Președintele Klaus Iohannis a finalizat joi prima rundă de consultări politice pe tema justiției din România și a utilității organizării unui referendum pe această temă, odată cu alegerile europarlamentare, pe 26 mai. Toți cei prezenți, spune președintele, adică PNL, USR, UDMR, PMP și minoritățile naționale, au fost de acord cu organizarea referendumului.
Chiar dacă nu se poate opune inițiativei lui Klaus Iohannis, PSD și ALDE, adică coaliția de guvernare, nu sunt de acord cu acest referendum și au anunțat că nu vor veni vineri la Cotroceni, acolo unde fuseseră chemate la discuții similare.
Declarația șefului statului după finalizarea discuțiilor cu partidele parlamentare:
Am avut astăzi o serie de consultări cu reprezentanții partidelor politice pe tema justiției din România. Am primit, în această după-amiază, delegația PNL delegația USR, delegația PMP, delegația UDMR și delegația minorităților naționale.
Am discutat, evident, despre situația justiției. Toți cei prezenți astăzi s-au arătat îngrijorați de evoluția din zona justiției. Le-am spus direct că, după părerea mea, acest asalt al PSD asupra justiției, asalt care durează de mai bine de doi ani, trebuie să primească un răspuns din partea românilor.
Iar acest răspuns este, evident, un referendum.
Toți participanții din această după-amiază, repet – PNL, USR, PMP, UDMR, reprezentanții minorităților naționale care au participat -, toți au îmbrățișat ideea organizării unui referendum. Toți au fost de acord că oamenii trebuie încurajați să participe la acest referendum.
Acest lucru, sigur, mă bucură. Intenția mea de a organiza un referendum, împreună cu europarlamentarele, am făcut-o cunoscută din urmă cu câteva săptămâni și, între timp, am trimis scrisoarea de consultare Parlamentului. Aștept, în termenul legal, un răspuns din partea Parlamentului României.
Am abordat și alte teme, cu care au venit delegațiile. Au fost consultări care s-au desfășurat într-o atmosferă foarte bună și cel mai important rezultat de astăzi este că toți cei care au participat își doresc, ca și mine, un referendum.
Eu cred că românii au dreptul să dea un răspuns acestui asalt pesedist asupra justiției și mai cred că, indiferent de opțiunile politice ale unui român care are dreptul să meargă la alegeri, cu toții își doresc, cu toții ne dorim o Românie cu o justiție independentă, o justiție dreaptă, o justiție scoasă de sub influența politicului.
Am discutat cu reprezentanții care au venit astăzi la Cotroceni și despre temele pe care le-am înaintat Parlamentului. Toată lumea a fost de acord că sunt teme de actualitate din justiția românească.
Evident că am purtat discuții, când a fost cazul, și despre alte teme pe care au dorit unele delegații să le aducă în discuție, însă aceste teme au fost înaintate Parlamentului, acestea sunt temele pe care le-am ales, și imediat după ce voi primi răspunsul Parlamentului, voi formula întrebările pentru referendum.