sâmbătă

20 aprilie, 2024

27 iulie, 2016

victor ponta cotroceniComisia de experți a CNATDCU a respins contestația depusă de fostul premier Victor Ponta și a menținut verdictul de plagiat referitor la teza de doctorat a acestuia.

Urmează ca membrii Consiliului General al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) să voteze, marți și miercuri, raportul comisiei de științe juridice.

„Astăzi și mâine se votează raportul de respingere a contestației, cu alte cuvinte menținerea verdictului de plagiat și retragerea titlului de doctor. Consiliul General al CNATDCU votează raportul Comisiei de experți care a analizat contestația depusă de domnul Victor Ponta.


Raportul respinge contestația și menține verdictul de plagiat în cazul lui Victor Ponta, respectiv menține recomandarea de retragere a titlului de doctor în acest caz”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei.

La începutul lunii, când CNATDCU a dat prima soluție, cea contestată de fostul premier, din 35 de membri prezenți, 34 au votat pentru și unul s-a abținut.

Comisia de lucru care a studiat teza de doctorat a lui Victor Ponta „a constatat că teza de doctorat nu respectă standardele cercetării științifice și propune retragerea titlului de doctor în drept”, se arată în primul raport.

Ce urmează

După votul Consiliului general, care se va anunța miercuri, dacă se menține decizia de plagiat, se trimite la Ministerul Educației cererea de retragere a titlului de doctor în țtiințe obținut fraudulos de Victor Ponta,


Această etapă este una pur formală.

Victor Ponta a anunțat încă de săptămâna trecută că este hotărât să atace în instanță hotărârea CNATDCU. El se bazează pe decizia din 18 iulie 2012, când Consiliul Naţional de Etică, a cărui componență a fost schimbată atunci de fostul ministru PSD al Educației Liviu Pop, a decis că Victor Ponta nu a plagiat.

Miza contestării în instanță este calitatea sa de membru al Baroului. Dacă i se retrage titlul de doctor, Ponta riscă să piardă calitatea de avocat pe care a obținut-o fără concurs, în baza unei reglementări care permitea acest lucru în cazul doctorilor în drept.

În 2014, un alt ministru PSD al Educației, Sorin Cîmpeanu, a introdus în lege posibilitatea renunțării la titlul de doctor, iar Victor Ponta și-a exprimat atunci intenția de a scăpa astfel de teza plagiată.

Comisia de Etică a Universității București: 115 pagini, din 297, copiate 

Pe 20 iulie 2012, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti prezenta raportul privind plagiatul lui Victor Ponta. Comisia a constat că o treime din lucrare este copiată, „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele”.

Tehnicile de copiere din teza de doctorat a lui Ponta, a susţinut CE, au fost de multe ori „copierea de fragmente din alte lucrări şi în succesiunea în care ele curg în lucrările originale”, ori „tehnica montajului”, adică se preiau bucăţi disparate din lucrările surse pentru a confecţiona propriile pagini ale autorului, evident fără respectarea minimală a citării corecte.

„Toate indică nu numai cât de mult a fost copiat, dar şi intenţia şi, mai rău, prin minime cosmeticări, efortul de a masca rudimentar actul copierii, fără atribuirea corectă a autorilor de la care s-a preluat identic”, mai spunea Comisia UB.

„Teza de doctorat a lui Victor Ponta, Curtea Penală Internaţională, are 432 pagini numerotate. Textul propriu-zis, fără anexe, fără prefaţa semnată de profesorul coordonator Adrian Năstase şi fără cuprins are 297 pagini. Elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini din cele 297 pagini”, a declara atunci şeful Comisiei de Etică, Marian Popescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: