Consiliul Concurenței a demarat o analiză, la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a determina cauzele scumpirii accelerate a alimentelor în această lună.
Unul dintre posibilele motive fiind creșterea deficitului bugetar, care duce la majorarea importurilor și pune presiune pe inflație, a declarat marți, pentru Agerpres, Bogdan Chirițoiu, președinte al instituției.
Analiza Consilului Concurenței vine după ce ministrul Agriculturii, Petre Daea, și-a exprimat vineri nedumerirea că o serie de alimente, în special ouă, carne și produse lactate, s-au scumpit în ultima perioadă în ciuda faptului că analizele ministerului nu au scos în evidență motive obiective care să determine majorări de prețuri. ”Cerem sprijinul Consiliului Concurenței pentru a vedea dacă nu cumva sunt elemente care vizează o înțelegere între comercianți, pentru că altfel nu se explică”, anunța Petre Daea.
”Am primit de la Ministerul Agriculturii o solicitare pentru analiza prețurilor la alimente, în special la unt, ouă și unele produse din carne, unde prețurile au avut evoluții radicale. Foarte bine că ne-au făcut o astfel de sesizare, dar ar fi foarte bine să vină și cu date, cu mai multe informații. Le-am cerut și noi acest lucru, întrucât ministerul de resort are informații mai multe pe această temă”, a precizat marți Bogdan Chirițoiu.
El a arătat că unele creșteri de prețuri par să aibă caracter regional, cum este cazul ouălor și untului, însă acest lucru nu ar justifica pe deplin scumpirile din România.
Totodată, întrebat dacă suspectează ca și Petre Daea o înțelegere între retaileri, Bogdan Chirițoiu a răspuns: ”Nu aș putea să spun acum acest lucru, este prea devreme. Vom analiza tot lanțul, de la producție la raft, să vedem dacă avem de-a face cu un mecanism de piață funcțional”.
Potrivit lui Bogdan Chirițoiu, lucrurile pot fi mult mai simple în realitate: scumpirile ar putea fi efectul creșterii deficitului bugetar. ”Excesul de cerere din deficitul bugetar se duce în importuri, crește deficitul comercial. Deci, dacă am deficit bugetar acesta atrage importurile, ceea ce generează o scădere a cursului și generează inflație. Întrucât mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade față de euro, acestea generează o creștere a prețurilor. Sunt legi ale economiei”, a explicat Chirițoiu.
Președintele Consiliului Concurenței nu a putut oferi un orizont de timp în care analiza ar putea fi finalizată, exprimându-și speranța că acest lucru va fi realizat cât mai repede posibil.
El a amintit de amenda de 35 de milioane de euro luată în 2015 de Metro, Real, Selgros, Mega Image și furnizorii acestora, ca urmare a unor înțelegeri anticoncurențiale, și a precizat că există în analiza Consiliului o altă investigație, care vizează eventuale comportamente ilegale ale Cora, Carrefour, Kaufland și ale furnizorilor lor, anchetă care va fi finalizată în prima parte a anului viitor.
Vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că ”a luat la pas” în ultima vreme mai multe piețe și magazine din București și a constatat ”anomalii și lucruri de neînțeles”, în condițiile în care nu au fost înregistrate creșteri în costurile de producție, însă prețul alimentelor s-a dublat la raft, în unele cazuri.
Fermierii solicită și ei intervenția autorităților, în contextul în care ei spun că își vând producția la prețuri mai mici decât acum câteva săptămâni, însă, pe de altă parte, produsele ajung la consumator cu prețuri mult mai mari.