Se deschid negocierile de aderare la UE cu Albania și Macedonia de Nord, a hotărât joi Consiliul UE în cadrul reuniunii organizate în sistem online.
Comisia urmează să prezinte propuneri de cadre de negociere cu ambele țări. Aceste cadre stabilesc orientările și principiile care guvernează negocierile de aderare cu fiecare țară candidată. Comisia va începe imediat lucrările pregătitoare necesare.
Primele conferințe interguvernamentale ar trebui convocate cât mai curând posibil, după ce Consiliul va fi adoptat cadrele de negociere.
Înainte de prima sa conferință interguvernamentală, Albania este invitată să își continue eforturile în domeniul reformelor electorale și judiciare și al luptei împotriva criminalității organizate și a corupției. Combaterea fenomenului cererilor de azil nefondate și modificarea legislației privind mass-media rămân, de asemenea, priorități importante. În momentul prezentării cadrului de negociere pentru Albania, Comisia va prezenta și un raport cu privire la aceste aspecte.
Comisia va continua să monitorizeze progresele înregistrate și respectarea constantă de către cele două țări a tuturor aspectelor care constituie condițiile referitoare la deschiderea negocierilor definite de Consiliu în iunie 2018. De asemenea, Comisia va continua și finaliza procesul de examinare analitică a acquis-ului UE cu ambele țări, începând cu „chestiunile fundamentele”.
Comisia Europeană a salutat decizia Consiliului, Ursula von der Leyen declarând: ,,Uniunea Europeană își onorează promisiunile. Macedonia de Nord și Albania au făcut ceea ce li s-a cerut și au continuat să facă progrese privind punerea în aplicare a reformelor necesare. Suntem astăzi la începutul drumului către o Uniune Europeană mai mare și mai puternică. Este o decizie în interesul geostrategic al Uniunii.”
Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a declarat: ,,Deschiderea negocierilor de aderare transmite un mesaj puternic și clar nu numai acestor două țări, ci și Balcanilor de Vest în ansamblu. Aceasta reprezintă reasumarea și concretizarea angajamentului Uniunii față de perspectiva europeană a regiunii, al cărei prezent este cu Uniunea și al cărei viitor este în Uniune. Comisia va avansa rapid și va propune în curând proiecte de cadre de negociere cu ambele țări, integrând elementele metodologiei revizuite. Decizia de astăzi confirmă importanța geostrategică a Balcanilor de Vest și demonstrează că Europa este dispusă și capabilă să ia decizii geopolitice, chiar și în această perioadă dificilă a pandemiei de coronavirus. ”