sâmbătă

27 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

20 februarie, 2020

Sewdiul Transgaz din Mediaș

Profitul net al Transgaz (TGN) a scăzut cu 29,5% în 2019, o reducere mai mare decât cea din 2018 ( -14,3%), potrivit unui raport al companiei cu rezultatele financiare preliminare pe anul trecut, trimis la Bursa de Valori București (BVB).

Scăderea profitului a fost tot mai mare din 2017 încoace, când compania abia reuşise să obţină o creștere, fie ea și marginală, de numai 1,3%.

Scăderea de profit net de 146 de milioane de lei în 2019, până la aproape 349,5 de milioane de lei, s-a produs pe fondul politicii de reducere a tarifelor cuvenite TGN, practicată de Autoritatea din domeniul Energiei (ANRE) și a creșterii cheltuielilor de funcționare.


Transgaz (TGN) se află în plină campanie de construcție a gazoductului pan-european BRUA pe teritoriul României, deja întârziată cu un an.

(Citiți și: „Transgaz – BRUA: Un an întârziere la finalizarea sectorului românesc al gazoductului pan-european: decembrie 2020”)

În vreme ce veniturile de exploatare au scăzut marginal, cu 1,2% până la aproape 1,58 miliarde de lei, cheltuielile de exploatare au crescut cu 13% până la aproape 1,18 miliarde de lei.

Veniturile obținute „din componenta volumetrică” au fost mai mici cu peste 61 de milioane de lei „din cauza tarifului de transport volumetric mai mic cu 0,54 lei/MWh, cu o influență negativă de 83.934 mii lei”. Creșterea cantității de gaze transportate cu 6,45 TWh, a avut o influență pozitivă de 22.647 mii lei.

„Ca urmare a reglementării activității de transport conform metodologiilor, veniturile obținute din activitatea de transport acoperă cheltuielile generate de aceasta și dau posibilitatea obținerii unui profit reglementat limitat la 7,72% pentru perioada 1 octombrie 2018 – 30 septembrie 2019, respectiv 6,9% din valoarea capitalului investit în această activitate, pentru perioada de reglementare 1 octombrie 2019 – 30 septembrie 2024”, mai spune sursa citată.


Totodată, au mai crescut și prețul gazelor pentru consumul propriu tehnologic, cheltuilelile cu amortizarea, cu personalul, dar și cu impozitele și taxele datotrate statului (plus 32 de milioane de lei doar la acest ultim capitol, din cauza taxei de 2% pe active).

Compania a investit totuși în 2019 mai mult de un miliard de lei. Statul acționar acceptase să renunța la transfomarea integrală în dividende a profitului pe 2018, cu erspectarea planului de investiții. 

„Cheltuielile totale pentru investiții preliminate pentru anul 2019 în valoare de 1.046.282 mii lei cuprind, în principal, sumele destinate lucrărilor pentru dezvoltarea și modernizarea SNT (841.471 mii lei), pentru majorarea capitalului social al Eurotransgaz S.R.L. (170.286 mii lei), cheltuiala cu dobânda capitalizată aferentă Proiectelor cuprinse în Planul de dezvoltare și nu cuprinde valoarea materialului tubular achiziționat pentru realizarea proiectelor de investiții și nemontat până la data de 31 decembrie 2019”, spune compania.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: