La obiect

România, alături de Germania: în topul UE al orașelor cu cei mai puțini tineri

Potrivit Eurostat, aproape două treimi dintre orașele europene cu cei mai puțini tineri se află în România și Germania. Indicatorul utilizat este rata de dependență… Mai mult

30.10.2019

Chestiunea

Viitorul forței de muncă: Durata de muncă așteptată în România – sub nivelul din anul 2000

Durata de muncă în România s-a redus cu doi ani și jumătate în perioada 2000 – 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat. Mai mult, raportul… Mai mult

30.10.2019

La obiect

Câte ore muncesc profesorii din UE și din România: Noile măsuri din educație și compensațiile pentru profesori

Profesorii cu o vechime de cel puțin 30 de ani ar putea primi la pensionare șase salarii medii brute, adică aproape 30.000 de lei, conform… Mai mult

28.10.2019

La obiect

Industria în PIB – în statele UE. Problemele de la productivitate în România

În 2018, industria și-a menținut, la limită, prima poziție între sectoarele economice ale UE din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Cu 19,1%,… Mai mult

28.10.2019

Cronicile

Conflictele pe Justiție declanșate de Sebastian Ghiță: Parchetul General s-a autosesizat în cazul înregistrării în care Traian Băsescu vorbește despre posibile imixtiuni în actul de justiție

de Mariana Bechir 4.1.2017

traian basescu--Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a anunțat miercuri seara că s-a autosesizat în legătură cu afirmațiile lui Traian Băsescu în legătură cu unele intervenții în justiție făcute de persoane considerate de opinia publică importante în combaterea corupției.

Afirmațiile respective apar într-o înregistrare audio făcută publică de către Sebastian Ghiță, fost deputat acuzat în mai multe dosare de corupție și dispărut de aproximativ două săptămâni, deși era supravegheat de structurile specializate.

Comunicatul integral al PICCJ:

Ca urmare a vehiculării în mass media a unor informaţii privind posibile imixtiuni în actul de justiţie, astfel cum a rezultat dintr-o înregistrare făcută publică de fostul deputat Sebastian Ghiţă în care este redat un dialog între fostul preşedinte al României Traian Băsescu şi o altă persoană, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie 2016, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice prin materialul difuzat pe data de 3 ianaurie 2017 pe postul România TV.

În această înregistrare, Traian Băsescu relata despre informaţiile pe care le primea în legătură cu cauze judiciare aflate în curs de soluţionare.

Fapta pe care s-a deschis dosar in rem ar fi, potrivit cotidianului România liberă, “abuzul în serviciu”, iar persoanele vizate ar fi șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan și generalul SRI Florian Coldea.

Imediat după anunțul Parchetului, Traian Băsescu a scris pe pagina sa de Facebook: “Salut decizia Parchetului General de a se autosesiza în chestiunea dezvălurilor făcute de Sebastian Ghiță la RomâniaTv.”

În ultimul atac al lui Sebastian Ghiță, România TV a dat publicității o nouă înregistrare cu fostul său patron, în care acesta susţine că mai multe condamnări au fost „măsluite“, printre acestea numărându-se cele pronunțate în procesele lui Adrian Năstase, Codruţ Sereş sau Dan Voiculescu.

De asemenea, el a prezentat o înregistrare audio în care Traian Băsescu face o serie de afirmații ce par să confirme acuzațiile lui Sebastian Ghiță.

Înregistrarea cu fostul președinte Traian Băsescu difuzată de RTV :

Interlocutor – Şi aveţi înregistrări cu toţi?

Traian BăsescuColdea, doamna Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan. Bă, da’ să vezi conversaţia când îmi spuneau că îl luăm pe Mustaţă din complet.

Interlocutor – Ce stat este ăsta, domnule preşedinte?

Traian BăsescuEu v-am spus de câteva ori, ăsta e stat mafiot, na, eu ştiu ce spun.

Interlocutor – Probleme cu dosarul Voiculescu?

Traian BăsescuSă-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnarea, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea “mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Camelia Bogdan”.

Să-i vezi după o zi când spuneau am vorbit cu Camelia Bogdan şi a spus că dacă aveam codul penal îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urmă trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii.

Interlocutor – Sunteţi supărat pe ei?

Traian Băsescu – Camelia Bogdan este, a intrat judecător în dosarul ginerelui. Un judecător care duce dosarul de-un an este schimbat şi la ultimul termen a intrat Camelia Bogdan. Păi bă, Bogdan, eu te ştiu cine eşti!“

Această nouă înregistrare, de data aceasta cu Băsescu, devenit de la sfârșitul anului 2014 un acuzator al anticorupției, Sebastian Ghiță încearcă să construiască în continuare imaginea DNA ca instrument al unor centre de putere:

“DNA e instrumentul folosit de mai marii zilei și de către interese străini (…) Realitatea e că sistemul a devenit un monstru”, spunea el în prima filmare, pe care ar fi lăsat-o la redacția România Tv chiar înainte de dispariție.

Cum se apără fostul președinte Băsescu

După difuzarea înregistrării, Traian Băsescu a recunoscut că discuția este reală, spune că ea a fost una privată și a avut loc la sfârșitul anului trecut.

Neagă însă orice discuție cu judecători pe dosare și spune că informațiile făcute proveneau de la “structurile specializate”

Prezentăm integral mesajul postat pe Facebook de Traian Băsescu:

Am luat notă de înregistrările apărute în mass media în serialul “Ghiţă face dreptate”. Cu privire la aceste înregistrări, fac următoarele precizări:
1. Înregistrările au fost făcute în cadrul unor discuţii private în ultimele luni ale anului 2016;
2. Recunosc înregistrările ca fiind reale;
3. Autorul a procedat la editarea înregistrărilor, ceea ce este de natură a crea unele confunzii;
4. Nu m-am întâlnit niciodată cu judecătoarea Camelia Bogdan şi, implicit, nici nu am discutat cu domnia sa dosarul Voiculescu;
5. Afirmaţiile mele sunt legate de informaţii primite de la structurile specializate şi nu de la procurori sau judecători, cu care nu am discutat niciodată dosarul ICA (Voiculescu);
6. Încă înainte de terminarea mandatului şi, în mod deosebit, după terminarea acestuia, am vorbit frecvent în spaţiul public, dar şi în întâlniri private, exemplificând ceea ce eu consideram a fi abuzuri cu elemente din dosare pe care le cunoşteam. În acelaşi timp, am vorbit, ori de câte ori am avut ocazia, despre nevoia punerii sub control real de către Parlament a activităţii serviciilor de informaţii, şi, în mod deosebit, a SRI.

Atacul lui Sebastian Ghiță asupra anticorupției

DNA a cerut instanței arestarea în lipsă a lui Sebastian Ghiţă, întrucât acesta nu s-a prezentat la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova. El era așteptat la poliție pe 29 decembrie, conform programului stabilit în cadrul controlului judiciar impus în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

Ghiță a dispărut însă pe 18 decembrie (cu o zi înainte de pierderea imunității parlamentare), când nu s-a prezentat la sediul DNA Ploiești, unde urma să fie audiat din nou în dosarul vizitei în România a fostului premier britanic Tony Blair.

Polițiștii din cadrul Direcției Operațiuni Speciale l-au pierdut pe Sebastian Ghiță pe autostradă, după ce fostul deputat a participat la întâlnirea organizată de SRI, într-un sediu al serviciului de informații, cu membrii Comisiei parlamentare de control a acestei instituții.

Dacă se va emite mandat de arestare în lipsă, el va putea fi dat în urmărire națională și internațională, și riscă pierderea cauțiunii de 60 de milioane de lei (13 milioane euro) instituită într-un alt dosar.

Sebastian Ghiță a început atacurile la adresa Laurei Codruța Kovesi și SRI anul trecut, după ce procurorii anticorupție au deschis împotriva sa mai multe dosare. El a fost deja trimis în judecată în două dintre cauze.

Mai întâi, el a sesizat Parchetul general în legătură cu faptul că, în 2012, ar fi făcut parte dintr-o comisie a Consiliului Naţional de Etică care a falsificat un raport care susținea în mod neadevărat că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

Ulterior, a susținut că ar fi fost prieten cu Kovesi, pe care a întâlnit-o d emai multe ori în cadru privat, inclusiv la o petrecere dintr-o vilă din Sinaia:

“Pe doamna Kovesi am cunoscut-o în sediile SRI la K2, K4 şi K14. Acolo ne întâlneam de minim două ori pe săptămână încă din anul 2010 şi a durat această serie de întâlniri până în anul 2014.

Realitatea e că poate sute de astfel de întâlniri au existat în aceşti ani. La unele din întâlniri erau prezenţi doar generalul Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi şi un şef al staţiei CIA din România, spunea Ghiță în prima înregistrare video difuzată de România Tv după dispariția acestuia

„O întreb pe doamna pe Kovesi dacă îşi aminteşte petrecerea din vila din Sinaia, în care ea cu mine şi cu Vasile Dîncu chefuiam cu lăutarii şi cântam La Chilia-n port, varianta pentru statul de drept”, a mai spus în acea înregistrare video.

Sebastian Ghiță a repetat și acuzația conform căreia Laura Kovesi i-ar fi trimis mesaje neoficiale de pe adresa de mail cucuveauamov@gmail.com, adresă folosită de șefa DNA pentru a comunica informații secrete.

Noul ministru al Justiției dorește o comisie parlamentară care să analizeze declaraţiile fostului preşedinte Băsescu privind condamnarea lui Dan Voiculescu

Aceste ultime atacuri ale lui Sebastian Ghiță coincid cu venirea la putere a coaliției formate din două partide, PSD șiALDE, cunoscute pentru atacurile la adresa justiției și încercările repetate de introduce noi imunități pentru politicieni.

De altfel, coaliția l-a desemnat pentru portofoliul de la Justiție pe Florin Iordache, calificat de presă drept orchestratorul așa numitei “Marțea neagră”, ziua de 9 decembrie 2013, când parlamentarii USL au încercat să forțeze adoptarea mai multor legi anti-Justiție și care ar fi blocat combaterea corupției. În pachetul pe care social-democrații și liberalii de atunci au încercat să-l treacă  atunci s-a aflat și un proiect privind amnistia şi graţierea.

Întrebat miercuri, de către jurnaliști, despre posibilitatea ca o astfel de lege să fie repropusă acum, când coaliția PSD – ALDE au o majoritate confortabilă de aproximativ 67%, cel desemnat ca ministru al Justiției a recunoscut existența unei asemenea intenții:

“O lege a amnistiei şi graţierii nu a fost susţinută de noi în campania electorală, dar o astfel de lege discutată în Parlament, din punctul meu de vedere, este de bun augur, le-a explicat politicianul jurnaliștilor, după ce a primit avizul comisiei de specialitate din Parlament.

În ceea ce privește declarațiile fostului Traian Băsescu din înregistrarea difuzată de România Tv, el  a declarat că ar fi nevoie de o comisie parlamentară care să analizeze situaţia legată de înregistrările făcute publice de Sebastian Ghiţă şi declaraţiile fostului preşedinte Băsescu privind condamnarea lui Dan Voiculescu.

Florin Iordache vrea procurorii sub controlul Ministerului Justiției

De asemenea, Iordache le-a spus joi parlamentarilor jurişti că în mandatul său se va concentra asupra articolului 132 din Constituţie, care reglementează activitatea procurorilor:

“Voi căuta ca un text din Constituţie, fie ignorat complet de unii miniştrii ai Justiţiei, fie exercitat de alţii, să devină operaţional. Am în vedere articolul 132 din Constituţia României, privind statutul procurorilor, potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea conform principiului legalităţii, imparţialităţii şi controlului ierarhic sub autoritatea ministrului Justiţiei“, a declarat Iordache, punând accent pe ultima parte a enunţului legislativ, care face referire la faptul că activitatea procurorilor se desfăşoară sub autoritatea ministrului.

Întrebat de jurnalişti cum se va desfăşura activitatea procurorilor sub autoritatea ministerului, acesta a precizat: “Eu am citat un articol, 132, din Constituţie. Eu am constatat personal că, fie în unele cazuri a fost un exces al unui anumit ministru, fie, în altele, delăsarea unui alt ministru”, a spus Florin Iordache, citat de Mediafax.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.1.2017

Lăsați un comentariu


Europa

OUG privind statutul cetățenilor britanici din România în cazul unui Brexit fără acord

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o Ordonanţă de Urgenţă privind regimul cetăţenilor din Marea Britanie în cazul unui Brexit fără un acord, a… Mai mult

Europa

Republica Moldova / Igor Dodon l-a desemnat premier pe un consilier prezidențial

Iulian Soare

La o zi după debarcarea premierului proeuropean Maia Sandu, președintele moldovean Igor Dodon l-a desemnat ca înlocuitor al acesteia pe unul dintre consilierii săi, Ion… Mai mult

Europa

UE – 13 noi proiecte de apărare: România participă la 5, și conduce 2 dintre acestea

Victor Bratu

Statele membre UE au aprobat marți demararea a 13 noi proiecte sub umbrela PESCO, în care Franța va juca un rol predominant care reflectă dorința… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis: Nu am mai avut vacanțe în ultimii 2 ani, am stat să păzesc țara de PSD

Vladimir Ionescu

În conferința de presă organizată miercuri, la sediul PSD, președintele a fost întrebat despre vacanțele sale și despre imaginea unei zile de muncă la Cotroceni.… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis anunță participarea la o dezbatere electorală, dar nu cu Viorica Dăncilă

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri, de la sediul PNL, că săptămâna viitoare va participa la o dezbatere electorală la care interlocutori îi vor fi… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban a demis din guvern consilierii Vioricăi Dăncilă

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că a mai demis încă un rând de reprezentanţi ai PSD. Din deciziile publicate… Mai mult

Stiri

Minuta BNR – Problemele principale: Incertitudinile investițiilor, creșterea defictului de cont curent, creșterea salariilor și pensiilor

Adrian N Ionescu

Dezbaterile de politică a consiliului de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) au relevat, în noi dimensiuni, aceleași probleme cu care se confruntă România… Mai mult