joi

28 martie, 2024

3 august, 2011

Consiliul Fiscal susţine că Guvernul încalcă legea responsabilităţii fiscale pentru că proiectul rectificării bugetare cuprinde cheltuieli totale ale bugetului general consolidat sunt cu 2,9 miliarde lei peste plafonul de 194,4 miliarde lei aprobat de Parlament pentru anul 2011.

În punctul său de vedere la proiectul ordonanţei simple de rectificare bugetară, Consiliul Fiscal avertizează membrii Guvernului că sunt pasibili de sancţiuni pentru încălcarea articolului 16 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare.

”Deşi proiectul de Ordonanţă pentru rectificarea bugetului de stat pe anul 2011 prevede derogarea de la prevederile articolului 16 al Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, Consiliul fiscal consideră regretabilă practica de a eluda printr-un act normativ regulile instituite prin Legea 69/2010 pentru promovarea disciplinei în execuţia bugetară”, opinează Consiliul Fiscal.


Consiliul Fiscal a fost constituit de Executiv, cu rol consultativ în politicile guvernamentale şi este format din specialişti în economie neangajaţi politic.

Ce mai reproşează Consiliul Ficsal Guvernului:

  • Suspendarea temporară a prevederilor legii responsabilităţii fiscal-bugetare creează un precedent care poate genera în viitor şi alte derapaje de la principiile unei politici fiscal-bugetare responsabile şi predictibile, chiar dacă majorarea cheltuielilor poate fi justificată parţial de necesitatea plăţii arieratelor
  • Derogarea de la regulile instituite de legea responsabilităţii fiscal-bugetare nu contribuie la stabilirea unui cadru credibil şi predictibil de derulare a politicii fiscal-bugetare şi subminează unul dintre scopurile pentru care Legea 69/2010 a fost adoptată.
  • Proiectul rectificării încalcă reglementarea legală potrivit căreia cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzând asistenţa financiară din partea Uniunii Europene şi a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocazia rectificărilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice şi pentru plata contribuţiei României la bugetul Uniunii Europene.

Ialomţianu: Am făcut o abatere de la Legea responsabilităţii fiscale, pentru acoperirea arieratelor, pentru că altfel ce făceam?

Guvernul a făcut ”o abatere” de la Legea responsabilităţii fiscale, depăşind plafonul de cheltuieli stabilit de Parlament, pentru a putea acoperi arieratele din economie, a explicat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu.

„Noi am modificat acel articol şi am făcut acea abatere, pentru a ne atinge obiectivele cuprinse în acordul cu FMI. Am făcut legal acest lucru. S-au plătit arierate pentru că altfel ce făceam? Spiritul legii responsabilităţii fiscale a fost să nu majorăm cheltuielile curente, aşa cum s-a întâmplat în 2008. Am făcut rectificarea prin exceptare de la articolul 16, pentru plata arieratelor şi pentru a continua investiţiile”, a afirmat Ialomiţianu.

El a susţinut că Guvernul a respectat cerinţa Consiliului Fiscal, de consolidare fiscală, prin faptul că nu s-au mărit salariile sau pensiile, ci doar se achită arieratele.


„Consiliul Fiscal ne cere consolidare fiscală. Atunci când îţi plăteşti arieratele îşi asiguri o consolidare fiscală. N-am mărit salariile, n-am mărit cheltuielile cu pensiile, pentru că sunt cheltuieli care au efecte în perioada următoare. Surplusul de venituri l-am folosit pentru plata arieratelor”, a mai susţinut ministrul.

Referitor la majorarea fndurilor de salarii de la instituţiile cu personal diplomatic sau militar, premierul Emil Boc a precizat că din aceşti bani nu se măresc salariile, ci se acoperă contribuţiile la asigurările de sănătate, de 5,5%, pe care statul le plăteşte în locul angajaţilor, în cazul acestui tip de personal, în urma extinderii sistemului public de asigurări şi la aceştia.

De asemenea, Boc a arătat că depăşirea plafonului de cheltuieli, cu arieratele, a fost convenită cu FMI.

„Această modificare a fost discutată şi negociată cu reprezentanţii Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional, tocmai pentru a putea să pregătim un buget curat pentru anul 2012, care să nu mai acumuleze datorii la principalele companii de stat şi, de aceea, s-a permis această derogare pentru a face curăţenie, ordine la companiile de stat, pentru ca în viitor să nu mai existe şi să se producă pierderi, cu asumarea responsabilităţii de către managerii de resort. Decizia noastră este de a merge pe management privat la companiile de stat şi de a preveni noi datorii care pun o presiune suplimentară pe bugetul de stat”, a explicat Boc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: