La obiect

Ianuarie 2020 – scădere a inflației anuale la 3,6%

Creşterea preţurilor de consum în luna ianuarie 2020 a fost de 0,41%, similară cu cea din luna precedentă și sub jumătate din valoarea consemnată în… Mai mult

13.02.2020

La obiect

-2,3% la producția industrială pe 2019, după șapte luni consecutive pe minus din iunie încoace

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în decembrie 2019 o nouă scădere a producției industriale lunare, de -3,9% pe serie brută și -6,9%… Mai mult

12.02.2020

Analiză

România și deficitul excesiv – ce este, ce riscăm, ce putem face

România a mai încălcat regula de deficit buget bugetar de maxim 3% din PIB în perioada de preaderare 1998 – 2001 și după aderare 2008… Mai mult

12.02.2020

Analiză

Salariul mediu net a urcat la aproape 700 de euro, productivitatea muncii industriale la -1,2%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna decembrie 2019 a ajuns la 5.465 lei, cu 5,2% mai mare faţă de luna… Mai mult

11.02.2020

Cronicile

Consiliul JAI aprobă cotele obligatorii şi distribuirea a încă 120.000 de imigranţi

de Mariana Bechir 23.9.2015

consiliul jai refugiatiConsiliul extraordinar al JAI a reușit marți să impună, prin votul majorității, obligativitatea cotelor pentru distribuirea suplimentului de 120.000 de refugiți din programul Juncker. Au votat împotrivă România, Cehia, Slovacia și Ungaria, iar Finlanda s-a abținut. Polonia, care initial se opusese vehement, a votat pentru. Este o decizie luată după aproape o lună de negocieri aprinse ce au dus la fractură între occidentali și estici.

“Decizia de relocalizare a 120.000 de persoane, adoptată cu o largă majoritate de state membre”, a anunțat marți seara,  pe Twitter, președinția luxemburgheză a Consiliului UE.

Nu participă la distribuire Marea Britanie (căreia îi permite tratatul de aderare; dar ea a anunțat că va prelua 4.000 de refugiați anul acesta și alți 20.000 în următorii 5 ani). Ireland și Danemarca, care aveau și ele posibilitatea de a refuza mecanismul, s-au oferit să participe la relocarea celor 120.000 de refugiați din Grecia, Italia și Ungaria.

relocare pe 66.000

Cotele alocate marți, pt 66.000 de refugiați

Potrivit schemei votate marți, 66.000 de imigranți vor fi preluați din Italia și Grecia.

Ungaria s-a opus mecanismului și s-a retras din schema ce urma să relocheze de pe teritoriul său un număr important de migranți. Budapesta a explicat că nu dorește să adăpostească 54.000 de imigranți până când aceștia vor fi alocați unor state membre. Cei 54.000 de refugiați vor fi relocați tot din Italia și Grecia.

României îi revin până acum 2.362 de refugiaţi din prima serie, aprobată în urmă cu o săptămănă (16 septembrie) de 40.000 de imigranți, și 2.475 din seria aprobată marți (de 66.000), ceea ce înseamnă un total de 4.837 de persoane.

Urmează să se adauge și cota din cei 54.000 de imigranți rămași de distribuit, adică alte 2.091 persoane. Ceea ce înseamnă, un total, pentru 160.000 de refugiați relocați, de 6.928 persoane.

După decizia JAI, miercuri are loc la Bruxelles summitul extraordinar al Consiliului European în chestiunea imigranţilor. Şefii de stat şi de guvern au de luat decizii prind alte măsuri, pe lângă relocarea imigranţilor – care să abordeze problema nu doar din perspectiva gestionării crizei.

Vor fi luate în discuţie atât posibilitatea sprijinului financiar pentru Turcia, Iordania şi Liban, care găzduiesc în acest moment circa 4 milioane de imigranţi, cât şi o nouă abordare a regulilor şi securităţii spaţiului Schengen.

Opozanții, avertizați

Niciun stat membru UE nu poate refuza o decizie aprobată cu majoritate. Însă au dreptul să o conteste, iar Cehia intenţionează să se adreseze Curţii Europene de justiţie”, a declarat Jean Asselborn, ministrul luxemburghez de Externe.

La rândul său, Frans Timmermans, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a declarat că ţările care se opun cotelor obligatorii trebuie să accepte rezultatul votului: “Ştiu că unele state membre nu au fost în favoarea propunerii, dar acele ţări au anunţat că vor accepta votul”, a spus Timmermans.

Reacții

Imediat după anunțarea votului, politicienii din Cehia și Slovacia au reacționat revoltați.

“Atât timp cât voi fi prim-ministru, cotele obligatorii nu vor fi aplicate pe teritoriul slovac”, a declarat premierul slovac Robert Fico, în comisia pentru afaceri europene a parlamentului de la Bratislava.

Guvernul ceh a avertizat înaintea Consiliul JAI că încercarea de  a impune cote obligatorii nu va funcționa și va sfârși prin a arunca în ridicol guvernele și a autoritățile UE.

De asemenea, a anunțat că va contesta decizia la Curtea de Justiție a UE (CJUE).

Ministrul de interne ceh a scris pe Twitter, imediat după vot: “În curând vom constata că împăratul e gol.

În România, Ministerul de Interne a transmis un comunicat în care se spune că vicepremierul pe probleme de securitate națională, Gabriel Oprea, a votat la Consiliul JAI potrivit mandatului pe care l-a avut din partea președintelui Klaus Iohannis și premierului Victor Ponta.

oprea consiliul jai“România consideră că impunerea unor cote obligatorii nu reprezintă o soluţie viabilă la problema refugiaţilor. Sunt tratate, astfel, doar simptomele imediate şi nu cauzele fenomenului. O provocare de asemenea anvergură nu poate fi rezolvată prin impunerea unui sistem automat de redistribuire a imigranţilor. Este absolut necesar să se ţină seama de specificităţile fiecărui stat membru şi de capacitatea sa efectivă de primire şi integrare a imigranţilor”, a spus Gabriel Oprea, în intervenţia sa din cadrul Consiliului JAI, potrivit comunicatului.

Fluxul imigrantilor continuă – Nervozitate în sud-estul Europei

Între timp, pe parcursul întregii zile criza refugiaților a continuat să tensioneze relațiile diplomatice dintre statele din sud-estul Europei.

Autoritățile croate au blocat o parte din granița cu Serbia, lăsând aproximativ 2.000 de refugiați priși în no man’s land.

refugiati 1Croația s-a declarat depășită de numărul uriaș de imigranți – 35.000, în săptămâna scrusă de la închiderea de către Ungaria a granițelor, și a început să trimită autobuze pline spre nord.

Ungaria a declarat, la rândul său, că relațiile sale cu Croația sunt înghețate.

De asemenea, premierul sârb, Aleksandar Vucic, a cerut UE să ia măsuri împotriva Croaţiei, dacă nu-şi va deschide graniţa, iar Croația a acuzat  Serbia că trimite refugiaţii în această ţară, în loc să-i transfere organizat spre Ungaria, şi a ameninţat că va închide complet punctul de frontieră de la Bajakovo-Batrovci.

România, care exersează viteza de reacție instalând corturi la graniță, a fost și ea introdusă în aceste schimburi verbale, când premierul croat, Zoran Milanovic, a cerut Serbiei să direcționeze migranți spre Ungaria și să orienteze o parte și către România.

Miercuri, problema distribuirii refugiaților va fi reluată la ședința extraordinară a Consiliului European, în condițiile în care numărul total negociat până acum, de 160.000 de persoane, a fost deja depășit de realitate. Anul acesta, aproape 500.000 de imigranți au ajuns în Europa și sunt așteptați încă atâția, până la sfârșitul anului.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.9.2015

Lăsați un comentariu


Stiri

Summit RBL: Blind spots în modele de business și organizații

Vladimir Ionescu

Nu întotdeauna viteza de transformare a organizațiilor ține pasul cu ceea ce se întâmplă în lumea din jurul nostru și cu dinamica oamenilor din companie.… Mai mult

Stiri

Industria din România a intrat în a doua lună de contracție – barometru IRSOP

Vladimir Ionescu

Activitatea din industrie a intrat în a doua lună de contracție, în contextul în care cererea a rămas slabă și a influențat negativ volumul producției… Mai mult

Stiri

Cererea mondială de petrol în 2020, cel mai redus ritm de creştere din ultimii 10 ani – estimare IEA

Adrian N Ionescu

Agenţia Internaţională de Energie (IEA) a estimat pentru ianuarie 2020 cea dintâi reducere lunară a cererii de petrol de la criza financiară din 2009 încoace,… Mai mult

Europa

Italia avertizează UE că trebuie să se pregătească să o ajute financiar și să îi ofere ”flexibilitate” în respectarea obiectivelor bugetare

Iulian Soare

Italia transmite semnale de avertizare către UE că are nevoie de flexibilitatea Comisiei Europene în chestiunea respectării obiectivelor bugetare, din cauza epidemiei de coronavirus ce… Mai mult

Europa

Venezuela a devenit al treilea mare rezervor de migrație în UE – statistica europeană a cererilor de azil

Iulian Soare

Numărul cetățenilor străini care solicită azil în Uniunea Europeană a crescut pentru prima dată după 2015, cu un salt important al solicitanților din America Latină,… Mai mult

Stiri

Creșterea economică a României în 2020 va fi 4,1%, ca în 2019 – estimare Comisia Națională de Prognoză

Adrian N Ionescu

Comisia Națională de Prognoză și Statistică (CNSP) vede o creștere economică reală de 4,1% în 2020, ca aceea estimată pentru anul trecut, chiar dacă avertizează,… Mai mult

Stiri

Nicolae Istudor a fost reales Rector al ASE

Vladimir Ionescu

Comunitatea universitară a Academiei de Studii Economice din București și-a votat Rectorul pentru perioada 2020-2024, în funcție fiind reales profesor universitar doctor Nicolae Istudor. Potrivit… Mai mult


-->