sâmbătă

20 aprilie, 2024

2 mai, 2014

Tensiunile din estul Ucrainei iau amploare: separatiştii au preluat joi controlul asupra altor clădiri publice din Doneţk şi Harkov, guvernul ucrainean a reintrodus serviciul militar obligatoriu şi a lansat vineri o acţiune militară la Slaviansk. Premierul interimar Arseniy Yatseniuk a declarat pentru Financial Times că urmează cele mai mai periculoase 10 zile pe care le-a trăit ţara, din 1991 şi până în prezent.

La Doneţk a avut loc joi o manifestaţie prorusă la care au participat aproximativ 100.000 de persoane. În timpul demonstraţiei, un grup de separatişti a atacat clădirea Parchetului regional, după care mulţimea a luat cu asalt instituţia.

Într-un interviu acordat Financial Times, premierul Arseniy Yatseniuk a explicat că toate atacurile de acest gen se produc pe aceeaşi schemă: un grup mic, de 10 – 20 de agenţi ruşi bine pregătiţi iau cu asalt clădirea, apoi o predau activiştilor separatişti şi pleacă în alt oraş, unde aplică acelaşi scenariu.


Insurgenţii au mai preluat controlul şi asupra altor clădiri guvernamentale din Harkov şi Lugansk, ceea ce a determinat administraţia de la Kiev să declanşeze vineri dimineaţa o amplă acţiune militară, la Slaviansk, pentru a scoate oraşul de sub controlul separatiştilor.

Tiruri de armă şi explozii puternice au fost auzite în această dimineaţă, iar separatiştii susţin că au doborât un elicopter al armatei.

Primarul autoproclamat al Slavianskului a declarat pentru agenţia rusă Interfax că două elicoptere ale armatei ucrainene au fost doborâte, iar un pilot a fost luat prizonier.

Ministrul de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, scrie pe contul său de Facebook, vineri dimineaţa, că un pilot a fost ucis.


Oraşul se află sub controlul separatiştilor de aproximativ două săptămâni şi de aici au fost capturaţi observatorii OSCE pentru a căror eliberare rebelii negociază cu Kievul un schimb cu activiştii arestaţi.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi că Ucraina ar trebui să-şi retragă trupele din sud-estul ţării, pentru detensiona situaţia, iar apoi să demareze urgent reforma constituţională.

Referindu-se la perioada rămasă până la referendumul fixat de separtişti pentru declararea independenţei, premierul Ucrainei a declarat pentru Financial Times că vor fi cele mai grele 10 zile pe care le-a trăit ţara după 1991.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: