vineri

19 aprilie, 2024

22 martie, 2018

Şefii de stat sau de guvern ai ţărilor membre ale Uniunii Europene se reunesc, joi și vineri, la Bruxelles pentru a discuta pe marginea unor chestiuni stringente ale blocului comunitar precum sistemul de taxare la nivel comunitar, afacerile externe, zona Euro şi Brexit.

De pe agenda încărcată a summit-ului, presa internațională acordă atenție în special relației cu Rusia și tipului de mesaj pe care UE îl va transmite Kremlinului în chestiunea atacului chimic din Marea Britanie.

Balet diplomatic în chestiunea relației cu Rusia

Politico constată faptul că UE nu pare dispusă să își înăsprească poziția în chestiunea responsabilității Rusiei în atacul cu neurotoxină produs, la începutul lunii, la Salisbury, în ciuda eforturilor diplomatice majore ale Marii Britanii de a aduna suporteri ai concluziei sale că responsabilitatea aparține Kremlinului.


Publicația a consultat un draft al concluziilor care urmează să fie date publicității după discuțiile de la Bruxelles și a constatat că UE va condamna atacul purtat asupra fostului spion rus și a fiicei sale ”în cei mai puternici termeni posibili”.

Această propoziție nu se regăsea în draftul convenit luni de către miniștrii de Externe ai statelor UE. În ceea ce privește partea în care se vorbește de responsabilități, ultima variantă de text este aceeași cu cea formulată luni.

Se spune: ”UE privește foarte serios evaluarea guvernului britanic potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă”. O precizare ulterioară face apel la statele membre UE ”să își coordoneze consecințele care trebuie trase în lumina răspunsurilor furnizate de autoritățile ruse”

Potrivit Politico, diplomați europeni declară că în special Italia și Grecia s-au opus ca limbajul folosit să fie unul mai dur. ”Au spus că nu deținem arma crimei, cel puțin nu o avem acum”, a detaliat unul dintre diplomații implicați în negocierea textului.


Contactați de către Politico, diplomați greci au dezmințit aceste afirmații.

Pe de altă parte, Anders Fogh Rasmussen, fost premier al Danemarcei și secretar general al NATO, care acum conduce compania de consultanță Rasmussen Global, consideră că la acest summit UE ar trebui să-i transmită președintelui Vladimir Putin un mesaj foarte clar.

În cadrul unui scurt interviu acordat Euractiv, Anders Fogh Rasmussen a declarat: ”Aș sugera înăsprirea poziției față de prietenii lui Putin, care ar putea fi responsabili de atacul chimic de la Salisbury, prin extinderea nu cu 6 luni, ci cu încă 12 a sancțiunilor în vigoare. O asemenea decizie ar trimite un mesaj foarte clar lui Vladimir Putin, anume că acțiunea sa nesăbuită de la Salisbury produce consecințe, are un cost.”

Londra nu mai are dubii. O paralelă între Putin și Hitler făcută de Boris Johnson

Marea Britanie consideră că dovezile asupra responsabilităților în tentativa de asasinat indică, fără dubii, Moscova.

Premierul Theresa May urmează să le spună liderilor UE, la dejunul de lucru organizat joi la Bruxelles, că Rusia este o amenințare la adresa întregului bloc comunitar, iar această amenințare nu va dispărea în anii care vin.

Potrivit unei informări de presă făcute înaintea plecării premierului britanic la Bruxelles, Theresa May va spune că atacul asupra agentului dublu Segei Skripal, purtat la Salisbury la începutul lunii, a fost ”un act nesăbuit împotriva Marii Britanii“, care ”a vizat tentativa de asasinat folosind o armă chimică interzisă despre care știm că Rusia o posedă”.

În țară, ministrul de Externe Boris Johnson a fost mult mai ferm- miercuri, prezent în Camera Comunelor, Boris Johnson a spus parlamentarilor membri ai Comisiei de politică externă că ”lanțul responsabilităților” pentru atacul de la Salisbury ”conduce la Kremlin, direct către președintele Rusiei”.

El a mai afirmat că, în ciuda inocenței afișate de Moscova, Kremlinul a lăsat în mod deliberat ”semnătura rusească” asupra acestei acțiuni prin utilizarea neurotoxinei Novocioc.

Ministrul de Externe a mai afirmat că utilizarea unei arme chimice- prima acțiune de acest gen purtată în Europa după sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial- a fost una intenționată, ”ca semn că niciun defector rus nu poate scăpa de răzbunarea patriei-mamă”.

Fără legătură cu subiectul, cu cu actorii, Boris Johnson a mai spus că este convins că Vladimir Putin va prezida Campionatul Mondial de Fotbal din această vară în același mod în care a făcut-o și Adolf Hitler, în 1936, cu ocazia Olimpiadei de la Berlin.

Agenda extinsă a Consiliului European

Potrivit agendei oficiale, în cadrul formatului Agenda Liderilor, vor fi dezbătute chestiuni legate de taxare la nivel comunitar, în special în ce priveşte economia digitală. De asemenea, în contextul dezbaterii transatlantice cu Statele Unite, preşedintele Consiliului European Donald Tusk a anunţat că la summitul primăverii vor fi discutate şi chestiuni legate de comerţ.

Cu acest prilej Consiliul European va trebui să adopte concluziile privind Balcanii de Vest, înaintea summitului dedicat care va avea loc la Sofia în luna mai.

Ca urmare a discuţiilor desfăşurate la reuniunea informală a liderilor UE din 23 februarie 2018, liderii UE vor analiza recentele evoluţii ale blocului comunitar în relaţia cu Turcia, precum şi recentul atac din Marea Britanie asupra lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia.

Premierul bulgar, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, va face o prezentare asupra nivelului de implementare a concluziilor adoptate la precedentul summit european, inclusiv în ce priveşte stadiul reformei Sistemului Comun de Azil European, indică www.consilium.europa.eu.

În ce priveşte dosarul Brexit, Consiliul European va evalua stadiul negocierilor cu Londra.

Cele 19 state din zona Euro vor analiza dezvoltările pe termen lung ale Uniunii economice şi monetare, inclusiv propunerile ambiţioase la nivelul dimensiunii economice şi fiscale.

Vor fi adoptate o serie de concluzii privind locurile de muncă la nivel european, creşterea economică şi competitivitatea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: