fbpx

Analiză

Observații pe scăderea cu 5,1% a PIB pe primele 3 trimestre

Produsul Intern Brut pe al treilea trimestru din 2020 a consemnat o scădere de -6% atât în termeni reali cât și pe seria ajustată sezonier… Mai mult

15.11.2020

Europa

Comisia Europeană: În România există riscul ca școala online să agraveze inegalitățile deja accentuate. Observațiile de țară

“Există riscul ca din cauza trecerii la învățarea la distanță să se agraveze inegalitățile deja accentuate”, avertizează Comisia Europeană, în Monitorul educației și formării profesionale… Mai mult

12.11.2020

La obiect

GFK: România, statul UE cel mai lovit de pandemie în puterea de cumpărare. Disparitățile regionale

România a fost cel mai afectat stat de pandemie din UE la nivelul puterii de cumpărare a consumatorilor, potrivit unui studiu publicat la nivel european… Mai mult

11.11.2020

La obiect

Septembrie 2020 – În pofida pandemiei, avansul salariului real revine la peste 5 procente

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna septembrie 2020 a fost de 5.414 lei, cu 77 de lei sau 1,4% mai… Mai mult

10.11.2020

UPDATE/Contagiunea Crimeei / Tiraspolul cere Moscovei să analizeze posibilitatea ca Transnistria să adere la Rusia

de Mariana Bechir 18.3.2014

UPDATE: Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Chişinău că a luat cunoştinţă despre declaraţiile “contraproductive” ale Sovietului Suprem al Transnistriei: “Am luat cunoştinţă despre ceea ce a declarat aşa-numitul Soviet Suprem al Transnistriei. Cred că astfel de acţiuni sunt contraproductive şi nu aduc bine Republicii Moldovei şi nici Rusiei. Aceste acţiuni nu duc la păstrarea acelei imagini internaţionale care o avea până acum Rusia. Acţiunile de genul intenţiei şefului Sovietului suprem de la Tiraspol nu sunt benefice nici pentru Federaţia Rusă”, a declarat preşedintele moldovean, citat de MEDIAFAX.

Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, i-a solicitat preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narâşkin, examinarea posibilităţii de aderare a Transnistriei la Rusia, scrie Publika.md.

Parlamentul de la Moscova urmează să se pronunţe în această săptămână în legătură cu proiectul de lege propus de deputaţii Partidului Rusia Dreaptă, care prevede facilitarea anexării de noi teritorii la Federaţia Rusă.

Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol a menţionat că proiectul de lege face posibilă doar anexarea Crimeii, dar nu şi a Transnistriei.

“Autoritaţile moldoveneşti nu pot fi numite cu siguranţă neefective. Mai mult decât atât, Transnistria ar putea fi nevoită să organizeze un referendum conform legislaţiei moldoveneşti, dar într-o republica separatistă exista o legislaţie proprie. Autoritaţile din Republica Moldova nu au nici o influenţă în Transnistria, care ar putea să se adreseze Rusiei cu rugămintea de a fi anexată”, se menţionează în solicitare.

Marţi, Parlamentul Rusiei va discuta anexarea Crimeei.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul special al Kremlinului în dosarul transnistrean, a avertizat săptămâna trecută în legătură cu încălcarea drepturilor cetăţenilor ruşi din Transnistria, pe fondul crizei din Ucraina.

“Pe fondul crizei din Ucraina, orice tentativă de îngrădire a comunicării dintre regiunea transnistreană şi restul lumii ar fi o ameninţare directă la securitatea şi libertăţile constituţionale ale celor 200.000 de cetăţeni ruşi cu domiciliul permanent în regiunea transnistreană. Rusia nu va uita niciodată că este garantul drepturilor constituţionale ale cetăţenilor săi”, a afirmat Dmitri Rogozin, într-o postare pe Twitter, potrivit agenţiei Interfax, şi citată de MEDIAFAX.

Planul mai mare al Federaţiei Ruse

Solicitarea Transnistriei vine pe modelul reglementării iniţiate de curând de partidul “Rusia Dreaptă”, prin care se simplifică procedura de anexare a unor teritorii la Federaţia Rusă: sub pretextul apărării cetăţenilor ruşi, se pot anexa teritorii ale unor state străine, fără consimţământul ţărilor respective.

Stephen Hadley, consilier pe probleme de securitate națională al lui George W. Bush (după Condoleezza Rice), scria săptămâna trecută într-un editorial din Washington Post că acţiunea ruşilor în Crimeea se înscrie într-un plan mai larg al preşedintelui Vladimir Putin de a recreea imperiul rus. plan ce a fost demarat în 2008, cu Georgia, şi pe care europenii şi americanii nu au reuşit să-l descifreze de la început, aşa încât nu au reacţionat adecvat.

Despre pericolul extinderii crizei de la marginea fostei Uniuni Sovietice, au avertizat săptămânile trecute, atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite.

Europa “nu reuşeşte întotdeauna să înţeleagă ce se întâmplă”, a avertizat acum o săptămână, la summitul european extraordinar dedicat crizei ucrainiene, Dalia Grybauskaite.

Rusia încearcă în Ucraina să “rescrie frontierele din cel de-al Doilea Război Mondial” şi următoarea ţintă a Moscovei ar putea fi Republica Moldova: “După Ucraina urmează Moldova, iar după Moldova vor fi alte ţări”, a explicat preşedinta Lituaniei.

Este o temere tot mai prezentă în statele din vecinătatea Ucrainei că Rusia ar putea apela în continuare la pretextul apărării cetăţenilor de etnie rusă pentru a trimite trupe în regiunile cu populaţie majoritar rusă din afara graniţelor sale, la solicitarea autorităţilor din aceste provincii.

Transnistria şi Găgăuzia

Cea mai vulnerabilă ţară este, din toate punctele de vedere, Moldova, a cărei apropiere de România este interpretată de Moscova drept o ameninţare la adresa Rusiei. Rusia nu a făcut nimic împotriva paşapoartelor româneşti, dar nici Moldova nu a încercat să preia controlul în Transnistria. Însă, se spune într-o analiză The Independent, va fi destul de greu pentru Rusia să folosească pretextul securităţii pentru a prelua Transnistria, deoarece nu are graniţă comună cu această auproclamată republică independentă.

În afara acestei reguni separatiste, în Modova există probleme şi în Găgăuzia, unde a avut loc, pe 2 martie, un referendum ilegal, dar care ar putea fi folosit ca pretext pentru viitoare tulburări în zonă – “În Moldova, Găgăuzia e considerată a fi coloana a cincea a Moscovei”, scria de curând Der Spiegel.

Potrivit rezultatelor referendumului din Autonomia Găgăuzia, 94,49% din locuitorii acestei zone au votat pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia – Belarus – Kazahstan, iar 2,69% au fost pentru aderarea la Uniunea Europeană, potrivit Comisiei Electorale de la Comrat.

Der Spiegel citează un analist local, pe Victor Chirilă, care spune că subsidiile rusești pentru Transnistria se cifrează la peste 30 de milioane de euro anual şi că “există zvonuri că Rusia se pregătește să își asigure fidelitatea unor parlamentari din forul legislativ al Moldovei prin intermediul unui obscur om de afaceri”.

Publicaţia germană concluzionează, citându-l pe raportorul european pentru Moldova, Graham Watson, că “de această dată Europa este avertizată de pericol, știe că Rusia încearcă să cumpere pe bucăți Moldova cu țelul de a stopa integrarea europeană a acestei țări. Moscova vrea ca modelul ucrainian, de revoltă împotriva tendințelor rusești de dominație, să fie eliminat prin implantarea de propagandiști în republicile vecine”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 18.3.2014

Un raspuns

  1. Camelian Propinatiu
    18.3.2014, 1:16 pm

    Presedintelui Burla i s-a urât cu binele. Cauta sanctiuni din alea euroatlantice! Sau poate vrea sa testeze daca oligarhii au planuri cât ale Reichului. Mai bine se amânau sanctiunile, era de preferat o amenintare inghetata. Asa, avem un semnal naiv catre Kremlin, interpretabil cum ca se poate continua chiar la proportii hitleriste! Soarta Estului o decide lasitatea occidentala, in special a britanicilor, care se tem pâna si de bulgari si români! Occidentul n-a invatat nimic din cum a permis prin capitulari succesive dezlantuirea celui de-al doilea razboi mondial si risca sa mai aiba unul, la inceput regional. La noi, clasa intelectuala, contaminata de postromânismul cum ca RO e altfel, fara trecut deci nici viitor, nici macar n-a format o constiinta unionista celei politice.

Lăsați un comentariu


Stiri

Guvernul relaxează condițiile în care retailerii lansează perioade de reduceri masive

Vladimir Ionescu

Condițiile pe care retailerii trebuie să le respecte pentru cele două campanii anuale de soldare vor fi înlesnite printr-o Ordonanță de Urgență care se află… Mai mult

Stiri

6 ani închisoare pentru mită 6,3 milioane euro- Lucian Duță, fost președinte CNAS, condamnat în primă instanță

Vladimir Ionescu

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duţă a fost condamnat, vineri, de Tribunalul Bucureşti, la şase ani de închisoare pentru… Mai mult

Stiri

Dosarul ANRP – lista celor 10 condamnări dictate de Curtea de Apel

Vladimir Ionescu

Fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) Crinuţa Dumitrean a fost condamnată, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti, la şase ani şi trei… Mai mult

Stiri

CRONICILE de sâmbătă dimineața

Redacţia

Cele 5 titluri de mai jos (linkuri către texte) sunt mai mult decât niște teasere: sunt sinteze sau abordări în rezumat ale câtorva din  articolele… Mai mult

Stiri

Autostrada Lugoj-Deva, tehnic imposibil de finalizat în termenul asumat la UE – Pro Infrastructura

Alexandra Pele

Asociația Pro Infrastructură susține că CNAIR este pe cale de a anula licitația pentru finalizarea Autostrăzii Lugoj-Deva, mai exact cei 13 kilometri unde ar trebui… Mai mult

Stiri

Lege promulgată: 80% din redevența pentru ape minerale revine autorităților locale

Raluca Florescu

Un procent de 80% din fiecare redevenţă minieră cuvenită bugetului de stat va fi transferat autorităţii locale pe al cărui teritoriu administrativ se desfăşoară exploatarea… Mai mult

Stiri

Războiul comercial China – Australia continuă: China impune măsuri antidumping pentru vinurile australiene

Raluca Florescu

China a accentuat vineri presiunea asupra Australiei prin impunerea unor măsuri antidumping pentru vinurile australiene importate, fiind cel mai recent semn al tensiunilor diplomatice crescânde… Mai mult