miercuri

17 aprilie, 2024

20 noiembrie, 2020

În ceea ce privește bugetul și fondurile Planului de revenire economică, liderii UE speră în aprobarea acestora în cadrul unui summit care va fi organizat la început de decembrie, având în față, scrie Euractiv,  soluții la extrem:

pe de-o parte, Angela Merkel și Charles Michel (foto) au promis că vor duce o insistentă muncă de convingere a celor de acum 3 state (Ungaria, Polonia, Slovenia) care se opun mecanismului de condiționare a accesului la fondurile europene și au exprimat convingerea că vor reuși să elimine opoziția acestora,

pe de altă parte, propunerea Olandei și Franței– văzută de mulți doar ca alternativă teoretică, nu și practică-  este ca planul de revenire să facă obiectul unor acorduri interguvernamentale, fără participarea celor care se opun.


Blocajul în care a intrat procesul de aprobare a Bugetului multianual UE, inclusiv la Planului de relansare economică, a fost discutat joi, la reuniunea în format online a liderilor UE 27, fără ca o soluție evidentă de rezolvare a impasului să fie conturată.

Dacă toate detaliile bugetare sunt aprobate până la 31 decembrie (nu doar la Bruxelles, ci și de către toate statele membre) primii bani din Facilitatea de recuperare sunt așteptați să fie trimiși statelor membre în vara anului 2021.

Cresc presiunile pe Ungaria și pe Polonia

Cancelarul Angela Merkel a asigurat că va conduce negocieri intense cu guvernele statelor care se opun acum ideii de condiționare a accesului la fondurile europene de respectarea statului de drept, în ciuda faptului că acest principiu a fost unanim acceptat la summitul din iulie. Atât Angela Merkel cât și Charles Michel au exprimat convingerea că acest demers va reuși în final.

O altă soluție propusă la acest summit este un ”răboi al nervilor”. O parte a liderilor UE este de părere că nimeni nu trebuie să mai discute cu Polonia și cu Ungaria pe această temă și să lase aceste state să își reconsidere pozițiile în fața previzibilului val de presiune și de critici, atât europene cât și din plan intern.


Propunerea mizează pe faptul că Ungaria și Polonia nu vor dori să fie unanim considerate vinovate și trase la răspundere de cetățeni.

O procedură cu (prea) multe necunoscute

Rezolvarea problemei este cumva complicată și de intransigența manifestată de Parlamentul European, care refuză orice modificare a compromisului negociat, la începutul lunii noiembrie, cu Consiliul, existând pericolul cert ca în situația în care s-ar face concesii suplimentare Poloniei și Ungariei bugetul 2021-2027 să fie blocat de Parlamentul European.

În situația în care Consiliul refuză să cedeze pretențiilor Varșoviei și Budapestei iar diplomația germană eșuează, există o variantă teoretică a forțării unei proceduri de decizie luată nu prin unanimitate, ci prin vot majoritar. Problema este că aceasta ar asigura o victorie fără relevanță: procedural urmează, după aprobarea în parlamentul de la Bruxelles, confirmarea deciziilor în parlamentele naționale, acolo unde legislativele poloneze și ungare ar putea bloca din nou bugetul multianual.

În fața atâtor necunoscute, singurul optimis pare președintele Consiliului, Charles Michel. ”Magia Uniunii Europene constă în abilitatea acesteia de a găsi soluții la probleme imposibile”, a spus presei președintele Consiliului la finalul reuniunii.

Bugetul multianual UE 2021-2027 este de 1,8 trilioane euro, inclusiv componenta Planului de relansare economică. Statele membre ar trebui să stabilească rapid, și să adopte, inclusiv o listă a noilor tipuri de venituri la bugetul european, care să acopere creditele pe care UE le va asuma în numele statelor membre și care vor alimenta acest buget impresionant.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: