vineri

19 aprilie, 2024

26 februarie, 2014

România a finalizat schema de sprijin pentru marii consumatori de energie, care include reducerea cu 85% a plăților pentru certificatele verzi și scăderea cu 20% a taxei de cogenerare, a declarat, marți, ministrul interimar al Economiei, Constantin Niță (foto), într-o conferință de profil, citat de AGERPRES.

„Am finalizat schema de sprijin pentru marii consumatori industriali, am transmis-o Consiliului Concurenței și, conform regulamentelor și ghidului UE, am mers cu reducerea până la 85% în cazul certificatelor verzi, astfel încât să păstrăm locurile de muncă și să dăm posibilitatea produselor industriale românești să fie competitive”, a spus Niță.

El a adăugat că și taxa de cogenerare va fi redusă cu 20% pentru marii consumatori industriali.


„Marii consumatori, la rândul lor, vor avea de îndeplinit niște condiții pentru a beneficia de această schemă. Sper că, în felul acesta, vom putea scădea prețul la energie pentru marii industriași, astfel încât să păstrăm locurile de muncă, iar produsele lor să intre în piață”, a mai spus Niță.

Cuantumul taxelor energetice, respectiv certificatele verzi și contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență, a crescut în ultimii ani, din cauza numărului mare de proiecte de energie regenerabilă intrate pe piața românească, astfel că marii consumatori de energie au cerut autorităților o schemă de sprijin.

Contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență a scăzut cu 20% de la 1 ianuarie, ajungând la 18,3 lei pe MWh, potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit acestora, până în prezent, valoarea contribuției fiecărui consumator casnic sau industrial era de 23,1 lei pe MWh.


Contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență a fost introdusă la 1 aprilie 2011, este plătită de toți consumatorii de energie și este evidențiată separat pe factura de electricitate. Banii astfel obținuți sunt primiți drept bonus de către producătorii de energie în cogenerare (energie electrică și termică simultan) care au o eficiență de peste 70% a instalațiilor, pentru a stimula investițiile în modernizarea echipamentelor.

Producția de energie regenerabilă este subvenționată în prezent prin certificatele verzi pe care le primesc producătorii și pe care le plătesc toți consumatorii din România.

Prețul mediu ponderat al certificatelor verzi (Lei/CV) tranzacționate pe piața centralizată OPCOM și publicat trimestrial pe www.opcom.ro. până cel târziu la data de 15 ale ultimei luni din trimestru; este utilizat în emiterea facturilor în trimestrul urmator. Prețul mediu ponderat pentru trimestru 4 – 2013 este de 186,6 lei/CV.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: