luni

22 aprilie, 2024

8 martie, 2018

Un număr de 24 de social – democraţi şi-au anunţat candidatura pentru funcţii de conducere în partid până joi la ora 16.00, termenul limită pentru depunerea candidaturilor pentru Congresul din acest weekend.

Mai mulți lideri ai PSD au acuzat în declarații publice, mai direct sau mai voalat, că miza reală a acestui Congres este ca Liviu Dragnea să impună o echipă de apropiați. E vorba ”restructurarea” galeriei de vicepreședinți – acolo unde mai mulți lideri încă mai au păreri personale – și chiar funcția de președinte executiv.

O noutate absolută: Potrivit deciziei politice a PSD, conducerea va avea paritate de gen:  8 vicepreședinți bărbați și 8 femei, alesi câte 2 pentru fiecare regiune. Aceștia trebuie să dețină recomandarea organizației județene


Nemulțumirile par justificate, în condițiile în care Viorica Dăncilă candidează la poziția de președinte executiv, iar actualul titular al postului, Niculae Bădălău, care a avut o poziție ezitantă în criza generată de înlocuirea lui Mihai Tudose de la Palatul Victoria, este ”recompensat” cu funcția de președinte al Consiliului Național.

Referitor la funcția de președinte executiv, de menționat că actualul premier are concurență destul de redutabilă și numai spijinul lui Liviu Dragnea o va propulsa în funcție. Iar capacitățile dovedite de Viorica Dăncilă în cele 6 săptămâni petrecute la Palatul Victoria par să conducă la concluzia că viitorul președinte executiv își va delega informal atribuțiile tot către Liviu Dragnea.

Este de presupus că Liviu Dragnea va reuși sâmbătă să își impună voința și preferații, mai ales că toți candidații, respectiv influența pe care organizațiile o vor avea în actul guvernării, au fost atent negociate deja cu cei din teritoriu.

”Opoziția” din PSD este reprezentată de Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu, Codrin Ștefănescu și Cătălin Rădulescu. Toți, buni oratori, dar fără susținere largă în Congres.


De remarcat ultimul gest de sfidare pe care fostul premier Mihai Tudose îl face la adresa lui Liviu Dragnea: organizația pe care, încă, o conduce a semnat hârtia de susținere a candidaturii lui Nicolae Bănicioiu la poziția de președinte executiv.

Oficial, pentru funcţia de preşedinte executiv sunt trei candidaţi, pentru cea de secretar general sunt doi, iar pentru posturile de vicepreședinte, 16 la număr, concurează 19 oameni.

Candidaturile urmează să fie validate în cadrul Comitetului Executiv Naţional (CExN), care se reuneşte vineri, de la ora 11.00, alegerile fiind organizate la Congresul din 10 martie.

Congres în care nu se va discuta nimic, deși unii participanți ar dori acest lucru, despre președintele Liviu Dragnea.

Potrivit listei oficiale:

  • pentru funcţia de preşedinte executiv şi-au depus candidaturile Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu şi Viorica Dăncilă.
  • pentru funcţia de secretar general şi-au depus candidatura Marian Neaşcu şi Codrin Ştefănescu.

Pentru funcţiile de vicepreşedinţi,

  • pentru Regiunea Bucureşti  – Ilfov sunt candidaţi  Gabriela Firea, Robert Negoiţă şi Daniel Florea
  • pentru Regiunea Sud-Vest sunt candidați Lia Olguţa Vasilescu şi Paul Stănescu
  • pentru Regiunea Muntenia candidează Roxana Mânzatu, Adrian Ţuţuianu, Şerban Valeca şi Cătălin Rădulescu
  • pentru Regiunea de Sud – Est candidează Lucreţia Roşca şi  Marian Oprişan
  • pentru Regiunea Nord – Est candidați sunt Carmen Dan şi Gabriel Vlase
  • pentru Regiunea Nord – Vest candidează Doina Pană şi Gabriel Zetea
  • pentru Regiunea Vest candidează Natalia Intotero şi Mihai Fifor
  • pentru Regiunea Centru candidează Roxana Mânzatu și Bogdan Trif

Potrivit deciziei politice a PSD, partidul va avea 8 vicepreședinți bărbați, 8 femeie. Aceștia trebuie să dețină recomandarea organizației județene

Congresul Extraordinar al PSD este alcătuit din delegaţi aleşi de către Conferinţele extraordinare ale organizaţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti, conform Normei de reprezentare prevăzută în statut.

Congresul Extraordinar se convoacă pentru exercitarea atribuţiilor statutare, precum şi pentru următoarele situaţii:

  • în cazul organizării alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale, la termen sau anticipate
  • pentru pregătirea alegerilor sau evaluarea rezultatelor
  • pentru modificarea Statutului PSD sau a Programului Politic al partidului
  • în situaţii deosebite
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: