fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

La obiect

Ce verifică ANAF la retailerii online, în cadrul campaniei de colectare de venituri care să compenseze stimulentele acordate HoReCa

Direcția de Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF are în derulare mai multe controale în domeniul comerțului electronic. Vizați sunt operatorii care nu sunt înregistrați corespunzător,… Mai mult

20.07.2020

Analiză

Datoria publică, la pragul de 40%. Câteva observații tehnice relevante pentru deciziile de politică economică

Nivelul datoriei publice calculată oficial de Ministerul Finanțelor pentru luna mai 2020 a crescut până la 39,9%, în condițiile în care s-a depășit pragul de… Mai mult

19.07.2020

Chestiunea

Discuția a început: cum folosim cele 33 de miliarde pentru a ne racorda la proiectele UE. ”Economia viitorului post-COVID”

Șansa României de-a folosi ”cu cap” cele 33 de miliarde de auro alocate de la UE pentru relansarea economiei și pentru strategia post-Covid este să… Mai mult

15.07.2020

UPDATE/Contagiunea Crimeei / Tiraspolul cere Moscovei să analizeze posibilitatea ca Transnistria să adere la Rusia

de Mariana Bechir 18.3.2014

UPDATE: Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Chişinău că a luat cunoştinţă despre declaraţiile “contraproductive” ale Sovietului Suprem al Transnistriei: “Am luat cunoştinţă despre ceea ce a declarat aşa-numitul Soviet Suprem al Transnistriei. Cred că astfel de acţiuni sunt contraproductive şi nu aduc bine Republicii Moldovei şi nici Rusiei. Aceste acţiuni nu duc la păstrarea acelei imagini internaţionale care o avea până acum Rusia. Acţiunile de genul intenţiei şefului Sovietului suprem de la Tiraspol nu sunt benefice nici pentru Federaţia Rusă”, a declarat preşedintele moldovean, citat de MEDIAFAX.

Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, i-a solicitat preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narâşkin, examinarea posibilităţii de aderare a Transnistriei la Rusia, scrie Publika.md.

Parlamentul de la Moscova urmează să se pronunţe în această săptămână în legătură cu proiectul de lege propus de deputaţii Partidului Rusia Dreaptă, care prevede facilitarea anexării de noi teritorii la Federaţia Rusă.

Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol a menţionat că proiectul de lege face posibilă doar anexarea Crimeii, dar nu şi a Transnistriei.

“Autoritaţile moldoveneşti nu pot fi numite cu siguranţă neefective. Mai mult decât atât, Transnistria ar putea fi nevoită să organizeze un referendum conform legislaţiei moldoveneşti, dar într-o republica separatistă exista o legislaţie proprie. Autoritaţile din Republica Moldova nu au nici o influenţă în Transnistria, care ar putea să se adreseze Rusiei cu rugămintea de a fi anexată”, se menţionează în solicitare.

Marţi, Parlamentul Rusiei va discuta anexarea Crimeei.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul special al Kremlinului în dosarul transnistrean, a avertizat săptămâna trecută în legătură cu încălcarea drepturilor cetăţenilor ruşi din Transnistria, pe fondul crizei din Ucraina.

“Pe fondul crizei din Ucraina, orice tentativă de îngrădire a comunicării dintre regiunea transnistreană şi restul lumii ar fi o ameninţare directă la securitatea şi libertăţile constituţionale ale celor 200.000 de cetăţeni ruşi cu domiciliul permanent în regiunea transnistreană. Rusia nu va uita niciodată că este garantul drepturilor constituţionale ale cetăţenilor săi”, a afirmat Dmitri Rogozin, într-o postare pe Twitter, potrivit agenţiei Interfax, şi citată de MEDIAFAX.

Planul mai mare al Federaţiei Ruse

Solicitarea Transnistriei vine pe modelul reglementării iniţiate de curând de partidul “Rusia Dreaptă”, prin care se simplifică procedura de anexare a unor teritorii la Federaţia Rusă: sub pretextul apărării cetăţenilor ruşi, se pot anexa teritorii ale unor state străine, fără consimţământul ţărilor respective.

Stephen Hadley, consilier pe probleme de securitate națională al lui George W. Bush (după Condoleezza Rice), scria săptămâna trecută într-un editorial din Washington Post că acţiunea ruşilor în Crimeea se înscrie într-un plan mai larg al preşedintelui Vladimir Putin de a recreea imperiul rus. plan ce a fost demarat în 2008, cu Georgia, şi pe care europenii şi americanii nu au reuşit să-l descifreze de la început, aşa încât nu au reacţionat adecvat.

Despre pericolul extinderii crizei de la marginea fostei Uniuni Sovietice, au avertizat săptămânile trecute, atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite.

Europa “nu reuşeşte întotdeauna să înţeleagă ce se întâmplă”, a avertizat acum o săptămână, la summitul european extraordinar dedicat crizei ucrainiene, Dalia Grybauskaite.

Rusia încearcă în Ucraina să “rescrie frontierele din cel de-al Doilea Război Mondial” şi următoarea ţintă a Moscovei ar putea fi Republica Moldova: “După Ucraina urmează Moldova, iar după Moldova vor fi alte ţări”, a explicat preşedinta Lituaniei.

Este o temere tot mai prezentă în statele din vecinătatea Ucrainei că Rusia ar putea apela în continuare la pretextul apărării cetăţenilor de etnie rusă pentru a trimite trupe în regiunile cu populaţie majoritar rusă din afara graniţelor sale, la solicitarea autorităţilor din aceste provincii.

Transnistria şi Găgăuzia

Cea mai vulnerabilă ţară este, din toate punctele de vedere, Moldova, a cărei apropiere de România este interpretată de Moscova drept o ameninţare la adresa Rusiei. Rusia nu a făcut nimic împotriva paşapoartelor româneşti, dar nici Moldova nu a încercat să preia controlul în Transnistria. Însă, se spune într-o analiză The Independent, va fi destul de greu pentru Rusia să folosească pretextul securităţii pentru a prelua Transnistria, deoarece nu are graniţă comună cu această auproclamată republică independentă.

În afara acestei reguni separatiste, în Modova există probleme şi în Găgăuzia, unde a avut loc, pe 2 martie, un referendum ilegal, dar care ar putea fi folosit ca pretext pentru viitoare tulburări în zonă – “În Moldova, Găgăuzia e considerată a fi coloana a cincea a Moscovei”, scria de curând Der Spiegel.

Potrivit rezultatelor referendumului din Autonomia Găgăuzia, 94,49% din locuitorii acestei zone au votat pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia – Belarus – Kazahstan, iar 2,69% au fost pentru aderarea la Uniunea Europeană, potrivit Comisiei Electorale de la Comrat.

Der Spiegel citează un analist local, pe Victor Chirilă, care spune că subsidiile rusești pentru Transnistria se cifrează la peste 30 de milioane de euro anual şi că “există zvonuri că Rusia se pregătește să își asigure fidelitatea unor parlamentari din forul legislativ al Moldovei prin intermediul unui obscur om de afaceri”.

Publicaţia germană concluzionează, citându-l pe raportorul european pentru Moldova, Graham Watson, că “de această dată Europa este avertizată de pericol, știe că Rusia încearcă să cumpere pe bucăți Moldova cu țelul de a stopa integrarea europeană a acestei țări. Moscova vrea ca modelul ucrainian, de revoltă împotriva tendințelor rusești de dominație, să fie eliminat prin implantarea de propagandiști în republicile vecine”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 18.3.2014

Un raspuns

  1. Camelian Propinatiu
    18.3.2014, 1:16 pm

    Presedintelui Burla i s-a urât cu binele. Cauta sanctiuni din alea euroatlantice! Sau poate vrea sa testeze daca oligarhii au planuri cât ale Reichului. Mai bine se amânau sanctiunile, era de preferat o amenintare inghetata. Asa, avem un semnal naiv catre Kremlin, interpretabil cum ca se poate continua chiar la proportii hitleriste! Soarta Estului o decide lasitatea occidentala, in special a britanicilor, care se tem pâna si de bulgari si români! Occidentul n-a invatat nimic din cum a permis prin capitulari succesive dezlantuirea celui de-al doilea razboi mondial si risca sa mai aiba unul, la inceput regional. La noi, clasa intelectuala, contaminata de postromânismul cum ca RO e altfel, fara trecut deci nici viitor, nici macar n-a format o constiinta unionista celei politice.

Lăsați un comentariu


Stiri

Președintele Consiliului European, Charles Michel, în vizită la Beirut. 26 de oficiali libanezi reținuți în anchetă

Iulian Soare

Președintele Consiliului European, Charles Michel, se află sâmbătă la Beirut, înaintea organizării unei conferințe a donatorilor care urmărește strângerea de fonduri care să fie folosite… Mai mult

Stiri

România a trimis opt tone de materiale medicale în Liban

Razvan Diaconu

România a trimis sâmbătă aproximativ opt tone de materiale medicale în Liban, cu două aeronave care au pleacat de la Baza 90 Otopeni. Cu această… Mai mult

Stiri

Munca flexibilă, aprobată prin OUG. Detaliile

Razvan Diaconu

Proiectul pentru introducerea muncii flexibile (corespondentul modelului german Kurzarbeit) a fost aprobat în ședința de Guvern de vineri. Angajatorul va putea reduce unilateral timpul de… Mai mult

Europa

Șapte județe din România, incluse de Germania în lista „zonelor de risc” de călătorie

Vladimir Ionescu

Judeţele Argeş, Bihor, Buzău, Neamţ, Ialomiţa, Mehedinţi şi Timiş au fost incluse de autorităţile din Germania pe lista zonelor de risc, iar persoanele care intră… Mai mult

Stiri

Guvernul pregătește a doua rectificare a bugetului 2020

Razvan Diaconu

Guvernul va adopta săptămâna viitoare proiectul de ordonanță privind rectificarea bugetară, a anunțat premierul Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern de vineri. Este a… Mai mult

Europa

Turcia reia operațiunile de prospecțiune în Mediterana de Est

Iulian Soare

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat vineri că țara sa a reluat operațiunile de explorare a gazelor în estul Mediteranei, susținând că Grecia nu… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanțelor lansează o nouă ofertă de titluri de stat pentru populație

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanțelor a anunțat vineri că,  începând de luni, 10 august 2020, se deschide subscripția pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației… Mai mult