miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 noiembrie, 2013

Din punct de vedere al competitivității instituționale România are probleme foarte mari. Asta din cauză că instituțiile publice nu cooperează.

”În calitatea mea de comisar european am avut ocazia să fac comparația între funcționarea instituțiilor de la Bruxelles și cele românești. Ceea ce am constatat m-a surprins în mod negativ. Dacă la Bruxelles se lucrează după strategii atent gândite, la București totul e haotic, lipsește coordonarea.” , a declarat Leonard Orban, fost comisar european, la conferința Competitivitatea României, organizată joi de cursdeguvernare.ro în colaborare cu Banca Națională a României.

În ce privește capacitatea de planificare, avem norocul că suntem stat UE, pentru că trebuie să respectăm un set de reguli care nu pot fi modificate. Pentru că ăsta este locul unde România are mari probleme. După ce că avem mari dificultăți în a elabora strategii, la fiecare schimbare de ministru avem modificări pentru că fiecare ministru vrea să-și pună amprenta proprie pe strategia respectivă. Iar când vine vorba de punere în practică apare haosul, pentru că strategiile nu mai pot fi aplicate.


În ce privește fondurile europene, pentru a obține o rată de absorbție mai bună trebuie adoptate o serie de strategii prin care să se fixeze obiective, dar care să prevadă și un control al atingerii acestor obiective.

Rata mică de absorbție de până acum se datorează și faptului că instituțiile nu au avut capacitatea de a identifica prioritățile pe sectoare. Practic, nu au fost definite prioritățile, nu au fost prioritizate obiectivele, au fost stabilite la grămadă. Asta și din cauză că nu există cooperare între instituții.

În concluzie, fără o planificare strategică, vom bate pasul pe loc.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: