luni

20 mai, 2024

10 decembrie, 2020

Compania care operează monopolul transportului de gaze naturale prin magistralele naționale, Transgaz (TGN), a fost amendată cu 34,16 milioane de lei, pentru încălcarea legii concurenței, „prin denaturarea procesului competitiv în cadrul a 8 proceduri de achiziție publică organizate în anul 2011”, potrivit unui comunicat TGN trimis Bursei de Valori București (BVB).

Amenda reprezintă peste 16,6 % din profitul net înregistrat de companie pe primele 9 luni ale anului și aproape 1,85% din cifra de afaceri pe anul trecut.

Consiliul Concurenței acuză Transgaz că ar fi încălcat „dispozițiile art. 5 alin. (1) din Legea Concurenței nr. 21/1996 și a art. 101 din TFUE în calitate de facilitator al înțelegerii și/sau unei practici concertate unice și continue de împărțire a pieței construcțiilor de conducte pentru transportul gazelor naturale și lucrărilor conexe acestora din România.


Compania a ținut să precizeze „faptul că această investigație se referă la acțiuni vizând modul în care s-au derulat proceduri de atribuire a unor contracte de achiziție de lucrări derulate de Transgaz în perioada 2009-2011, deci înainte de implementarea managementului privat la Transgaz, conform prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare și că nu există investigații ale Consiliului Concurenței cu privire la licitații organizate de Transgaz în ultimii an”, spune comunicatul TGN.

Transgaz urmează să conteste decizia Consiliului Concurenței în contencios administrativ, dar trebuie să plătească amenda în termen de 30 de zile.

O anchetă veche privind trucarea licitațiilor

În decembrie 2014, erau investigate 11 licitații organizate de Transgaz și erau suspectate 14 companii, dintre care unele lidere ale sectorului de lucrări din domeniul gazelor naturale: INSPET S.A., CONDMAG S.A., T.M.U.C.B. S.A., ROMINSTA S.R.L., MOLDOCOR S.A., CIS GAZ S.A., ARMAX S.R.L., ARMAX GAZ S.A., PEGAMONT S.A., ECPROD S.A., AMARAD S.A., POSADA MED S.R.L., STAZA INVEST şi INSTCOMP S.A., potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței.

Consiliul Concurenţei anunța, atunci, că a extins investigaţia privind „posibila înţelegere între unele companii de a participa cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Transgaz în 2011, pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale şi lucrări de modernizare şi întreţinere a instalaţiilor aferente”, spune comunicatul de atunci al  instituției.


Arbitrul competiției din România nu a făcut alte precizări privind companiile suspectate.

Pachetul majoritar de acțiuni ale Transgaz (TGN), în proporţie de 58,5%, este deșinut de stat prin Secretariatul General al Guvernului. Valoarea de piață a companiei (capitalizarea bursieră) este de peste 3,4 miliarde de lei , la o cotație a acțiunii TGN de 289 lei / titlu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: