vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 noiembrie, 2019

Preşedintele în exerciţiu al Consiliului UE, polonezul Donal Tusk, este unicul candidat la preşedinţia Partidului Popular European, cea mai importantă familie politică europeană, a anunţat luni formaţiunea.

Congresul PPE, care se organizează în perioada 20-21 noiembrie la Zagreb, va avea pe agendă teme de dezbatere precum identificarea unor politici eficiente în combaterea schimbărilor climatice, situația Balcanilor de vest și moduri de implicare a generațiilor tinere.

Congresul urmează să aleagă și o noua structură de conducere a formațiunii: președinte, secretar general, 10 vicepreședinți și trezorier.


Din structura executivă de conducere a PPE mai fac parte președinții de onoare și, dacă sunt membri ai familiei politice, președintele Comisiei Europene, președintele Consiliului European, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, președintele Parlamentului European.

Donald Tusk îi va succede în funcție francezului Joseph Daul, fiind prima oară când un est-europan ar conduce cea mai mare familie de dreapta în UE. Donald Tusk, în vârstă de 62 de ani, a ocupat în ultimii cinci ani unul dintre posturile-cheie în instituţiile europene, preşedinţia Consiliului UE, pe care o predă la 1 decembrie fostului premier belgian Charles Michel.

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL) va candida pentru una dintre funcțiile de vicepreședinte PPE.

„Candidez la funcția de vicepreședinte al Partidului Popular European pentru că vreau ca PPE să rămână cea mai importantă forță politică în Europa, care răspunde la nevoile cetățenilor europeni și care contribuie decisiv la întărirea României în Uniunea Europeană. Pentru asta, este nevoie de o conducere puternică și modernă a PPE. Voi lucra strâns cu viitorul președinte al PPE, Donald Tusk, care este un om politic ce înțelege foarte bine așteptările poporului român de la Uniunea Europeană.


Am fost purtător de cuvânt al Partidului Popular European, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, negociator-șef pentru Bugetul UE din 2018 și sunt, din iunie 2019, vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European. Cunosc foarte bine provocările Europei și cunosc foarte bine familia politică a PPE. Toate aceste lucruri mă vor ajuta să întăresc conducerea PPE și să influențez în bine direcția partidului pentru următorii ani”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

Aproximativ 2.000 de persoane din 40 de țări vor participa la Congresul PPE de la Zagreb. Dintre aceștia, 719 delegați cu drept de vot vor alege conducerea formațiunii. Niciun delegat Fidesz nu va participa la Congresul de la Zagreb.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Mandatul preşedintelui PPE este de trei ani şi poate fi prelungit pe termen nedeterminat, o funcţie ocupată de altfel timp de 23 de ani de belgianul Wilfried Martens (1990-2013).

De la înfiinţarea sa în 1976, PPE a avut cinci preşedinţi – doi belgieni, un olandez, un francez şi un luxemburgehz.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: