duminică

25 februarie, 2024

1 iunie, 2011

Şefii asociaţiilor medicilor de familie susţin că membrii acestora refuză să semneze Contractul-cadru cu statul, privind decontrarea serviciilor de sănătate, chiar dacă ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a susţinut că prin noul document li s-au oferit doctorilor facilităţi în plus.

”Ne raliem deciziilor luate la nivelul ţării şi de celelalte asociaţii şi patronate ale medicilor de familie. Nu putem semna în aceste condiţii Contractul-cadru. Până acum am lucrat pentru pacienţii noştri, iar acum trebuie să lucrăm pentru problema finanţării cabinetelor noastre. Ministerul Sănătăţii a făcut tot ce a putut şi mulţumim pentru asta, dar pentru noi nu este suficient”, a declarat şefa Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă.

În primele zile pacienţii vor fi consultaţi gratis, dar medicii nu vor elibera bilete de trimitere şi reţete, a mai spus ea.


De asemenea, bolnavii cronici sunt obligaţi să-şi ia reţeta în continuare pe o perioadă de trei luni.

Cei 900 de medici de familie din Bucureşti contestă numărul de consultaţii decontate, plata per asigurat şi sistemul de informatizare privnd evidenţa pacienţilor.

Cu toate acestea, ministrul Cseke susţine că a rezolvat probeleele de care se plâng medicii.

”Am avut întâlniri cu medicii de familie în urma cărora au fost soluţionate probleme cum ar fi bugetul orientativ, am introdus un spor în plus pentru medicii de familie din zona Deltei. În ceea ce priveşte valoarea per capita, aceasta este de 3 lei, iar per serviciu a crescut de la 0,9 lei la 1,8 lei per punct. În lista serviciilor s-au mai introdus anumite servicii care erau la per capita, respectiv la capitolul per servicii cum ar fi imunizările, consultaţiile finale, epicriza de etapă. Este o listă de servicii mai extinsă”, a spus ministrul Sănătăţii.


Pacienţii neasigraţi vor beneficia de gratuitate doar la serviciile de asistenţă de urgenţă sau epidemiologică, iar bolnavii cronici, dacă nu sunt programaţi şi nu reprezintă o urgenţă, vor fi consultaţi după ce plătesc o anumită taxă, potrivit Contractului-cadru pe 2011.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: