26 noiembrie, 2018

Ministerul Finanţelor Publice, la solicitarea Ministerului Sănătății, controlează cinci furnizori privaţi de servicii medicale, pentru a verifica decontările acestora la Casa Națională de Asigurări de Snătate, a anunţat, luni, ministrul Eugen Teodorovici.

Cele cinci firme, al căror nume nu a fost dezvăluit, sunt suspectate că le-au cerut pacienților să plătească intervenții, analize sau alte servicii pe care apoi le-au și decontat la CNAS:

„Nu toţi privaţii, dar vor fi controale făcute de Ministerul Finanţelor împreună cu Ministerul Sănătăţii pentru că sunt, se pare, o serie cheltuieli care se fac probabil altfel decât prevede legea. O să vedeţi exact când facem controlul. Sunt câteva structuri pe care Ministerul Sănătăţii le-a indicat. Sunt din zona privată. O să vedeţi exact care sunt şi concluziile controlului care este în derulare”, a declarat Eugen Teodorovici, citat de Agerpres. 


El a precizat că sunt vizate posibile decontări duble, o practică despre care ar exista unele informații, potrivit ministrului Teodorovici: „Se pare că sunt dublări de decontări de cheltuieli în această zonă. Pentru acelaşi tip intervenţii medicale se plătesc de mai multe ori aceste activităţi şi de către privat şi de către Casa de Sănătate. Deja avem o mare problemă dacă lucrurile sunt în acest fel…

Lucrurile, dacă se încalcă în acest fel în zona de sănătate, să fie (sancțiunile -n. red.) foarte dure. Nu poți să te joci cu ceea ce înseamnă sănătatea.

Sunt fonduri foarte multe alocate Casei de Sănătate, undeva la șapte miliarde de euro și nu cred că toți acești bani sunt cheltuiți exact cum prevede legea.

De asta am întrebat dacă sunt siguri cei de la Casă (Casa Națională de Asigurări de Sănătate – n. red.) că ceea ce decontează se face strict cu respectarea legii. Avem semnale și avem chiar o solicitare din partea Ministerului Sănătății de a verifica acești agenți economici.


Acest lucru este „imoral şi ilegal”, a adăugat ministrul Eugen Teodorovici, care a participat luni la un eveniment privind finanțarea sistemului sanitar..

Reducerea cheltuielilor publice ajunge și la programele naționale de sănătate

Toate programele de sănătate trebuie revizuite și că acestea „trebuie abordate atât din punct de vedere uman, cât și financiar”, a mai anunțat luni ministrul Teodorovici. Este o decizie ce ar avea ca scop reducerea risipei în acest domeniu.

„Casa şi Ministerul, aveţi împreună vreo 28 programe de Sănătate. Ar trebui să fie toate revizuite. Modul în care ele astăzi sunt alcătuite, sau în fine, compuse, derulate, din punctul meu de vedere trebuie schimbat radical. Adică aceeaşi machetă pusă pe toate programele de sănătate şi efectiv revizuite.

Eu am spus că cele mai costisitoare sunt (programele naționale de – n. red.) Oncologie, Cardio și Diabet. Trebuie să privesc și uman și, dincolo de asta, financiar.

Pe multe programe sunt luate în calcul doar sumele direct alocate, dar indirect sunt sute de miliaone de euro pe care statul le pierde pentru că nu asigură la timp investițiile pentru a diminua efectele din aceste zone. Vom vedea cum revizuim exact aceste programe”, a declarat Eugen Teodorovici.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: