luni

20 mai, 2024

10 aprilie, 2012

Consiliul Concurenţei a declanşat trei investigaţii la 23 de firme de construcții, privind posibile înţelegeri pentru a obține lucrări de infrastructură în valoare totală de 188,8 milioane de euro, în județele Ilfov, Teleorman și Dolj, a informat, marți înstituția.

Potrivit Consiliului, companiile sunt suspectate că au participat cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Consiliul Judeţean Teleorman, CJ Ilfov şi de Direcţia Drumuri şi Poduri Craiova pentru atribuirea unor contracte de modernizare a drumurilor, inclusiv pe fonduri europene.

Firmele care s-au efectuat inspecţii sunt: Alpine BAU Austria, LENA Engenharia E Construcoes Portugalia, Artera Blue, Shapir Structures 1991 LTD Israel, PA&CO Internaţional, Tel Drum, Euro Construct Trading 98, Euroconstruct, Topavedi Construcţii, Vectra Service, Argecom, Hidro Olt, Eurovia Construct Internaţional, General trust Argeş, Delta Antrepriză De Construcţii şi Montaj 93, Tehnologica Radion, Dimar, Apolodor Comimpex, Colas Drumuri, Confort, Pas Trans Company, Gecor, Romstrade, Strabag Austria Sucursala Bucureşti România.


Inspectorii Consiliului Concurenţei au efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor implicate în cele trei investigaţii, documentele şi declaraţiile ridicate în cadrul acestor inspecţii aflându-se în analiza autorităţii române de concurenţă.

Unele companii sunt implicate în două investigaţii din cele trei declanşate de Consiliul Concurenţei.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

„Două din cele trei investigaţii au fost declanşate în urma informaţiilor privind modul în care s-au depus documentele de calificare şi s-au elaborat ofertele de participare, furnizate de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. Pentru cea de a treia investigaţie, indiciile au fost obţinute în cadrul studiului de piaţă pe care îl derulăm pe piaţa lucrărilor de construcţii de drumuri şi autostrăzi din România”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Ce susține Consiliul Concurenței că au făcut firmele:

  • Prima investigaţie se referă o posibilă înţelegere între 14 companii de a participa cu oferte trucate, individuale şi în asociere, la două licitaţii organizate de Consiliul Judeţean Teleorman în perioada 2009-2010 pentru atribuirea unor contracte de reabilitare a drumurilor.
  • Cele două licitaţii au fost câştigate de Tel Drum SA, valoarea totală a contractelor încheiate fiind de 137,6 milioane lei, fără TVA (aproximativ 32 milioane euro). Sursa de finanţare a lucrărilor a fost Fondul European pentru Dezvoltare Regională, bugetul de stat şi bugetul Consiliului Judeţean Teleorman.
  • Cea de a doua investigaţie priveşte o posibilă înţelegere între 7 companii de a participa cu oferte trucate la trei licitaţii organizate de CJ Ilfov în perioada 2009-2010 pentru atribuirea unor contracte de lucrări de modernizare a drumurilor.
  • Două licitaţii au fost câştigate de Tehnologica Radion, iar a treia de Apolodor Comimpex, valoarea totală a contractelor încheiate de CJ Ilfov cu companiile câştigătoare ale licitaţiilor fiind de 183,5 milioane lei, fără TVA (42,6 milioane euro).
  • Sursa de finanţare a lucrărilor a fost din fonduri structurale – Programul Operațional Regional- Axa 2 şi bugetul CJ Ilfov.
  • În cea de a treia investigaţie, Consiliul Concurenţei are indicii că 10 companii s-au înţeles să participe cu oferte formale la licitaţiile organizate în anul 2008 de Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Craiova din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale, din subordinea Ministerului Transporturilor, pentru atribuirea „Acordului cadru pentru lucrări şi servicii de întreţinere multianuală iarnă-vară 2008-2011″.
  • Astfel, simulând concurenţa, contractele ar fi fost adjudecate prin rotaţie.
  • Prin această metodă ar fi fost au fost organizate trei licitaţii, adjudecate de Colas Drumuri, Gecor şi General trust Argeş. Valoarea totală a contractelor încheiate a fost de 499,1 milioane lei (114,2 milioane euro), iar sursa de finanţare a reprezentat-o bugetul de stat.

Potrivit Mediafax, în februarie Consiliul Concurenţei a anunţat că investighează o posibilă înţelegere între 11 companii pentru participarea cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Primăria Capitalei, prin Administraţia Străzilor, pentru atribuirea unor contracte cadru de asfaltare şi plombare a gropilor şi bordurilor din Bucureşti.

Cele 11 companii sunt Tehnologica Radion, Euro Construct Trading 98, Straco Grup, Delta Antrepriza de Construcţii şi Montaj 93 (Delta A.C.M. 93), Pro Cons XXI, RCV Global Group, Swietelsky Construcţii Feroviare, Strabag, Eurovia-Construct Internaţional, Global Service Proiect şi Drum Concept.

Atribuirea respectivelor contracte s-a făcut prin organizarea a şase licitaţii corespunzătoare celor şase sectoare. Valoarea totală estimată a contractelor încheiate cu cele 11 companii, pentru perioada 2011 -2014, este de 1,46 miliarde lei fără TVA (347 milioane euro).

În decembrie 2011 autoritatea de concurenţă a sancţionat 25 de companii implicate în construcţia de drumuri şi autostrăzi cu o amenzi care totalizează 1,8 milioane lei (echivalentul a 430.000 euro) pentru că nu au furnizat informaţii în cadrul unei investigaţii de cunoaştere a pieţei de profil.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: