și fost.
Situația care ar trebui să preocupe clasa politică și publicul rămâne, deocamdată, nedezbătută: România ar putea avea, în premieră, un premier-fantomă, căci Liviu Dragnea nu a făcut un secret din dorința sa de a exercita actul guvernării prin intermediari, în calitate de șef de partid victorios în alegeri căruia, deocamdată, în baza unei legi anticorupție, i se interzice accesul la Palatul Victoria.
Decizia lui Klaus Iohannis este greu de prevăzut. Preşedintele şi Sevil Shhaideh, afirmă Mediafax, au avut, joi, imediat după conferinţa de presă a şefului statului, o discuţie telefonică. Cei doi au stabilit o întâlnire tete-a-tete, la începutul săptămânii viitoare.
Rise Project: Soțul premierului propus de PSD – cetățean sirian, apropiat și susținător al unui regim susținut de Rusia
O investigație Rise Project publicată joi sugerează faptul că propunerea de prim-ministru a lui Liviu Dragnea poate introduce România în mijlocul unor controverse diplomatice privind conflictul din Siria.
Akram Shhaideh, soțul lui Sevil Shhaideh, premierul propus de PSD, este susținător al dictatorului sirian Bashar al-Assad, acuzat de comunitatea internațională de crime de război. Pe conturile sale de socializare, Akram Shhaideh, de origine siriană, transmite mesaje pro-Assad, folosește simbolurile loialității față de regimul de la Damasc și critică atât rebelii, cât și liderii arabi și vestici care susțin opoziția siriană – potrivit datelor publicate de Rise Project.
Sevil Shhaideh a fost timp de trei ani secretar de stat în același minister. Cea mai mare parte a carierei și-a petrecut-o însă la Consiliul Județean Constanța, unde a lucrat din 1993 până în 2007 – în plis ”regim” al controversatului tandem Radu Mazăre – Nicușor Constantinescu (care-i este și ”naș” de cununie – potrivit cutumelor musulmane privind martorii la un astfel de eveniment).
În paralel, soțul ei, sirianul Akram Shhaideh, a fost consultant personal al secretarului de stat în cadrul Ministerului Agriculturii în perioada 2013-2014. Agronom de profesie, Akram Shhaideh (54 de ani) este originar din Lattakia, Siria, unde și-a obținut diploma universitară în 1984. Primul său loc de muncă a fost ca șef de departament în cadrul Ministerului Agriculturii de la Damasc, în 1988. Akram Shhaideh și-a continuat cariera în aceeași instituție a guvernului sirian, până în 2010, tot pe funcții de conducere. Din 2011, devine consultantul pe probleme de agricultură al Regiei Autonome Județene Drumuri și Poduri Constanța, funcție pe care o deține și astăzi. În 2015, Akram Shhaideh a obținut și cetățenia română.
Potrivit investigației Rise Project, soțul premierului propus de PSD, sirianul Akram Shhaideh, și-a exprimat în repetate rânduri susținerea pentru regimul Bashar al-Assad, acuzat de crime de război în conflictul civil izbucnit la Damasc în martie 2011 și susținut ee Rusia, care sd-a plasat de partea sa în sângerosul conflict sirian.
Pe conturile sale de socializare, Akram Shhaideh ar fi distribuit mai multe articole și fotografii pro-Assad, însoțite de mesaje de susținere la adresa dictatorului sirian, pe care SUA îl acuză inclusiv că a folosit gaz sarin asupra civililor în zonele controlate de rebeli. De asemenea, soțul politicianului PSD a comentat, în scris, la mai multe articole apărute în presa siriană, apărând de fiecare dată regimul de la Damasc. Jurnaliști sirieni ne-au ajutat să identificăm și traducem astfel de postări făcute de Akram Shhaideh.
În 2011, la câteva luni de la izbucnirea războiului civil, Akram Shhaideh publica un articol în care punea revolta populară pe seama organizației Frații Musulmani, criticând opoziția și denunțând interesele externe mascate sub umbrela apărării drepturilor omului: „Frăția Musulmană este partidul-cheie în lupta împotriva puterii și împotriva oricărei forme de guvernare: civilă, militară și științifică”, scria soțul premierului propus de PSD.
„A fi în opoziție nu înseamnă mirosul trădării și a arăta lipsă de respect pentru credință și patrie sub pretextul schimbării și evoluției”, critica omul de afaceri opoziția siriană.
Problema ridicată de contestatarii propunerii Dnei. Sevil Shhaideh constă în faptul că ea ar urma, în cazul că va ajunge premier, să fie numărul 2 în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, acolo unde se discută poziționarea României față de conflictele globale și implicarea aliaților noștri în acestea.
În apărarea premierului propus
Liderul PSD Liviu Dragnea a explicat joi seara, la Antena 3, că toate suspiciunile legate de Sevil Shhaideh sunt fără fundament.
Șeful PSD a afirmat că SRI a verificat-o pe Sevil Shhaidh atunci când a fost numită secretar de stat. Fostul premier Vicgor Ponta a confirmat acest lucru.
Tot joi Liviu Dragnea a cerut serviciilor secrete să facă cu celeritate o verificare a celui propus pentru funcția de premier și să transmită public rezultatul. ”Altfel, pot să bănuiesc că zvonurile sunt lansate chiar de servicii” – afirma Liviu Dragnea.
Însăși Sevil Shhaideh, a scris vineri pe pagina ei de Facebook, în prima reacție de după propunerea în funcția de premier, că a observat „multe comentarii răutăcioase”, dar că este „100% sigură că după maxim un an de guvernare, acestea se vor dovedi a fi complet false”.
Pe de altă parte, fostul președinte Traian Băsescu, face apologia expertizei ministrului propus de PSD, însă consideră că relațiile și simpatiile politice cu regimul lui Al-Assad ale soțului sunt nepotrivite : ”Dragnea a desemnat un funcţionar excepţional, dar nepotrivit pentru această funcţie” – a scris pe facebook fostul președinte.