marți

26 martie, 2024

21 martie, 2013

Pacienții vor achita o coplată între 5 și 10 lei la spitalizare, conform Contractului-cadru de servicii medicale 2013-2014, adoptat de guvern miercuri.

Potrivit ministrului Sănătății, Eurgen Nicolăescu, coplata va fi acordată o singură dată, la externare. Cuantumul va fi stabilit de consiliile de adminiustrație ale spitalelor, în limitele valorilor stabilite prin contractul-cadru.

(Descarcă de aici Contractul-cadru 2013-2014)

Ce prevede Contractul-cadru de servicii medicale 2013-2014

  • Coplata se încasează pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile/compartimentele cu paturi din unităţile sanitare cu paturi organizate conform prevederilor legale în vigoare şi aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.
  • Pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare continuă, nivelul minim al coplăţii este de 5 lei iar nivelul maxim este de 10 lei. Valoare coplății este stabilită de fiecare unitate sanitară cu paturi pe bază de criterii proprii, cu avizul Consiliului de administrație al unității sanitare respective.
  • Scutite de coplată sunt serviciile medicale spitaliceşti acordate în secţiile/compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihici, precum şi serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată şi pentru serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgența.
  • Furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate nu pot încasa o altă plată din partea asiguratului pentru serviciile pentru care se încasează coplată, cu excepţia celor prevăzute de actele normative în vigoare.
  • Medicii de familie vor primi plățile de la casele de asigurări de sănătate pe structura 70% pentru plata per capita plus 30% pentru plata pe serviciu.
  • În vederea prevenirii înregistrării de arierate, spitalele din rețeaua Ministerului Sănătății au obligația ca până la sfârșitul anului 2013 să prezinte Ministerului Sănătății raportul de audit financiar pentru anul 2012. Managerii care înregistrează datorii mai vechi de 3 luni riscă să fie demiși.
  • Termenele de decontare a contravalorii medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu eliberate prin farmaciile cu circuit deschis este de până la 60 de zile calendaristice de la data validării facturilor (faţă de termenul anterior de până la 180 de zile calendaristice).
  • Validarea facturilor se face în termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii acestora de către farmacie la casa de asigurări de sănătate.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: