joi

25 aprilie, 2024

12 octombrie, 2021

Grupul Verzilor din Parlamentul European propune marți votarea unui proiect legislativ prin care s-ar institui o procedură de avizare la nivel UE a exporturilor de armament produs în state membre.

Potrivit draftului de proiect, ar urma să fie interzise exporturile de armament către state care pun în pericol pacea regională și stabilitatea sau care comit serioase încălcări ale drepturilor omului.

Într-o perioadă în care liderii UE au declanșat dezbaterea despre ”autonomie strategică” a Uniunii, iar Ursula von der Leyen cere statelor membre să investească în proiecte comune de apărare- de la construcția unui avion de luptă european până la producție de drone, avem nevoie de armonizarea regulilor de export, afirmă Hannah Neumann (foto), autorul propunerii legislative.


Problema exporturilor viitoarelor arme produse în baza cooperării europene este una crucială pentru eficiența investițiilor.

Exportul de armament provoacă deseori tensiuni între statele europene. Cel mai adesea, problemele apar în relația franco-germană. De exemplu, Berlinul a blocat exporturile de armament către Arabia Saudită după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi și a rapoartelor potrivit cărora armele importate ar fi fot folosite de regimul saudit împotriva propriilor cetățeni. Decizia unilaterală a Germaniei a provocat nemulțumire la Paris, din cauză că unele arme exportate erau produse în comun.

Mai mult: Franța a încheiat recent un acord cu Grecia pentru a-i livra fregate. Grecia s-a aflat mult timp în situația în care a trebuit să își protejeze apele teritoriale de incursiunile Turciei aflate în căutare de resurse energetice în ape disputate. Paradoxal, în viitor, fregatele de producție franceză s-ar putea confrunta în Mediterana cu submarine turcești produse de Germania.

Pentru a evita pe viitor situații confuze, propunerea legislativă creează un ”organism european comun de evaluare a riscurilor”, care ar urma să elaboreze rapoarte de țară confidențiale. Pe baza acestor rapoarte, Comisia ar urma să decidă aprobarea sau blocarea exporturilor de armament către diverse state.


Decizia finală ar rămâne însă de competența statelor membre, însă acestea ar trebui să justifice în fața Parlamentului European și a Comisiei de ce ignoră, în caz că o fac, recomandările Comisiei. Dacă Comisia Europeană nu este mulțumită de claritatea acestor justificări ar avea dreptul să ceară Curții Europene de Justiție să decidă.

Potențialii parteneri ”juniori” de coaliție în Germania – Verzii și FDP, aflați în plin proces de negociere cu SPD pentru formarea guvernului de la Berlin – au ambii în programul electoral armonizarea regulilor europene de export al armamentelor. În funcție de mersul negocierilor de la Berlin, proiectul legislativ anunțat de Verzii din PE ar putea deci beneficia de sprijinul guvernului de la Berlin.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: