fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

La obiect

Ce verifică ANAF la retailerii online, în cadrul campaniei de colectare de venituri care să compenseze stimulentele acordate HoReCa

Direcția de Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF are în derulare mai multe controale în domeniul comerțului electronic. Vizați sunt operatorii care nu sunt înregistrați corespunzător,… Mai mult

20.07.2020

Analiză

Datoria publică, la pragul de 40%. Câteva observații tehnice relevante pentru deciziile de politică economică

Nivelul datoriei publice calculată oficial de Ministerul Finanțelor pentru luna mai 2020 a crescut până la 39,9%, în condițiile în care s-a depășit pragul de… Mai mult

19.07.2020

Chestiunea

Discuția a început: cum folosim cele 33 de miliarde pentru a ne racorda la proiectele UE. ”Economia viitorului post-COVID”

Șansa României de-a folosi ”cu cap” cele 33 de miliarde de auro alocate de la UE pentru relansarea economiei și pentru strategia post-Covid este să… Mai mult

15.07.2020

Confruntare între SUA și China, la ONU, pe tema autonomiei Hong Kong-ului

de Mariana Bechir , 28.5.2020

China s-a opus miercuri unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, întrunire solicitată de SUA pe tema controversatei legi de securitate privind Hong Kong-ul, scrie Reuters.

Beijingul a anunţat planul de a impune o lege a securităţii naţionale, care ar ocoli legislativul local, stârnind furia politicienilor prodemocraţie şi a cetăţenilor din Hong Kong.

Joi, Congresul Naţional al Poporului (CNP, organul legislativ din China) a adoptat rezoluția privind controversata lege a securităţii naţionale pentru Hong Kong, care restrânge autonomia acestei provincii și a declanșat critici dure din partea SUA. Aceasta înseamnă autorizarea Comisiei parlamentare Permanente pentru a elabora legea siguranței naționale în Hong Kong.

Decizia SUA vine pe fondul creșterii tensiunilor dintre SUA și China, ca urmare a pandemiei Covid-19. Washingtonul a acuzat Beijingul că a ascuns date la apariția focarului de coronavirus din Wuhan, dar China susține că a fost total transparentă, de la începutul acestei crize.

Misiunea americană a transmis miercuri un comunicat în care atrage atenția că inițiativa CHinei privind Hong Kong-ul “este o problemă globală urgentă, cu implicaţii pentru pacea şi securitatea internaţională”, și a cerut o conferință de urgență a Consiliului de Securitate, pe acest subiect.

Solicitarea SUA este fără obiect, întrucât “legislaţia privind securitatea naţională pentru Hong Kong ţine doar de afacerile interne ale Chinei” şi “nu are nicio legătură cu mandatul Consiliului de Securitate”, a reacționat pe Twitter ambasadorul chinez la ONU.

China încearcă să adopte o lege care ar interzice „trădarea, secesiunea, revolta și subversiunea” pe teritoriul Hong Kong.

Beijigul insistă că nu sunt întemeiate temerile că noua legislație ar dăuna investitorilor străini din Hong Kong, un important centru financiar, și a criticat țările care „se amestecă” în această chestiune.

Conform acordului din 1984 semnat între Marea Britanie şi China, Hong Kong-ul beneficiază de semiautonomie şi are libertăţi inexistente pe restul teritoriului chinez cel puţin până în anul 2047.

Mike Pompeo: “China modelează Hong Kong-ul după sine”

Provincia Hong Kong nu mai beneficiază de o prea mare autonomie faţă de Administraţia Chinei, a declarat secretarul de stat Mike Pompeo, miercuri, în Congresul SUA.

“În timp ce Statele Unite sperau la un moment dat că un Hong Kong liber şi prosper ar oferi un model Chinei autoritariste, acum este clar că de fapt China modelează Hong Kong-ul după sine. Statele Unite sunt alături de poporul din Hong Kong în lupta cu negarea din ce în ce mai mare de către Partidul Comunist chinez a autonomiei promise”, a spus Mike Pompeo.

Hong Kong-ul este un partener comercial important al Statelor Unite prin virtutea statutului special. Schimburile comerciale dintre SUA şi Hong Kong sunt la nivelul de 67 de miliarde de dolari anual. Peste 1.300 de companii americane au activităţi în Hong Kong şi 80.000 de cetăţeni americani locuiesc în această provincie.

Protestele au fost reluate pe străzile provinciei 

Proteste prodemocrație au fost reluate în Hong Kong, zeci de mii de oameni ieșind pe străzi pentru a-și arăta nemulțumirea față de intenția Chinei de a impune o nouă lege de securitate care ar permite un control mai mare asupra teritoriului.

Demonstranții, în majoritate tineri, se adună în cartierele aglomerate din oraș, scandând lozinci împotriva guvernului și fluturând pancarte. Unii protestatari au aruncat cu umbrele și sticlele de apă spre polițiști și au folosit pubele pentru a construi blocaje rutiere.

Forțele de ordine au intervenit cu tunuri de apă și gaze lacrimogene, ceea ce a provocat critici dure din partea unor organizații nonguvernamentale din toată lumea, care au acuzat autoritățile de folosire excesivă a forței și încălcarea drepturilor omului.

Autoritățile din Hong Kong se folosesc de restricțiile impuse din cauza epidemiei de coronavirus pentru a suprima dreptul la liberă exprimare, acuză opoziția din Hong Kong, protestarii, precum și ONG-uri și unele guverne occidentale.

Congresul SUA a adoptat legea sancționării responsabililor de reprimarea uigurilor

Congresul Statelor Unite a adoptat miercuri un proiect de lege privind sancţionarea responsabililor chinezi acuzaţi de „internarea în masă ” a minoritarilor musulmani uiguri, notează Agerpres.

Camera Reprezentanţilor a votat textul cu o largă majoritate de 413 voturi pentru şi numai un vot contra. Senatul aprobase acest proiect legislativ în unanimitate, la jumătatea lui mai.

Îi revine preşedintelui Donald Trump să promulge legea, cu riscul de a deteriora şi mai mult relaţiile deja extrem de tensionate dintre primele două puteri mondiale. „Analizăm asta foarte atent”, a răspuns evaziv preşedintele SUA marţi.

Teoretic, Donald Trump poate să facă uz de dreptul său de veto, dar Congresul ar putea reuni majoritatea calificată pentru a ignora opoziţia preşedintelui, pentru că subiectul depăşeşte, încă o dată, diviziunile partizane la Washington.

În decembrie, când a avut loc un prim vot pe acest proiect, Beijingul a ameninţat că vor face Statele Unite „să plătească un preţ pentru asta”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.5.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Guvernul continuă și în toamnă măsura de sprijin a părinților care stau acasă cu copilul dacă școala e închisă

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că măsura de sprijinire a părinților care stau acasă cu copilul, în cazul închiderii școlii din cauza epidemiei de… Mai mult

Europa

Comisia Europeană a aprobat subvenția de 1 milion euro pentru Aeroportul Timișoara

Razvan Diaconu

Comisia Europeană a anunțat joi că a aprobat acordarea subvenției directe acordată de România, în valoare de aproximativ 4,8 milioane de lei (aproximativ 1 milion… Mai mult

Stiri

BNR, raport asupra inflației: Contracţia economiei în 2020, aproape de cea din 2009

Adrian N Ionescu

Riscurile de scădere a economiei sunt dominante, iar„revenirea economiilor, implicit şi a celei a României, este de aşteptat să fie una lentă”, chiar dacă nu… Mai mult

Stiri

Rusia, rol central în răspândirea dezinformărilor legate de coronavirus – raport al Departamentului de Stat

Iulian Soare

Rusia joacă un rol central în diseminarea știrilor false ce subminează încrederea populației în autorități în perioada pandemiei de coronavirus, potrivit raportului publicat de The… Mai mult

Stiri

Campanie susținută de grupul PPE din PE

Siegfried Mureșan: Cu ajutorul fondurilor europene, România a sprijinit pacienții, medicii din prima linie și angajații afectați de criza COVID-19

Vladimir Ionescu

Deputatul european Siegfried Mureșan, vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru bugete, explică modul în care Uniunea Europeană a ajutat statele membre să… Mai mult

Stiri

Bugetul PNDL pe 2020 a fost depășit, 40% alocări suplimentare

Adrian N Ionescu

Guvernul dorește să aloce 500 de milioane de lei din fondul său de rezervă pentru finanţarea proiectelor din Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), etapele… Mai mult

Europa

Mike Pompeo – vizite în Cehia, Slovenia și Polonia pentru discuții legate de relocarea trupelor americane din Europa

Iulian Soare

Secretarul de stat american Mike Pompeo va merge, săptămâna viitoare, în câteva state central și est europene pentru a discuta detalii legate de redistribuirea trupelor… Mai mult