joi

30 mai, 2024

17 mai, 2021

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite nu a reușit să ajungă duminică, în timpul unei reuniuni speciale, la nicio concluzie privind conflictul dintre Israel și organizația Hamas. Israelul acuză Hamas că a ”premeditat” un război şi că doreşte ”să preia puterea în Cisiordania”, în timp ce organizația islamistă califică acțiunile împotriva ”poporului” palestinian şi a ”locurilor sale sfinte” drept  crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ca atacurile să ”înceteze imediat”, întrucât riscă ”să declanşeze o criză de securitate şi umanitară incontrolabilă” în regiune,

Ce acuză Israelul: „Război premeditat”

Ambasadorul israelian în SUA şi la ONU, Gilad Erdan, a acuzat mişcarea palestiniană Hamas că a premeditat un război cu Israelul şi că doreşte să preia puterea în Cisiordania.


„Hamas atacă civilii, Israelul îi ţinteşte pe teroriști. Israelul depune toate eforturile ca să evite victime civile, Hamas face tot posibilul să ucidă cât mai mulţi civili. Israelul vede o tragedie în fiecare victimă din rândul civililor. Hamas vede în fiecare civil israelian mort o victorie în campania sa jihadistă”, a acuzat Gilad Erdan, ambasadorul israelian la ONU, citat de AFP și preluat de Agerpres.

El a cerut Consiliului de Securitate al ONU să condamne atacurile cu rachetă și a explicat că țara sa nu are altă opţiune decât să răspundă atacurilor palestinienilor pentru a le opri.

Ce acuză Hamas: „Politică colonială”

Ministrul palestinian pentru Afaceri Externe Riyad Al-Maliki a denunţat duminică, în faţa Consiliului de Securitate al ONU, ”agresiunea Israelului” împotriva ”poporului” palestinian şi a ”locurile sale sfinte”, relatează AFP.

„Unii nu vor să folosească aceste cuvinte – crime de război şi crime împotriva umanităţii – dar ştiu că acesta este adevărul”, a spus oficialul palestinian în cursul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate, criticând ”politica colonială” a israelienilor.


„Israelul este o putere ocupantă, colonială. Orice evaluare a situației care nu ține cont de acest fapt fundamental este părtinitoare. Nu suntem doi vecini care trăiesc în pace. Israelul este hoțul înarmat care a pătruns în casa noastră și ne terorizează familia. Ne distruge casele şi îi subjugă pe oameni, generație după generație”, a acuzat șeful diplomației palestiniene.

Secretarul general al ONU avertizează asupra riscului unei crize regionale ”incontrolabile”

Confruntările din Orientul Mijlociu trebuie să ”înceteze imediat”, întrucât riscă ”să declanşeze o criză de securitate şi umanitară incontrolabilă” în regiune, a avertizat duminică secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la deschiderea reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate.

”Masacrul a continuat astăzi. Acest ciclu fără sens de vărsare de sânge, de teroare şi distrugere trebuie să înceteze imediat”, a insistat responsabilul ONU în cursul acestei sesiuni desfăşurate prin videoconferinţă şi la care participă mai mulţi miniştri.

China acuză SUA că împiedică o declarație ONU pentru încetarea ostilităților

Ministrul chinez de Externe Wang Yi şi-a exprimat duminică regretul în legătură cu ”obstrucţionarea” de către Statele Unite în ceea ce priveşte adoptarea unei declaraţii în Consiliul de Securitate al ONU prin care se solicită încetarea ostilităţilor dintre israelieni şi palestinieni, în cadrul unei sesiuni de urgenţă a acestei instanţe, relatează AFP.

„Consiliul de securitate trebuie să ia măsuri”, a subliniat şeful diplomaţiei chineze, amintind că ţara sa susţine (împreună cu Norvegia şi Tunisia) un proiect de lege de o săptămână. ”Din cauza obstrucţiei unei ţări, Consiliul de Securitate nu ajuns la un consens”, a menţionat el, cerând Washingtonului ”să-şi asume responsabilităţile” la ONU.

Atacurile cu rachete continuă

Cel puţin 33 de palestinieni, între care opt copii, au fost ucişi duminică în atacuri israeliene în Fâşia Gaza, a anunţat Ministerul local al Sănătăţii, precizând că acesta este cel mai mare bilanţ al victimelor de la începutul conflictul, luni.

Un total de 181 de palestinieni, între care 52 de copii, au fost ucişi în raidurile armatei israeliene, potrivit unui ultim bilanţ palestinian. Opt dintre copii au murit într-un bombardament asupra unui cartier din oraşul Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Premierul Benjamin Netanyahu le-a promis israelienilor că armata îi va ataca pe militanţii jihadişti atât timp cât va fi necesar. Discursul a venit duminică, la o săptămână de la debutul luptelor şi în cea mai sângeroasă zi a confruntărilor, în care au murit aproape 50 de palestinieni. Numărul total al victimelor în ambele tabere se apropie, astfel, de 200, între care cel puțin 10 sunt israelieni.

Reporteri fără Frontiere sesizează Curtea Penală Internaţională pentru atacul israelian din Gaza

Reporteri fără Frontiere (RSF) a sesizat duminică Curtea Penală Internaţională (CPI) după atacurile israeliene asupra clădirii ce găzduia birouri mass-media în Fâşia din Gaza, considerând că acestea pot fi „crime de război”, informează AFP, preluată de Agerpres.

„În ultima săptămână, birourile a 23 de mass-media locale şi internaţionale au fost distruse de atacuri israeliene aeriene ţintite”, a declarat RSF în sesizarea sa, aceste bombardamentele vizând birouri de presă palestiniene şi străine.

„RSF consideră că ţintirea voluntară a mass-media şi distrugerea totală şi intenţionată a echipamentelor acestora reprezintă o crimă de război în temeiul articolului 8 al Statutului de la Roma”, conform scrisorii din 16 mai adresată procuroarei generale a CPI, Fatou Bensouda.

„Armata israeliană nu a provocat doar daune materiale masive redacţiilor ale căror jurnalişti, echipamente şi instalaţii sunt persoane şi bunuri protejate în temeiul protecţiei datorate populaţiei civile. Aceasta a împiedicat, de asemenea, acoperirea mediatică a unui conflict ce afectează în mod direct şi grav populaţia civilă”, consideră RSF.

În Gaza, clădirea cu 13 etaje ce adăpostea echipele canalului de ştiri qatarez Al-Jazeera şi agenţiei americană de presă Associated Press (AP) a fost pulverizată sâmbătă de mai multe rachete. Armata israeliană ceruse anterior evacuarea clădirii.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: