sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 februarie, 2020

Statele Uniunii Europene trebuie să fie dispuse să intervină solidar în soluţionarea crizelor internaţionale sau vor risca să prelungească paralizia propriilor lor politici externe, potrivit şefului diplomaţiei europene .

„Europa trebuie să-și dezvolte apetitul pentru putere”, a spus Josep Borrell (foto) la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, citat de Reuters.

Oficialul european a precizat că nu ar fi vorba doar despre puterea militară ci de capacitatea de decizie.


„Trebuie să fim capabili să acţionăm … nu făcând comentarii şi exprimând temeri în fiecare zi. (…) Când nu există unanimitate (în UE), majoritatea trebuie să acționeze, a explicat șeful diplomației europene.

De pildă, blocul comunitar este încă divizat privind modul de reacție la propunerea de pace a lui Donald Trump privind Palestina și Israel. La fel, au intrat în dificultate și eforturile de a resuscita misiunea maritimă de susținere a embargoului ONU de arme pentru Libia.

Cu puterea sa economică, UE și-a sporit aşa-numita „soft power’, dar influenţa blocului comunitar în lume a scăzut, în parte pentru că politica „America First” a preşedintelui SUA Donald Trump, a subminat priorităţile europene.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

UE nu a avut reacțiile adecvate la: Decizia din 2015 a lui Donald Trump de a retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul, ca și din acordul climatic de la Paris și nici la recunoașterea Ierusalimului ca și capitală a Israeulului.


Noua conducere de la Bruxelles a UE pare să se fi lansat într-un nou mod de a face diplomație, mai spune editorul Reuters.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: