Versiunile inițiale ale Cărți albe lansate de Facebook în 2017 pe problemele de securitate includeau mențiuni despre rolul Rusiei în acest domeniu, dar directorii companiei au decis că este „neînțelept din punct de vedere politic” și au cerut eliminarea referințelor.
Dezvăluirea se regăsește în cartea ”Un adevăr urât: În interiorul bătăliei Facebook pentru Dominație”, a cărei recenzie este publicată de Business Insider.
Prima versiune a Cărții albe realizată de ofițerul de securitate al Facebook de la acea dată, Alex Stamos, și de echipa sa conținea „o întreagă secțiune dedicată activității hackerilor ruși susținuți de stat”.
Autorii cărții scriu că documentul conținea „exemple concrete din alegerile prezidențiale din 2016 care demonstrează modul în care Rusia a folosit platforma pentru a răspândi documente piratate”. Când directorii Facebook, inclusiv vicepreședintele de comunicare și politici publice de atunci, Elliot Schrage, au văzut proiectul, i-au spus lui Stamos și echipei sale să redacteze această secțiune.
„Nu au vrut să scoată capul la lumină”, le-a spus autorilor cărții o persoană implicată în discuții, care a rememorat că la acel moment conducerea companiei a considerat că ar fi fost „neînțelept din punct de vedere politic ca Facebook să fie prima companie de tehnologie care confirmă ce au descoperit agențiile de informații americane. „
Potrivit indicațiilor primite, echipa lui Stamos a eliminat detalii despre amenințările prezentate de Rusia și a înlăturat orice referință privind alegerile prezidențiale americane din 2016.
Însă nici versiunea revizuită nu i-a mulțumit pe directorii Facebook, Schrage și vicepreședintele pentru politici globale Joel Kaplan cerându-le lui Stamos și echipei sale să înlăture toate referințele la Rusia.
„Scopul raportului a fost de a ne împărtăși descoperirile într-o manieră directă, motiv pentru care a existat un consens larg față de recomadările echipei de securitate de a (…) nu numi țări specifice”, susține Facebook într-un comunicat remis pentru Insider.
Însă noua carte afirmă că membrii echipei de securitate a companiei au fost „surprinși și furioși” din cauza deciziei de a cenzura raportul. „Am început să ne simțim ca și cum am face parte dintr-o mușamalizare la Facebook”, le-a relatat unul dintre aceștia autorilor cărții.
Însă decizia conducerii Facebook a fost în linie cu directiva de „compania mai presus de țară”, stabilită de Mark Zuckerberg la începuturile Facebook.
„Ca o companie globală privat Facebook nu a vrut să se implice în lupte geopolitice și cu siguranță n-a vrut să fie în mijlocul unor alegeri naționale disputate. Facebook era, mai presus de toate, o afacere”, afirmă autorii cărții.