Analiză

România și deficitul excesiv – ce este, ce riscăm, ce putem face

România a mai încălcat regula de deficit buget bugetar de maxim 3% din PIB în perioada de preaderare 1998 – 2001 și după aderare 2008… Mai mult

12.02.2020

Analiză

Salariul mediu net a urcat la aproape 700 de euro, productivitatea muncii industriale la -1,2%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna decembrie 2019 a ajuns la 5.465 lei, cu 5,2% mai mare faţă de luna… Mai mult

11.02.2020

La obiect

Index necruțător la Capitalul Uman: la doar 60% din potențialul său de productivitate va ajunge, în medie, un tânăr român la maturitate

În medie, un copil născut în România, în 2017, va atinge la 18 ani doar 60% din potențialul său de productivitate, în condițiile actuale ale… Mai mult

11.02.2020

Chestiunea

Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS

La nu mai puțin de 21% PIB se ridică în România așa numita ”economie neobservată”. E vorba de activitățile economice care – într-un fel sau… Mai mult

10.02.2020

Cronicile

Controversa pe probleme de securitate națională privind premierul propus de PSD

de Victor Bratu 23.12.2016

sevil-shhaidehPreședintele Iohannis prelungește suspansul în ceea ce privește nominalizarea prim-ministrului, șeful statului anunțând joi, la finalul rundei de consultări politice, că decizia sa va fi anunțată ”după Crăciun”.

Controversa la vedere legată de propunerea avansată de Liviu Dragnea- Sevil Shhaideh – este legată mai puțin de etnia celui desemnat de PSD să formeze guvernul, cât de cetățenia și activitatea politică a soțului, care, potrivit unei investigații Rise Project, ar fi un apropiat și simpatizant al regimului Bassar al Assad, al cărui funcționar guvernamental a și fost.

Situația care ar trebui să preocupe clasa politică și publicul rămâne, deocamdată, nedezbătută: România ar putea avea, în premieră, un premier-fantomă, căci Liviu Dragnea nu a făcut un secret din dorința sa de a exercita actul guvernării prin intermediari, în calitate de șef de partid victorios în alegeri căruia, deocamdată, în baza unei legi anticorupție, i se interzice accesul la Palatul Victoria.

Decizia lui Klaus Iohannis este greu de prevăzut. Preşedintele şi Sevil Shhaideh, afirmă Mediafax, au avut, joi, imediat după conferinţa de presă a şefului statului, o discuţie telefonică. Cei doi au stabilit o întâlnire tete-a-tete, la începutul săptămânii viitoare.

Rise Project: Soțul premierului propus de PSD – cetățean sirian, apropiat și susținător al unui regim susținut de Rusia

O investigație Rise Project publicată joi sugerează faptul că propunerea de prim-ministru a lui Liviu Dragnea poate introduce România în mijlocul unor controverse diplomatice privind conflictul din Siria.

Akram Shhaideh, soțul lui Sevil Shhaideh, premierul propus de PSD, este susținător al dictatorului sirian Bashar al-Assad, acuzat de comunitatea internațională de crime de război. Pe conturile sale de socializare, Akram Shhaideh, de origine siriană, transmite mesaje pro-Assad, folosește simbolurile loialității față de regimul de la Damasc și critică atât rebelii, cât și liderii arabi și vestici care susțin opoziția siriană – potrivit datelor publicate de Rise Project.

Sevil Shhaideh a fost timp de trei ani secretar de stat în același minister. Cea mai mare parte a carierei și-a petrecut-o însă la Consiliul Județean Constanța, unde a lucrat din 1993 până în 2007 – în plis ”regim” al controversatului tandem Radu Mazăre – Nicușor Constantinescu (care-i este și ”naș” de cununie – potrivit cutumelor musulmane privind martorii la un astfel de eveniment).

În paralel, soțul ei, sirianul Akram Shhaideh, a fost consultant personal al secretarului de stat în cadrul Ministerului Agriculturii în perioada 2013-2014. Agronom de profesie, Akram Shhaideh (54 de ani) este originar din Lattakia, Siria, unde și-a obținut diploma universitară în 1984. Primul său loc de muncă a fost ca șef de departament în cadrul Ministerului Agriculturii de la Damasc, în 1988. Akram Shhaideh și-a continuat cariera în aceeași instituție a guvernului sirian, până în 2010, tot pe funcții de conducere. Din 2011, devine consultantul pe probleme de agricultură al Regiei Autonome Județene Drumuri și Poduri Constanța, funcție pe care o deține și astăzi. În 2015, Akram Shhaideh a obținut și cetățenia română.

Potrivit investigației Rise Project, soțul premierului propus de PSD, sirianul Akram Shhaideh, și-a exprimat în repetate rânduri susținerea pentru regimul Bashar al-Assad, acuzat de crime de război în conflictul civil izbucnit la Damasc în martie 2011 și susținut ee Rusia, care sd-a plasat de partea sa în sângerosul conflict sirian.

Pe conturile sale de socializare, Akram Shhaideh ar fi distribuit mai multe articole și fotografii pro-Assad, însoțite de mesaje de susținere la adresa dictatorului sirian, pe care SUA îl acuză inclusiv că a folosit gaz sarin asupra civililor în zonele controlate de rebeli. De asemenea, soțul politicianului PSD a comentat, în scris, la mai multe articole apărute în presa siriană, apărând de fiecare dată regimul de la Damasc. Jurnaliști sirieni ne-au ajutat să identificăm și traducem astfel de postări făcute de Akram Shhaideh.

În 2011, la câteva luni de la izbucnirea războiului civil, Akram Shhaideh publica un articol în care punea revolta populară pe seama organizației Frații Musulmani, criticând opoziția și denunțând interesele externe mascate sub umbrela apărării drepturilor omului: „Frăția Musulmană este partidul-cheie în lupta împotriva puterii și împotriva oricărei forme de guvernare: civilă, militară și științifică”, scria soțul premierului propus de PSD.

„A fi în opoziție nu înseamnă mirosul trădării și a arăta lipsă de respect pentru credință și patrie sub pretextul schimbării și evoluției”, critica omul de afaceri opoziția siriană.

Problema ridicată de contestatarii propunerii Dnei. Sevil Shhaideh constă în faptul că ea ar urma, în cazul că va ajunge premier, să fie numărul 2 în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, acolo unde se discută poziționarea României față de conflictele globale și implicarea aliaților noștri în acestea.

În apărarea premierului propus

Liderul PSD Liviu Dragnea a explicat joi seara, la Antena 3, că toate suspiciunile legate de Sevil Shhaideh sunt fără fundament.

Șeful PSD a afirmat că SRI a verificat-o pe Sevil Shhaidh atunci când a fost numită secretar de stat. Fostul premier Vicgor Ponta a confirmat acest lucru.

Tot joi Liviu Dragnea a cerut serviciilor secrete să facă cu celeritate o verificare a celui propus pentru funcția de premier și să transmită public rezultatul. ”Altfel, pot să bănuiesc că zvonurile sunt lansate chiar de servicii” – afirma Liviu Dragnea.

Însăși Sevil Shhaideh, a scris vineri pe pagina ei de Facebook, în prima reacție de după propunerea în funcția de premier, că a observat “multe comentarii răutăcioase”, dar că este “100% sigură că după maxim un an de guvernare, acestea se vor dovedi a fi complet false”.

Pe de altă parte, fostul președinte Traian Băsescu, face apologia expertizei ministrului propus de PSD, însă consideră că relațiile și simpatiile politice cu regimul lui Al-Assad ale soțului sunt nepotrivite : ”Dragnea a desemnat un funcţionar excepţional, dar nepotrivit pentru această funcţie” – a scris pe facebook fostul președinte.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.12.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

CSAT convocat miercuri pentru coronavirus. Klaus Iohannis: Fac apel la calm, să se respecte normele de igienă

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va convoca miercuri Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru discutarea strategiei de prevenire a unei epidemii… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis, reacție la decizia CCR: În 2-3 zile voi anunța următorul demers, au scăzut șansele pentru anticipate

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va anunța ”în două-trei zile” următorul său demers în procedura de instalare a unui nou guvern. Șeful statului… Mai mult

Stiri

Pregătiri pentru Covid-19 / Ministrul Sănătății: Materialele de urgență vor sosi în martie, PSD a lăsat stocuri 0

Mariana Bechir

România nu are niciun fel de stocuri cu materiale de urgență, iar primele echipamente de protecție vor sosi la începutul lunii martie, a declarat ministrul… Mai mult

Stiri

Cum se poziționează partidele față de decizia CCR

Razvan Diaconu

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat luni că PSD nu va face nicio propunere de prim ministru la următoarelșe consultări politice care ar urma să… Mai mult

Stiri

Digi Communications câștigă mai mult în Spania decât în România la telefonia mobilă

Adrian N Ionescu

Cei peste 1,89 milioane de abonați din Spania la serviciile de telefonie mobilă ale Digi Communications N.V. (DIGI) au adus mai mulți bani decât cei… Mai mult

Stiri

CCR a admis contestația PSD, președintele trebuie să desemneze un candidat care poate forma o majoritate în Parlament

Vladimir Ionescu

Curtea Constituţională a României a stabilit, luni, că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcţia de premier,… Mai mult

Stiri

Gazele din Marea Neagră: OMV reclamă nevoia unui „consorțiu stabil” pentru Neptun Deep

Adrian N Ionescu

„În cazul marelui nostru proiect de gaze, Guvernul român se mișcă în direcția corectă, dar avem nevoie de un consorțiu stabil”, anunță Rainer Seele (foto),… Mai mult