Lansat în 2017 ca un program pilot, până în 2021, Consiliul European pentru Inovare va avea un buget de două miliarde de euro în 2019 și 2020, a anunțat luni executivul UE.
Noul CEI va contribui la identificarea și finanțarea inovațiilor cu evoluție rapidă și cu risc ridicat care prezintă un potențial important de creare a unor piețe complet noi. Consiliul va furniza sprijin direct inovatorilor cu ajutorul a două instrumente de finanțare principale, unul pentru etapele incipiente și celălalt pentru dezvoltare și introducerea pe piață. Consiliul va completa Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT).
Finanțarea este acordată pentru:
- proiectele „pathfinder”, pentru a sprijini tehnologiile avansate din baza de cercetare
- proiecte „accelerator”, pentru a sprijini start up -urile și IMM-urile să dezvolte și să extindă inovațiile până la etapa în care pot atrage investiții private; companiile vor putea accesa finanțări mixte (granturi și investiții directe) de până la 15 milioane euro
Programul a fost demarat pentru a asigura aplicarea celor mai promițătoare tehnologii revoluționare cu potențial ridicat și pentru a permite celor mai inovatoare întreprinderi existente și nou-înființate să-și extindă ideile.
De asemenea, Comisia Europeană a anunțat că va numi 15 – 20 de lideri în domeniul inovării într-un consiliu consultativ al CEI, aceștia având misiunea de a supraveghea programul pilot și de a pregăti programul viitor al CEI.
Totodată, va fi recrutat primul grup de manageri ai programului, din rândul persoanelor cu experiență în domeniul tehnologiilor noi, pentru a oferi sprijin permanent firmelor beneficiare.
Pânî acum au fost finanțate 1.276 de proiecte cu grad mare de inovare, care au primit un total de 730 de milioane de euro.