miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 iulie, 2014

Mediul de afaceri este, în principiu, de acord cu reducerea CAS, dar este îngrijorat ce s-ar întampla dacă măsura va avea ca efect majorarea deficitului şi dacă această majorare ar fi acoperită prin creşterea taxelor, a declarat, joi, Steven van Groeningen (foto), vicepreşedintele Consiliului Investitorilor Străini (CIS).

Preşedintele Traian Băsescu a organizat joi, la Cotroceni, consultări pe marginea Legii de reducere a CAS la care a invitat reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Întâlnirea vine în urma eşecului consultărilor dintre şeful statului şi premierul Victor Ponta, care au avut loc luni, pe tema promulgării legii de reducere a CAS

Avertismentele vicepreşedintelui CIS


După întrevederea cu Traian Băsescu, Steven van Groeningen a făcut 2 precizări:

  • „Important este nu doar să reducem CAS, ci să înţelegem şi ce impact ar avea asupra bugetului.”
  • “Cred că mediul de afaceri, la ora actuală, ar prefera un confort mai mare, dar, totuşi, în discuţiile cu Guvernul, mediul de afaceri susţine reducerea CAS.”

Steven van Groeningen, care este şi preşedinte al Raiffeisen Bank România, a precizat joi că mediul de afaceri a oferit în trecut guvernului o alternativă la creşterea fiscalităţii: îmbunătăţirea colectării veniturilor.

Vicepreşedintele CIS a afirmat că a existat inclusiv disponibilitatea de a ajuta guvernul în acest domeniu, în condiţiile în care evaziunea “este foarte mare, la nivelul a 100 miliarde de lei.”

Legat de modul în care au fost identificate şi prezentate măsurile de atenuare a impactului bugetar al Legi de reducere a CAS, avertismentele lansate de Steven van Groningen au fost:

  • există riscul real ca, dacă nu reuşim să avem un buget care respectă reglementările internaţionale şi acordurile cu FMI şi BM, să apară o creştere de taxe în viitor
  • nu trebuie să luăm o măsură pe termen scurt, care ar putea aduce efecte grave, care să pună în pericol acordul cu FMI
  • ar putea exista un risc real- să renunţăm la un principiu important, cum ar fi cota unică

Steven van Groningen explică cine plăteşte taxele


Concluzia vicepreşedintelui CIS după reuniunea de la Palatul Cotroceni a fost: „ar exista un nivel de confort mai mare dacă am şti din ce surse se va acoperi deficitul la buget”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Vicepreşedintele CIS a mai afirmat că oamenii de afaceri doresc, pe viitor, să evite măsuri introduse în Codul Fiscal „fără prea multă consultare”, de genul majorarii accizei pe combustibil sau al taxei pe stâlp.

Steven van Groningen a precizat: “deşi taxăm azi mediul de afaceri, pe termen mediu, sau lung, taxele sunt în fond plătite de populaţie, ele sunt doar colectate de la mediul de afaceri”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: