vineri

26 aprilie, 2024

28 mai, 2020

China s-a opus miercuri unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, întrunire solicitată de SUA pe tema controversatei legi de securitate privind Hong Kong-ul, scrie Reuters.

Beijingul a anunţat planul de a impune o lege a securităţii naţionale, care ar ocoli legislativul local, stârnind furia politicienilor prodemocraţie şi a cetăţenilor din Hong Kong.

Joi, Congresul Naţional al Poporului (CNP, organul legislativ din China) a adoptat rezoluția privind controversata lege a securităţii naţionale pentru Hong Kong, care restrânge autonomia acestei provincii și a declanșat critici dure din partea SUA. Aceasta înseamnă autorizarea Comisiei parlamentare Permanente pentru a elabora legea siguranței naționale în Hong Kong.


Decizia SUA vine pe fondul creșterii tensiunilor dintre SUA și China, ca urmare a pandemiei Covid-19. Washingtonul a acuzat Beijingul că a ascuns date la apariția focarului de coronavirus din Wuhan, dar China susține că a fost total transparentă, de la începutul acestei crize.

Misiunea americană a transmis miercuri un comunicat în care atrage atenția că inițiativa CHinei privind Hong Kong-ul „este o problemă globală urgentă, cu implicaţii pentru pacea şi securitatea internaţională”, și a cerut o conferință de urgență a Consiliului de Securitate, pe acest subiect.

Solicitarea SUA este fără obiect, întrucât „legislaţia privind securitatea naţională pentru Hong Kong ţine doar de afacerile interne ale Chinei” şi „nu are nicio legătură cu mandatul Consiliului de Securitate”, a reacționat pe Twitter ambasadorul chinez la ONU.

China încearcă să adopte o lege care ar interzice „trădarea, secesiunea, revolta și subversiunea” pe teritoriul Hong Kong.


Beijigul insistă că nu sunt întemeiate temerile că noua legislație ar dăuna investitorilor străini din Hong Kong, un important centru financiar, și a criticat țările care „se amestecă” în această chestiune.

Conform acordului din 1984 semnat între Marea Britanie şi China, Hong Kong-ul beneficiază de semiautonomie şi are libertăţi inexistente pe restul teritoriului chinez cel puţin până în anul 2047.

Mike Pompeo: „China modelează Hong Kong-ul după sine”

Provincia Hong Kong nu mai beneficiază de o prea mare autonomie faţă de Administraţia Chinei, a declarat secretarul de stat Mike Pompeo, miercuri, în Congresul SUA.

„În timp ce Statele Unite sperau la un moment dat că un Hong Kong liber şi prosper ar oferi un model Chinei autoritariste, acum este clar că de fapt China modelează Hong Kong-ul după sine. Statele Unite sunt alături de poporul din Hong Kong în lupta cu negarea din ce în ce mai mare de către Partidul Comunist chinez a autonomiei promise”, a spus Mike Pompeo.

Hong Kong-ul este un partener comercial important al Statelor Unite prin virtutea statutului special. Schimburile comerciale dintre SUA şi Hong Kong sunt la nivelul de 67 de miliarde de dolari anual. Peste 1.300 de companii americane au activităţi în Hong Kong şi 80.000 de cetăţeni americani locuiesc în această provincie.

Protestele au fost reluate pe străzile provinciei 

Proteste prodemocrație au fost reluate în Hong Kong, zeci de mii de oameni ieșind pe străzi pentru a-și arăta nemulțumirea față de intenția Chinei de a impune o nouă lege de securitate care ar permite un control mai mare asupra teritoriului.

Demonstranții, în majoritate tineri, se adună în cartierele aglomerate din oraș, scandând lozinci împotriva guvernului și fluturând pancarte. Unii protestatari au aruncat cu umbrele și sticlele de apă spre polițiști și au folosit pubele pentru a construi blocaje rutiere.

Forțele de ordine au intervenit cu tunuri de apă și gaze lacrimogene, ceea ce a provocat critici dure din partea unor organizații nonguvernamentale din toată lumea, care au acuzat autoritățile de folosire excesivă a forței și încălcarea drepturilor omului.

Autoritățile din Hong Kong se folosesc de restricțiile impuse din cauza epidemiei de coronavirus pentru a suprima dreptul la liberă exprimare, acuză opoziția din Hong Kong, protestarii, precum și ONG-uri și unele guverne occidentale.

Congresul SUA a adoptat legea sancționării responsabililor de reprimarea uigurilor

Congresul Statelor Unite a adoptat miercuri un proiect de lege privind sancţionarea responsabililor chinezi acuzaţi de „internarea în masă ” a minoritarilor musulmani uiguri, notează Agerpres.

Camera Reprezentanţilor a votat textul cu o largă majoritate de 413 voturi pentru şi numai un vot contra. Senatul aprobase acest proiect legislativ în unanimitate, la jumătatea lui mai.

Îi revine preşedintelui Donald Trump să promulge legea, cu riscul de a deteriora şi mai mult relaţiile deja extrem de tensionate dintre primele două puteri mondiale. „Analizăm asta foarte atent”, a răspuns evaziv preşedintele SUA marţi.

Teoretic, Donald Trump poate să facă uz de dreptul său de veto, dar Congresul ar putea reuni majoritatea calificată pentru a ignora opoziţia preşedintelui, pentru că subiectul depăşeşte, încă o dată, diviziunile partizane la Washington.

În decembrie, când a avut loc un prim vot pe acest proiect, Beijingul a ameninţat că vor face Statele Unite „să plătească un preţ pentru asta”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: