vineri

26 aprilie, 2024

19 august, 2020

Consiliul de Securitate al ONU a făcut apel marţi pentru luarea tuturor măsurilor pentru limitarea escaladării situației din Belarus.

Ministrul estonian de Externe, Urmas Reinsalu, care a propus discutarea subiectului, le-a reamintit celorlalţi membri ai Consiliului că au “o responsabilitate-cheie în prevenirea unui conflict violent şi a atrocităţilor în masă”.

“Recursul la o diplomaţie preventivă la toate nivelurile este de cea mai mare importanţă pentru evitarea unei escaladări către un conflict violent”, a adăugat el, estimând că această reuniune a ONU adresează un “mesaj” privind atenţia acordată acestei crize.


A contribui la prevenirea conflictelor și la prevenirea escaladării acestora este una dintre atribuțiile Consiliului de Securitate. Unul dintre obiectivele principale pentru Estonia, ca membru ales al Consiliului de Securitate, este de a asigura respectarea dreptului internațional și de a menține încălcările grave ale drepturilor omului în atenția globală, au declarat purtătorii de cuvânt ai ministerului, citați de Agerpres.

De asemenea, Urmas Reinsalu a declarat că este esențial pentru autoritățile din Belarus să oprească violența împotriva manifestanților pașnici, să elibereze prizonierii politici și să poarte un dialog cu cetățenii, cu scopul organizării de alegeri libere și corecte.

Zeci de mii de oameni au demonstrat duminică în capitala Minsk, fluturând un imens steag alb și roșu – culorile opoziției – și cerând „justiție” și plecarea de la putere a lui Aleksandr Lukashenko, președintele reales în urmă cu o săptămână pentru un al șaselea mandat în urma unui scrutin considerat fraudat.

De asemenea, opoziția a lansat un apel pentru o grevă națională care a fost auzit în întreaga țară, luni numeroase uzine întrerupându-și activitatea și cerându-i demisia președintelui Lukashenko.


Liderii UE vor discuta miercuri, în sistem videoconferință, situația din Belarus. ”Cetățenii din Belarus au dreptul să își decidă singuri viitorul și să își aleagă, liberi conducătorul. Violențele împotriva protestatarilor sunt inacceptabile și nu pot fi tolerate”, a scris Charles Michel pe Twitter.

La sfârșitul săptămânii trecute, miniștrii de Externe ai UE au făcut primul pas în procedura de sancționare a unor oficiali de rang înalt din belarus, responsabili pentru ”violențe, represiune și falsificarea rezultatului alegerilor”.

Pe fondul insistențelor cu care UE vorbește de falsificarea alegerilor prezidențiale și cere regimului Lukasenko să oprească represiunea manifestațiilor de protest, Rusia și-a anunțat duminică disponibilitatea de a trimite forțe militare în Belarus pentru a ajuta regimul să ”mențină ordinea” în țară.

Grupul de la Vișegrad a cerut insistent, încă de la începutul săptămânii trecute, organizarea unei reuniuni de urgență a Consiliului European pentru a decide impunerea de sancțiuni împotriva regimului Lukasenko.

Imediat după alegerile prezidențiale, liderul opoziției din Belarus s-a refugiat, împreună cu familia, în Lituania.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: