sâmbătă

27 aprilie, 2024

19 martie, 2012

Consiliul Concurenţei a amendat companiile farmaceutice Bayer şi Sintofarm şi mai mulţi distribuitori cu 51,52 milioane de lei (aproximativ 12 milioane de euro) pentru încheierea unor înţelegeri privind interzicerea exportului de produse ale celor doi producători – potrivit AGERPRES.

Într-un comunicat al autorităţii de concurenţă remis, luni, Consiliul Concurenţei anunţă că a finalizat încă două investigaţii pe piaţa farmaceutică, la companiile Bayer, Sintofarm şi distribuitorii Mediplus, Polisano, Relad, Farmexim, Farmexpert, Fildas, Montero, ADM, Pharmafarm, pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale şi, respectiv, o posibilă înţelegere anticoncurenţială între membrii Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) şi cei ai Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR).

Cea mai mare amendă, 11,74 milioane lei, a fost aplicată distribuitorului Mediplus. Compania Bayer a fost amendată cu 7,25 milioane de lei iar Sintofarm cu 63.000 de lei. Amenzile aplicate în cazul celorlalţi distribuitori au fost: Polisano – 3,75 milioane lei, Relad – 1,58 milioane lei, Farmexim – 4,85 milioane lei, Farmexpert – 10,99 milioane lei, Fildas – 5,82 milioane lei, Montero – 75.000 lei, ADM – 3,97 milioane lei şi Pharmafarm – 1,38 milioane lei.


Investigaţia privind eventuala interzicere a exportului de produse Bayer şi Sintofarm a fost declanşată de Consiliul Concurenţei, din oficiu, în septembrie 2009.

„Aceste înţelegeri anticoncurenţiale, considerate încălcări grave ale legislaţiei concurenţei, au avut ca obiect restrângerea concurenţei prin izolarea pieţei româneşti şi împiedicarea comerţului pe alte pieţe, inclusiv în cadrul pieţei comune. Implicarea distribuitorilor în activităţi de export nu conduce la riscul unei aprovizionări necorespunzătoare a pieţei româneşti deoarece, conform reglementărilor în vigoare, distribuitorii angro au obligaţia de a satisface cu prioritate şi în mod satisfăcător cerinţele pieţei din România”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, în comunicat.

De asemenea, Consiliul Concurenţei a finalizat, fără a aplica sancţiuni, investigaţia privind o posibilă încălcare a Legii Concurenţei de către membrii Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) şi cei ai Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR).

Investigaţia a fost declanşată în luna octombrie 2008 ca urmare a deciziei companiilor de a sista livrările de medicamente către spitale şi farmacii. Conform reprezentanţilor celor două asociaţii, această decizie se datora refuzului Ministerului Sănătăţii de a ajusta preţul medicamentelor, în funcţie de evoluţia cursului valutar.


„Având în vedere că Ministerul Sănătăţii a dat curs solicitărilor distribuitorilor de produse farmaceutice de actualizare a cursului de schimb conform prevederilor legale şi nu au mai fost sesizate acţiuni similare ale acestora, Consiliul Concurenţei a decis să nu aplice sancţiuni în acest caz. Cu toate acestea, noi am avertizat reprezentanţii celor două asociaţii că operatorii economici concurenţi trebuie să îşi desfăşoare activităţile în mod independent şi ca urmare îi vom monitoriza cu mare atenţie pentru a vedea dacă respectă regulile de concurenţă”, a subliniat autoritatea de concurenţă.

În 2011, Consiliul Concurenţei a finalizat mai multe investigaţii în domeniul farmaceutic, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 60 milioane lei (aproximativ 14 milioane euro). O sancţiune de 51,52 milioane lei (aproximativ 12 milioane euro) a fost aplicată în cazul Bayer şi a distribuitorilor companiei pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale, 5,99 milioane de lei (peste 1,389 milioane de euro) pentru Baxter şi distribuitorii pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale, 1,87 milioane de lei (aproximativ 435.264 euro) în cazul Belupo Croaţia şi distribuitorul în România – A&G Med Trading – pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale şi 467.081 lei (108.623 euro) – Labormed Pharma pentru punerea în practică a unei concentrări economice înainte de obţinerea unei autorizări din partea Consiliului Concurenţei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: