Miniștrii de justiție au ajuns vineri la un acord privind propunerea Comisiei Europene referitoare la o nouă ordonanță asigurătorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare, pentru a crește șansele de recuperare a creanțelor transfrontaliere, atât de către persoane fizice, cât și de către societăți.
Noua ordonanță este necesară în primul rând firmelor: aproximativ 1 milion dintre societățile europene au probleme legate de creanțele transfrontaliere și în fiecare an se renunță la creanțe în valoare de până la 600 de milioane de euro, deoarece firmele consideră că este prea costisitor și prea complicat să fie implicate în litigii judecate în alte țări din UE.
Pentru persoanele fizice, ordonanța este importantă, de exemplu, atunci când produsele cumpărate online nu sunt livrate sau când un părinte aflat în străinătate nu plătește pensia alimentară.
Compromisul aprobat în cadrul Consiliului „Justiție” păstrează în textul elaborat de Consiliu elementele-cheie ale propunerii Comisiei, precum asigurarea unui „efect de surpriză” prin emiterea ordonanțelor fără știrea debitorului, spune un comunicat al CE.
Modificări față de propunerea CE
- contrar propunerii Comisiei, în textul Consiliului, normele nu se aplică instrumentelor financiare (cum ar fi acțiunile sau obligațiunile), testamentelor sau succesiunilor și regimului matrimonial. Creditorii nu vor fi în măsură să utilizeze o ordonanță asigurătorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare pentru a păstra instrumente financiare în conturi bancare și nici în cazul litigiilor legate de testamente și succesiuni sau de regimul matrimonial;
- conform textului Consiliului, normele se vor aplica numai creditorilor domiciliați într-un stat membru căruia îi revin obligații în temeiul normelor respective. În plus, ca regulă generală, creditorul va fi tras la răspundere pentru utilizările nejustificate ale ordonanței asigurătorii;
- creditorul va putea utiliza mecanismul stabilit de noile norme numai atunci când există o hotărâre executorie împotriva debitorului.
Propunerea Comsiei trebuie adoptată de Parlamentul European și de statele membre ale UE în cadrul Consiliului (care votează cu majoritate calificată).
Noua ordonanță asigurătorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare va permite creditorilor să blocheze suma datorată în contul bancar al debitorului. Ea îi împiedică pe debitori să își retragă sau să își lichideze activele pe durata necesară obținerii și executării unei hotărâri pe fondul cauzei.
Noua ordonanță europeană va permite creditorilor să blocheze fondurile în conturi bancare în aceleași condiții, în toate statele membre ale UE.
Nu se vor efectua modificări ale sistemelor naționale de indisponibilizare a fondurilor. Comisia adaugă doar o procedură europeană pe care creditorii pot opta să o utilizeze pentru recuperarea creanțelor transfrontaliere din alte țări membre ale UE.