fbpx Modifica setari cookieuri

Just Business

Economia și administrația – problemă comună: lipsa competențelor digitale ale personalului, produsă de lipsa educației continue

Guvernul a decis alocare sumei de 150 de milioane de lei din fondul de urgență pentru achiziționarea de dispozitive electronice conectate la internet, astfel încât… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Fotografia de la întâlnirea Economiei cu Pandemia: Convergența 2019 și convergența 2020

Câteva citate din Programul de convergență 2019 – 2022 ar putea explica mult mai clar anumite prevederi incluse în Programul de convergență 2020 (Programul oficial… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Cea mai grea împărțeală din istoria UE: încep negocierile

Mai sunt două zile până când va fi anunțată noua propunere de Cadru Financiar Multianual Aceasta conține inclusiv mult-așteptatele detalii ale Fondului de Relansare Economică… Mai mult

25.05.2020

Europa

Europa a depășit vârful pandemiei Covid – țările au trecut la faza a doua de gestionare: testarea ratei de imunizare

După relaxarea măsurilor de prevenire a pandemiei, autoritățile naționale au declanșat pe tot globul marea operațiune a testării pe scară largă, pentru depistarea anticorpilor la… Mai mult

25.05.2020

Conflictele pe Justiție declanșate de Sebastian Ghiță: Parchetul General s-a autosesizat în cazul înregistrării în care Traian Băsescu vorbește despre posibile imixtiuni în actul de justiție

de Mariana Bechir 4.1.2017

traian basescu--Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a anunțat miercuri seara că s-a autosesizat în legătură cu afirmațiile lui Traian Băsescu în legătură cu unele intervenții în justiție făcute de persoane considerate de opinia publică importante în combaterea corupției.

Afirmațiile respective apar într-o înregistrare audio făcută publică de către Sebastian Ghiță, fost deputat acuzat în mai multe dosare de corupție și dispărut de aproximativ două săptămâni, deși era supravegheat de structurile specializate.

Comunicatul integral al PICCJ:

Ca urmare a vehiculării în mass media a unor informaţii privind posibile imixtiuni în actul de justiţie, astfel cum a rezultat dintr-o înregistrare făcută publică de fostul deputat Sebastian Ghiţă în care este redat un dialog între fostul preşedinte al României Traian Băsescu şi o altă persoană, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie 2016, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice prin materialul difuzat pe data de 3 ianaurie 2017 pe postul România TV.

În această înregistrare, Traian Băsescu relata despre informaţiile pe care le primea în legătură cu cauze judiciare aflate în curs de soluţionare.

Fapta pe care s-a deschis dosar in rem ar fi, potrivit cotidianului România liberă, “abuzul în serviciu”, iar persoanele vizate ar fi șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan și generalul SRI Florian Coldea.

Imediat după anunțul Parchetului, Traian Băsescu a scris pe pagina sa de Facebook: “Salut decizia Parchetului General de a se autosesiza în chestiunea dezvălurilor făcute de Sebastian Ghiță la RomâniaTv.”

În ultimul atac al lui Sebastian Ghiță, România TV a dat publicității o nouă înregistrare cu fostul său patron, în care acesta susţine că mai multe condamnări au fost „măsluite“, printre acestea numărându-se cele pronunțate în procesele lui Adrian Năstase, Codruţ Sereş sau Dan Voiculescu.

De asemenea, el a prezentat o înregistrare audio în care Traian Băsescu face o serie de afirmații ce par să confirme acuzațiile lui Sebastian Ghiță.

Înregistrarea cu fostul președinte Traian Băsescu difuzată de RTV :

Interlocutor – Şi aveţi înregistrări cu toţi?

Traian BăsescuColdea, doamna Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan. Bă, da’ să vezi conversaţia când îmi spuneau că îl luăm pe Mustaţă din complet.

Interlocutor – Ce stat este ăsta, domnule preşedinte?

Traian BăsescuEu v-am spus de câteva ori, ăsta e stat mafiot, na, eu ştiu ce spun.

Interlocutor – Probleme cu dosarul Voiculescu?

Traian BăsescuSă-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnarea, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea “mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Camelia Bogdan”.

Să-i vezi după o zi când spuneau am vorbit cu Camelia Bogdan şi a spus că dacă aveam codul penal îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urmă trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii.

Interlocutor – Sunteţi supărat pe ei?

Traian Băsescu – Camelia Bogdan este, a intrat judecător în dosarul ginerelui. Un judecător care duce dosarul de-un an este schimbat şi la ultimul termen a intrat Camelia Bogdan. Păi bă, Bogdan, eu te ştiu cine eşti!“

Această nouă înregistrare, de data aceasta cu Băsescu, devenit de la sfârșitul anului 2014 un acuzator al anticorupției, Sebastian Ghiță încearcă să construiască în continuare imaginea DNA ca instrument al unor centre de putere:

“DNA e instrumentul folosit de mai marii zilei și de către interese străini (…) Realitatea e că sistemul a devenit un monstru”, spunea el în prima filmare, pe care ar fi lăsat-o la redacția România Tv chiar înainte de dispariție.

Cum se apără fostul președinte Băsescu

După difuzarea înregistrării, Traian Băsescu a recunoscut că discuția este reală, spune că ea a fost una privată și a avut loc la sfârșitul anului trecut.

Neagă însă orice discuție cu judecători pe dosare și spune că informațiile făcute proveneau de la “structurile specializate”

Prezentăm integral mesajul postat pe Facebook de Traian Băsescu:

Am luat notă de înregistrările apărute în mass media în serialul “Ghiţă face dreptate”. Cu privire la aceste înregistrări, fac următoarele precizări:
1. Înregistrările au fost făcute în cadrul unor discuţii private în ultimele luni ale anului 2016;
2. Recunosc înregistrările ca fiind reale;
3. Autorul a procedat la editarea înregistrărilor, ceea ce este de natură a crea unele confunzii;
4. Nu m-am întâlnit niciodată cu judecătoarea Camelia Bogdan şi, implicit, nici nu am discutat cu domnia sa dosarul Voiculescu;
5. Afirmaţiile mele sunt legate de informaţii primite de la structurile specializate şi nu de la procurori sau judecători, cu care nu am discutat niciodată dosarul ICA (Voiculescu);
6. Încă înainte de terminarea mandatului şi, în mod deosebit, după terminarea acestuia, am vorbit frecvent în spaţiul public, dar şi în întâlniri private, exemplificând ceea ce eu consideram a fi abuzuri cu elemente din dosare pe care le cunoşteam. În acelaşi timp, am vorbit, ori de câte ori am avut ocazia, despre nevoia punerii sub control real de către Parlament a activităţii serviciilor de informaţii, şi, în mod deosebit, a SRI.

Atacul lui Sebastian Ghiță asupra anticorupției

DNA a cerut instanței arestarea în lipsă a lui Sebastian Ghiţă, întrucât acesta nu s-a prezentat la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova. El era așteptat la poliție pe 29 decembrie, conform programului stabilit în cadrul controlului judiciar impus în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

Ghiță a dispărut însă pe 18 decembrie (cu o zi înainte de pierderea imunității parlamentare), când nu s-a prezentat la sediul DNA Ploiești, unde urma să fie audiat din nou în dosarul vizitei în România a fostului premier britanic Tony Blair.

Polițiștii din cadrul Direcției Operațiuni Speciale l-au pierdut pe Sebastian Ghiță pe autostradă, după ce fostul deputat a participat la întâlnirea organizată de SRI, într-un sediu al serviciului de informații, cu membrii Comisiei parlamentare de control a acestei instituții.

Dacă se va emite mandat de arestare în lipsă, el va putea fi dat în urmărire națională și internațională, și riscă pierderea cauțiunii de 60 de milioane de lei (13 milioane euro) instituită într-un alt dosar.

Sebastian Ghiță a început atacurile la adresa Laurei Codruța Kovesi și SRI anul trecut, după ce procurorii anticorupție au deschis împotriva sa mai multe dosare. El a fost deja trimis în judecată în două dintre cauze.

Mai întâi, el a sesizat Parchetul general în legătură cu faptul că, în 2012, ar fi făcut parte dintr-o comisie a Consiliului Naţional de Etică care a falsificat un raport care susținea în mod neadevărat că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

Ulterior, a susținut că ar fi fost prieten cu Kovesi, pe care a întâlnit-o d emai multe ori în cadru privat, inclusiv la o petrecere dintr-o vilă din Sinaia:

“Pe doamna Kovesi am cunoscut-o în sediile SRI la K2, K4 şi K14. Acolo ne întâlneam de minim două ori pe săptămână încă din anul 2010 şi a durat această serie de întâlniri până în anul 2014.

Realitatea e că poate sute de astfel de întâlniri au existat în aceşti ani. La unele din întâlniri erau prezenţi doar generalul Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi şi un şef al staţiei CIA din România, spunea Ghiță în prima înregistrare video difuzată de România Tv după dispariția acestuia

„O întreb pe doamna pe Kovesi dacă îşi aminteşte petrecerea din vila din Sinaia, în care ea cu mine şi cu Vasile Dîncu chefuiam cu lăutarii şi cântam La Chilia-n port, varianta pentru statul de drept”, a mai spus în acea înregistrare video.

Sebastian Ghiță a repetat și acuzația conform căreia Laura Kovesi i-ar fi trimis mesaje neoficiale de pe adresa de mail cucuveauamov@gmail.com, adresă folosită de șefa DNA pentru a comunica informații secrete.

Noul ministru al Justiției dorește o comisie parlamentară care să analizeze declaraţiile fostului preşedinte Băsescu privind condamnarea lui Dan Voiculescu

Aceste ultime atacuri ale lui Sebastian Ghiță coincid cu venirea la putere a coaliției formate din două partide, PSD șiALDE, cunoscute pentru atacurile la adresa justiției și încercările repetate de introduce noi imunități pentru politicieni.

De altfel, coaliția l-a desemnat pentru portofoliul de la Justiție pe Florin Iordache, calificat de presă drept orchestratorul așa numitei “Marțea neagră”, ziua de 9 decembrie 2013, când parlamentarii USL au încercat să forțeze adoptarea mai multor legi anti-Justiție și care ar fi blocat combaterea corupției. În pachetul pe care social-democrații și liberalii de atunci au încercat să-l treacă  atunci s-a aflat și un proiect privind amnistia şi graţierea.

Întrebat miercuri, de către jurnaliști, despre posibilitatea ca o astfel de lege să fie repropusă acum, când coaliția PSD – ALDE au o majoritate confortabilă de aproximativ 67%, cel desemnat ca ministru al Justiției a recunoscut existența unei asemenea intenții:

“O lege a amnistiei şi graţierii nu a fost susţinută de noi în campania electorală, dar o astfel de lege discutată în Parlament, din punctul meu de vedere, este de bun augur, le-a explicat politicianul jurnaliștilor, după ce a primit avizul comisiei de specialitate din Parlament.

În ceea ce privește declarațiile fostului Traian Băsescu din înregistrarea difuzată de România Tv, el  a declarat că ar fi nevoie de o comisie parlamentară care să analizeze situaţia legată de înregistrările făcute publice de Sebastian Ghiţă şi declaraţiile fostului preşedinte Băsescu privind condamnarea lui Dan Voiculescu.

Florin Iordache vrea procurorii sub controlul Ministerului Justiției

De asemenea, Iordache le-a spus joi parlamentarilor jurişti că în mandatul său se va concentra asupra articolului 132 din Constituţie, care reglementează activitatea procurorilor:

“Voi căuta ca un text din Constituţie, fie ignorat complet de unii miniştrii ai Justiţiei, fie exercitat de alţii, să devină operaţional. Am în vedere articolul 132 din Constituţia României, privind statutul procurorilor, potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea conform principiului legalităţii, imparţialităţii şi controlului ierarhic sub autoritatea ministrului Justiţiei“, a declarat Iordache, punând accent pe ultima parte a enunţului legislativ, care face referire la faptul că activitatea procurorilor se desfăşoară sub autoritatea ministrului.

Întrebat de jurnalişti cum se va desfăşura activitatea procurorilor sub autoritatea ministerului, acesta a precizat: “Eu am citat un articol, 132, din Constituţie. Eu am constatat personal că, fie în unele cazuri a fost un exces al unui anumit ministru, fie, în altele, delăsarea unui alt ministru”, a spus Florin Iordache, citat de Mediafax.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.1.2017

Lăsați un comentariu


Stiri

Florin Cîțu: Toată lumea întreabă de alocații și pensii. De ce nu mă întreabă nimeni dacă dublez investițiile?

Vladimir Ionescu

Legea prin care Parlamentul a dublat alocațiile copiilor ar fi neconstituțională pentru că nu precizează sursele de acoperire a cheltuielilor, a declarat Florin Cîțu, ministrul… Mai mult

Stiri

Poliția recomandă vechiul drum spre mare, pentru că se repară autostrada

Vladimir Ionescu

Autostrada A2 s-a  blocat  sâmbătă  pe sensul spre  mare,  pentru că,  odată  cu eliminarea restricțiilor de călătorie,  compania de  infrastructură  rutieră  CNAIR  și-a amplificat lucrările … Mai mult

Europa

Redeschiderea frontierelor: Belgia acuză concurenţa turistică în care s-au angajat țările UE

Adrian N Ionescu

Uniunea Europeană ar fi incapabilă să ia măsuri de coordonare a redeschiderii frontierelor, atâta vreme ţările membre au intrat într-o formă de concurenţă turistică pe… Mai mult

Digital

Tehnologia în administrație: În Estonia se testează pașaportul imunitar digital

Iulian Soare

Estonia a dezvoltat o aplicație digitală care poate fi folosit de utilizatori ca un „pașaport imunitar”, pentru a dovedi că au dezvoltat anticorpi și că… Mai mult

Europa

Medicii italieni: blocarea spitalelor poate duce la mai multe decese decât pandemia

Iulian Soare

Cel  puțin 600.000  de intervenții, vizite și consulații medicale au fost anulate în Italia, ca urmare a   blocării  spitalelor cu bolnavii de coronavirus  și  există… Mai mult

Stiri

S&P menține ratingul României la nivelul recomandat investițiilor: România are acces la finanțare externă / Consolidarea fiscală e inevitabilă după alegeri

Adrian N Ionescu

Agenția de rating  Standard & Poor’s  a   confirmat  clasificarea României ‘BBB-/A-3   și a păstrat perspectiva negativă. Ratingul  păstrează  România în domeniul  recomandat investițiilor  străine, în… Mai mult

Stiri

VIDEO Alina CULCEA, Președinte ARPIM: „România va fi în competiție cu celelalte țări pentru investiții, pe toate domeniile, dar mai ales în sectorul farmaceutic”

Redacţia

„Una dintre lecțiile pe care le-am învățat cu toții a fost lecția solidarității. A fost o mobilizare fără precedent din partea asociației noastre, sperăm că… Mai mult