Aproximativ 5.000 de delegați liberali vor participa la Congresul PNL, sâmbătă, la Romexpo, unde va fi ales un nou preşedinte al partidului, funcţie pentru care candidează Cristian Buşoi şi Ludovic Orban.
Delegaţii liberali au de ales dintre programul exprimat în moţiunea „Partidul Naţional Liberal – Forţa Dreptei”, a lui Ludovic Orban și cea a secretarului general interimar Cristian Buşoi, „PNL – partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată şi puternică!”
Majoritatea organizaţiilor judeţene ale PNL şi-au declarat susţinerea pentru Ludovic Orban la şefia partidului, potrivit Agerpres. Printre acestea se numără organizaţiile PNL din judeţele Giurgiu, Olt, Sibiu (condusă de preşedintele interimar al partidului, Raluca Turcan), Gorj, Alba, Galaţi, Botoşani, Tulcea, Satu Mare, Hunedoara şi Arad, potrivit Mediafax.
Filalele PNL din judeţele Harghita, Mureş şi Cluj au decis ca delegaţii la Congresul Naţional să voteze conform propriilor opțiuni, deşi cea dintâi anunțase iniţial că îl va susţine pe Cristian Buşoi.
Liderul fostului PDL, Vasile Blaga, a refuzat să spună pe cine va susţine la Congresul Naţional, declarând pentru Mediafax că îşi va exprima susţinerea „în cabina de vot” şi că nu vrea să se antepronunţe în ceea ce priveşte rezultatul alegerilor interne de sâmbătă.
Liderul PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a cărui filială va avea cea mai numeroasă delegaţie din ţară la Congresul PNL, nu a precizat pe cine va susţine pentru şefia PNL. Cei 202 de delegaţi din Suceava vor vota la Congres „cu gândul ca PNL să-şi găsească un drum şi o cadenţă nouă”, a declarat Gheorghe Flutur, afirmând că „aşteaptă o dinamizare în activitatea partidului”.
Ludovic Orban şi Cristian Buşoi sunt singurii rămaşi în cursă după ce Viorel Cataramă nu a reușit să obțină susținerea a cel puţin 10 filiale județene ale partidului, condiţie necesară pentru ca moțiunea sa să fie supusă dezbaterii şi votului în Congresul PNL.
Ludovic Orban a declarat că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis cu privire la candidatura sa. Liberalul mai spunea că îi susţine pentru echipa sa de prim-vicepreşedinţi pe Ilie Bolojan, Mircea Hava, Raluca Turcan şi Iulian Dumitrescu, potrivit Agerpres.
Ludovic Orban a declarat că „aroganţa, tupeul, nesinceritatea şi lipsa de onestitate trebuie să dispară din comportamentul liberalilor”. Obiectivul său este ca PNL să devină principala forţă politică din România. El susține că PNL trebuie să aibă un guvern alternativă şi țintește la o altă majoritate parlamentară, iar PNL trebuie să facă opoziţie PSD.
La rândul său, Cristian Buşoi a declarat și el că are „şanse foarte bune” să câştige şefia partidului, deoarece are o viziune şi o echipă mai bune ca Ludovic Orban, despre care a afirmat că, în acest moment, nu este un bun lider pentru partid.
Cristian Buşoi a arătat că îi susţine în echipa sa pentru funcţiile de prim-vicepreşedinţi pe Nicolae Robu, Alin Tişe, Mugur Cozmanciuc, dar şi pe Viorel Cataramă, iar pentru cea de secretar general al PNL pe Dan Motreanu.
Ca şi contracandidatul său, Cristian Buşoi susţinea necesitatea unei opoziţii ferme şi un guvern alternativă.
Pentru funcţia de preşedinte al CA candidează Ioan Cupşa, Paul Cotta, Daniel Buda şi Andreea Rabotka, iar pentru cea de preşedinte al CNRC – Mihai Barbu şi Gabriela Horga.
Duminică, liberalii se reunesc în Consiliul Naţional de Coordonare unde vor fi aleşi patru prim-vicepreşedinţi, secretarul general, 16 vicepreşedinţi: 8 vicepreşedinţi pe domenii, coordonatori ai comisiilor de specialitate şi 8 vicepreşedinţi pe regiunile de dezvoltare şi 16 membri pentru Biroul Executiv, trezorierul şi membrii comisiilor CA şi CNRC. Secretarul general al liberalilor este propus de preşedintele PNL.
La eveniment sunt invitaţi să susţină discursuri secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz White, consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan şi liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Attila Korodi. De asemenea, vor susţine discursuri preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, şi preşedintele interimar al liberalilor, Raluca Turcan.