20 mai, 2019

Costurile iluminatului festiv depășesc, în cazul unor primării, chiar și 50% din suma totală alocată pentru iluminatul public, reiese dintr-o analiză realizată de Consiliul Concurenței.

Valoarea totală plătită pentru serviciul public de iluminat la nivelul tuturor municipiilor reşedinţă de judeţ a fost de 196,1 milioane lei în 2016, suma înregistrând fluctuații semnificative pe un orizont relativ scurt de timp. Un an mai târziu, spre exemplu, valoarea contractelor a crescut cu 29%, pentru ca în 2018 să revină la un nivel apropiat de cel din 2016, respectiv 200,9 milioane lei, se arată în documentul citat.

La nivelul Primăriei Capitalei s-au consemnat aceleași variații în ceea ce privește evoluția costurilor privind iluminatul public. Municipiul București a plătit în 2018 pentru iluminatul public 69,3 milioane de lei, mai puţin cu 35,4% faţă de anul 2017. În ceea ce privește iluminatul festiv, acesta a costat 5,1 milioane lei în 2017 și 12,9 milioane lei în 2018,reprezentând 4,7% și respectiv 18,6% din valoarea anuală a serviciilor de iluminat public.

Buzău și Constanța își cheltuiesc aproape tot bugetul pentru luminițele de sărbători


Consiliul Concurenței a descoperit că, în perioada analizată, sumele plătite de către municipii, au fluctuat destul de mult în cazul iluminatului festiv: 24,6 milioane lei în 2016, 35,3 milioane lei în 2017 și 31,6 milioane lei în 2018.

Sumele alocate de fiecare municipiu pentru iluminatul festiv au fost destul de mari, chiar de peste 50% din valoarea totală a contractelor anuale pentru serviciile de iluminat public.

În anul 2018, clasamentul a fost condus de Buzău, cu 88% din suma plătită anual pentru iluminat public (1,6 milioane lei), urmat de Constanţa, cu 87%, reprezentând 5,1 milioane lei.

În 2017, în clasamentul municipiilor care au alocat iluminatului festiv cele mai mari procente raportate la valoarea contractelor de iluminat public se află Constanţa şi Ploieşti cu 87%, reprezentând 9 milioane lei și respectiv 1,5 milioane lei.


Astfel, în anul 2016, pe primele locuri s-au situat Galaţi, cu 77% din suma totală anuală aferentă întregului serviciu de iluminat public în municipiu, adică 1,8 milioane lei, urmat de Buzău cu 72% (946.000 lei) şi Vaslui cu 60% (897.000 lei).

Cine a câștigat contractele de iluminat public

Consiliul Concurenței consideră că,în cazul contractelor pentru iluminatpublic atribuite prin încredințare directă, durata acestora ar trebui limitatăla maximumcinci ani, având în vedere că, pe perioadaderulării contractului,piaţa rămâne închisă pentru concurenţă.

Consiliul recomandă autorităţilor publice locale să acorde o importanţămai maremodalităţii de elaborare a documentaţiilor de atribuire şi alegerii criteriilor de participare, astfel încât să nu fie influenţat,incorect, rezultatul licitaţiilor.

Din cele 41 de municipii reşedinţă de judeţ:

  • 29 au atribuit contractele pentru iluminatul public prin proceduri concurenţiale către firme cu capital privat,
  • 8 municipii au încredinţat serviciul către operatori cu capital public (3 companii şi 5 servicii cu personalitate juridică),
  • 3 municipii au atribuit serviciul către operatori cu capital public (pentru mentenanţă) şi către operatori cu capital privat (pentru iluminat festiv),
  • 1 municipiu a atribuit serviciul către un operator cu capital privat (pentru mentenanţă) şi către un operator cu capital public (pentru iluminat festiv).

Investiții

Din punct de vedere al investițiilor, în anul 2016, pe primele locuri se situează Călărași care a alocat 86% din valoarea totală a serviciului de iluminat public, ceea ce înseamnă că a plătit 1,9 milioane lei şi Drobeta-Turnu Severin cu 84% (3,3 milioane lei).

În anul 2017, Slobozia a plătit 97% din valoarea totală a contractului de iluminat public, adică 3,2 milioane lei, fiind urmată de Călăraşi cu 87%, reprezentând 1,8 milioane lei.

În 2018,în clasamentul municipiilor care au achitat cel mai mare procent din contractual de iluminat public, se află Călăraşi şi Sf. Gheorghe care au plătit câte 83%din suma totală alocată serviciului de iluminat(1,9 milioane lei şi, respectiv 757.000 lei)

La sfârşitul anului 2017, în domeniul serviciului comunitar de iluminat public îşi desfăşurau activitatea un număr de 626 de operatori, iar fiecare dintre aceştia putea să participe la licitaţiile din orice comună, oraş, municipiu. Numărul acestora a înregistrat o creştere faţă de anii anteriori, având în vedere că în 2015 erau 588 operatori, iar în anul 2013 erau 578 de operatori.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: