luni

22 iulie, 2024

2 septembrie, 2023

Ucraina a făcut „progrese notabile” în ofensiva sa din sud, Kiev anunțând că trupele sale au spart prima linie de apărare a Rusiei în mai multe locuri.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că SUA „au remarcat în ultimele 72 de ore un progres notabil al forțelor armate ucrainene… în acea linie de înaintare sudică care iese din regiunea Zaporojie”.

„Au obținut un oarecare succes împotriva acelei a doua linii de apărare rusă”, a spus Kirby, adăugând că depinde de Ucraina cum să valorifice acest succes. El a insistat, de asemenea, că criticile aduse efortului ucrainean de către oficialii americani anonimi în rapoarte recente din presă „nu sunt de ajutor”.


În ultimele zile, analize occidentale ale câmpului de luptă au arătat că forțele ucrainene pătrund în liniile rusești pe câțiva kilometri între Robotyne, un sat recucerit de Ucraina în această săptămână, și Verbove din regiunea Zaporizhzhia.

Trupele ucrainene extind astfel arcul contraofensivei ce urmăreşte atingerea Mării Azov, cu scopul de a tăia liniile de aprovizionare risești către Crimeea.

Teritoriul Rusiei este tot mai mult ţinta atacurilor ucrainene cu drone la care Kievul apelează ca tactică de război asimetric.

În același timp însă, trupele ruse revendică ocuparea unor poziţii strategice în partea nord-estică a frontului, în apropierea oraşului ucrainean Kupiansk. Aceste afirmații sunt contraise de oficiali ucraineni, care confirmă însă lupte grele în respectiva regiune.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: