joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 martie, 2021

Este urgent ca Ungaria să reinstaureze libertatea presei, a îndemnat comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Dunja Mijatovic (foto), într-un memorandum publicat marţi. Autorităţile ţării conduse de premierul Viktor Orban atacă sistematic apărătorii drepturilor omului şi jurnaliştii de investigaţie, în scopul de a transmite un mesaj clar: „vor exista represalii împotriva oricărei forme de critică a guvernului”, notează memorandumul.

„Efectele combinate ale unei autorităţi controlate politic pentru monitorizarea mass-media şi ale intervenţiilor statului care au deformat realitatea de piaţă au erodat pluralismul şi libertatea de exprimare a mass-media în Ungaria”, a spus Dunja Mijatovic, citat de AFP și preluat de Agerpres.

Odată cu criza sanitară, situaţia „s-a înrăutăţit şi mai mult în 2020 din cauza regulilor de urgenţă puse în aplicare în mod succesiv”, menționează documentul Consiliului, care amintește și ignorarea de către Budapesta a deciziilor tribunalelor internaţionale, ceea ce arată că executivul maghiar nu are nicio intenţie de a respecta legea, „o precondiţie esenţială pentru libertatea de expresie”.


Pentru a remedia această situaţie, Dunja Mijatovic consideră că Ungaria trebuie:

  • să-şi amendeze legislaţia pentru a împărţi puterile excesive ale preşedintelui Autorităţii pentru mass-media între mai multe organisme autohtone
  • să respecte legea şi standardele europene cu privire la pluralismul mass-media
  • să condamne discursul urii faţă de jurnalişti
  • să pună capăt campaniilor lor de dezinformare privind apărătorii drepturilor omului şi a celor care critică guvernul
  • să inițieze o dezbatere politică liberă înaintea alegerilor parlamentare din 2022. Ea cere ca toţi candidaţii să fie trataţi în mod echitabil, în special în ceea ce priveşte acoperirea campaniei lor de către mass-media.

Relaţiile între Viktor Orban şi instituţiile europene sunt deteriorate de mai bine de un deceniu.

Ungaria a fost criticată în mai multe rânduri pe tema libertăţii presei, în special luna trecută când autorităţile ungare au refuzat să reînnoiască licenţa Klubradio, cel mai important post de radio independent din Ungaria, adeseori critic la adresa executivului de la Budapesta.

 


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: