vineri

29 martie, 2024

14 noiembrie, 2011

Guvernul a decis retragerea sumelor de prefinanţare de la proiectele cu bani europeni la care există suspiciuni de ilegalităţi la achiziţiile publice.

De la proiectele din Programul Operaţional Regional (POR), gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) au fost retrase cele mai mari sume, ca urmare a suspiciunilor sau chiar a neregulilor constatate de autorităţile române de verificare a achiziţiilor publice în proiectele europene.

Potrivit unei situaţii existente la nivelul Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), de la Ministerul Afacerilor Europene, la POR au fost aplicate corecţii totale de peste 50,8 milioane de lei noi, ca urmare a verificărilor efectuate în perioada iulie-octombrie, în care Guvernul nu a mai trimis la Bruxelles cereri de rambursare a cheltuielilor în proiectele europene.


La programul gestionat de ministerul Dezvoltării au fost reverificate 209 contracte de achiziţie publică în valoare totală de aproape 670 de milioane de lei (aproximativ 155 milioane euro).

La cele 209 contracte reverificate au fost găsite 78 de nereguli sau există suspiciuni de nereguli la achiziţiile publice, potrivit datelor transmise de guvern la Comisia Europeană.

În total, pe cinci programe operaţionale reverificate, au fost reanalizate peste 460 de contracte de achiziţii publice, în valoare totală de 1,73 miliarde de lei noi, şi au fost găsite ca suspecte 130 de contracte, aplicându-se corecţii financiare de peste 53 de milioane de lei noi.

Beneficiarii proiectelor europene, care au organizat și achizițiile publice cu probleme, sunt, în principal, primării, consilii județene, autorități publice centrale, dar pot fi și societăți private care desfășoară proiecte europene de amploare și care trebuie să respecte regulile pentru achiziții publice în cazuile în care folosesc bani europeni sau prefinanțări de la bugetul de stat.


În urma corecţiilor financiare, banii sunt retraşi la bugetul de stat, de unde vor fi realocaţi la proiectele aflate în aşteptare.

Verificările, care nu s-au încheiat, sunt efectuate de Autorităţile de Management în cauză – care, de fapt, fac direct retragerile de fonduri, precum şi de Autoritatea Naţională pentru reglementarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) şi Unitatea de Coordonare şi verificare a Achiziţiilor (UCVAP), aflată în subordinea Ministerului Finanţelor.

Peste acestea, Autoritatea de audit de la Curtea de Conturi face verificările ei.

Topul neregulilor descoperite până acum:

  • Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. 78 de contracte suspecte a fi fost viciate, 50,8 milioane de lei noi – corecţii financiare. Au fost verificate 209 contracte de achiziţii publice, în valoare totală de peste 698 de milioane de lei.
  •  Ministerul Mediului. 9 contracte de achiziţii publice suspecte, aproape 2 milioane de lei – corecţii financiare. Au fost reverificate 120 de contracte de peste 750 de milioane de lei – valoare totală.
  • Ministerul Economiei. Suspecte a fi fost viciate 41 de contracte de achiziţie, 310.000 de lei – corecţii financiare. Au vost reverificate 90 de contracte, în valoare totală de 100 de milioane de lei, la proiectele gestionate deAutoritatea de Management privind Programul Operaţional de Creşterea Competitivităţii Economice.
  • Ministerul Transporturilor. E suspect a fi fost viciat 1 contract de achiziţii publice, dar nu s-au dat corecţii financiare. Au fost reverificate 31 de contracte de achiziţii pblice, în valoare de peste 176 de milioane de lei.
  • Ministerul Afacerilor Europene. Suspect a fi fost viciat 1 contract de achiziţii publice, dar nu s-au făcut corecţii financiare. Au fost verificate în total 16 contracte, de8,2 milioane de lei. De precizat că Autoritatea de Management al Programului Operaţional Sectorial Asistenţă Tehnică a fost iniţial la Ministerul Finanţelor, apoi a trecut în subordinea premierului Emil Boc, iar  la MAEur este de la înfiinţarea acestui minister, în septembrie.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: