miercuri

29 mai, 2024

18 aprilie, 2021

Rusia a decis sâmbătă expulzarea unui diplomat ucrainean aflat la post la Sankt Petersburg, a anunţat Ministerul de Externe rus.

Kievul a anunțat, în replică, expulzarea unui diplomat rus din Ucraina.

Diplomatul ucrainean, Oleksandr Sosoniuk, fusese reţinut anterior, pentru scurt timp, de serviciul de securitate rus FSB, când încerca să obţină informaţii clasificate de la un cetăţean rus.


Kievul s-a declarat indignat de decizia Rusiei, scrie Reuters, citată de Agerpres. MAE ucrainean a denunţat o ”provocare” din partea serviciilor de securitate ruse care vizează ”destabilizarea” Ucrainei, pe fondul tensionării situaţiei în estul ţării în ultimele săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Oleg Nikolenko, a transmis un ”protest ferm contra detenţiei ilegale” a lui Oleksandr Sosoniuk în Rusia şi a afirmat că ”exclude complet” posibilitatea ca acuzaţiile aduse acestuia să fie adevărate.

El a adăugat că Ucraina va expulza un diplomat rus în termen de 72 de ore.

Mai mulți ucraineni au fost arestaţi în Rusia în cazuri de spionaj începând din 2014, dar reţinerea unui diplomat este rară.


Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-au răcit în special după sosirea partidelor pro-occidentale la putere la Kiev, în 2014, urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi de un război între forţele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, conflict soldat cu peste 13.000 de morţi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: