joi

26 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 ianuarie, 2020

La Ministrul Agriculturii și în instituțiile subordonate vor fi restructurate cel puțin 15% din posturi, a anunțat ministrul Adrian Oros (foto). Analiza cerută de acesta, în cadrul acțiunii Guvernului Orban de a identifica posibilele reduceri de personal în toate unitățile de stat, arată că mulți dintre angajații Agenției pentru Finanțare Investițiilor Rurale (AFIR) nu au pregătirea necesară domeniului.

Ministrul Adrian Oros a declarat, duminică, într-o conferință de presă, că la AFIR au fost sute de persoane detașate de la firme private, fără concurs:

La AFIR au fost zeci și sute de transferuri de la entități private, fără concurs, foarte mulți dintre angajați neavând nicio legătură cu activitatea care trebuia desfășurată.


Am găsit și coafeze și tot felul de <<specialiști>> angajați și mulți milițieni, transferați de la firme private, cazuri de meserii mai puțin obișnuite pentru activitatea din AFIR.

Detașările, care au avantajul că permit angajarea pe sumele mai mari obținute la firma de unde o persoană este detașată, au fost sistate de la 1 ianuarie 2020.

În aparatul propriu al ministerului există 708 angajați, iar totalul cuprinzând și instituțiile și agențiile din subordine, este de 14.239 de angajați.

Despăgubiri pentru pagubele produse de cormorani, mai mari decât producția vândută în 5 ani

O altă situație specială a fost descoperită la Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură (ANPA), instituția cu cele mai multe nereguli, unde este cel mai mare „dezastru”, cum s-a exprimat ministrul Oros, citat de Mediafax:


Am primit spre plată, dar nu am semnat, documente de despăgubiri pentru pagube produse în piscicultură de cormorani.

Legislația europeană permite despăgubiri, dar am constatat că cifrele sunt foarte mari. Suspicionăm că trebuiau fie despăgubite doar anumite entități cu sume foarte mari.

Unii cereau despăgubiri pentru cantități de pește, pierderi pe 2019, mai mari decât producția vândută în ultimii 5 ani. E puțin probabil să ai o asemenea pierdere. E corpul de control acolo și verifică.

Avem hărți satelitare și dovezi că unii beneficiari ai programelor de despăgubiri nu au avut pește pentru că nu au avut apă, ei cultivau rapiță, orez și raportau pierderi la pește.

Ministrul Oros: Românii nu urmăresc performanța, ci subvențiile

Ministrul Agriculturii a anunțat că va lupta împotriva vânătorilor de subvenții, investitori care nu urmăresc să facă performanță în domeniu, ci doar să încaseze subvențiile pentru terenurile sau animalele deținute.

Banii vor fi redirecționați către cei care au o tradiție în a cultiva pământ și a crește animale, a explicat ministrul Adrian Oros:

Avem de gând ca, în noul Program Național Strategic, să evităm banii care merg spre vânătorii de subvenții, persoane, companii sau fonduri de investiții care își plasează banii în agricultură nu pentru a face performanță, ci doar cu scopul de a vâna aceste subvenții în agricultură.

Vrem să redirecționăm cât mai mulți bani către cei care au o tradiție în a cultiva pământ și a crește aninale.

Voi lupta împotriva acestor vânătorilor de subvenții, la noi în țară suntem campioni.

Când subvențiile vor dispărea, ei vor pleca din acest domeniu, dar până atunci în jurul lor distrug totul, iar cei care au tradiție în creșterea animalelor și în cultivarea pământului sunt sufocați de acești investitori.

Potrivit acestuia, CE va defini fermierul veritabil ca fiind cel care obține 80% din venituri din agricultură și va stabili ca doar aceștia să beneficieze de subvenții.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: